OIE

Sveta Gora će se snabdevati strujom iz svojih solarnih elektrana

Sveta Gora solarnih elektrana

Slika: Mirko Sajkov from Pixabay

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Fotonaponski paneli pokriće većinu potrebe za energentima u zajednici 20 manastira na planini Atos, kojoj će u projektu pomoći grčka vlada. Sveta gora će tako povećati svoj nivo samoodrživosti i smanjiti zagađenost i emisije gasova s efektom staklene bašte.

Centar za zaštitu svetogorskog nasleđa (KEDAK) dao je zeleno svetlo da monaška zajednica Sveta Gora dobije 21 solarnu elektranu. Nedavna studija o korišćenju obnovljivih izvora energije otkrila je da bi ovaj projekat pokrio 75 procenata potražnje 20 manastira na planini Atos za energentima.

Autonomna Monaška Republika Sveta Gora trenutno najviše koristi agregate na dizel i velike količine drveta. KEDAK, koji radi pod vođstvom sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za regiju Makedonije i Trakije, saopštio je da posebnu pažnju posvećuje usklađivanju projekta s propisima za zaštitu životne sredine.

KEDAK se obavezao da projekat solarnih elektrana sprovede u skladu s regulativom za zaštitu životne sredine

Instalacija fotonaponskih pogona će smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte, zagađenost vazduha i zagađivanje bukom i omogućiti zajednici, u kojoj je i srpski Manastir Hilandar, da pokrije postepeni rast potražnje za energentima, navodi se u objavi. KEDAK je ukazao na to da će tako biti manje prašine, jer se sada gorivo po poluostrvu prevozi neasfaltiranim putevima.

Planina Atos će imati i finansijske koristi usled pada potrošnje goriva i porasta nivoa samoodrživosti, poručile su vlasti.

Manastiri se modernizuju, otvaraju se biblioteke i muzeji i broj posetilaca raste, što podiže potražnju za energentima u Monaškoj Republici

Potrebe za energijom u zajednici manastira se povećavaju zbog sve većeg broja hodočasnika, modernizacije tradicionalnih radionica i mera za zaštitu i promociju kulturnog blaga, poput organizacije izložbi i otvaranja biblioteka, muzeja i duhovnih središta, kazao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Theodoros Karaoglou.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

14. decembar 2020. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

14. decembar 2020. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

14. decembar 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

14. decembar 2020. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.