OIE

Sveta Gora će se snabdevati strujom iz svojih solarnih elektrana

Sveta Gora solarnih elektrana

Slika: Mirko Sajkov from Pixabay

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fotonaponski paneli pokriće većinu potrebe za energentima u zajednici 20 manastira na planini Atos, kojoj će u projektu pomoći grčka vlada. Sveta gora će tako povećati svoj nivo samoodrživosti i smanjiti zagađenost i emisije gasova s efektom staklene bašte.

Centar za zaštitu svetogorskog nasleđa (KEDAK) dao je zeleno svetlo da monaška zajednica Sveta Gora dobije 21 solarnu elektranu. Nedavna studija o korišćenju obnovljivih izvora energije otkrila je da bi ovaj projekat pokrio 75 procenata potražnje 20 manastira na planini Atos za energentima.

Autonomna Monaška Republika Sveta Gora trenutno najviše koristi agregate na dizel i velike količine drveta. KEDAK, koji radi pod vođstvom sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za regiju Makedonije i Trakije, saopštio je da posebnu pažnju posvećuje usklađivanju projekta s propisima za zaštitu životne sredine.

KEDAK se obavezao da projekat solarnih elektrana sprovede u skladu s regulativom za zaštitu životne sredine

Instalacija fotonaponskih pogona će smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte, zagađenost vazduha i zagađivanje bukom i omogućiti zajednici, u kojoj je i srpski Manastir Hilandar, da pokrije postepeni rast potražnje za energentima, navodi se u objavi. KEDAK je ukazao na to da će tako biti manje prašine, jer se sada gorivo po poluostrvu prevozi neasfaltiranim putevima.

Planina Atos će imati i finansijske koristi usled pada potrošnje goriva i porasta nivoa samoodrživosti, poručile su vlasti.

Manastiri se modernizuju, otvaraju se biblioteke i muzeji i broj posetilaca raste, što podiže potražnju za energentima u Monaškoj Republici

Potrebe za energijom u zajednici manastira se povećavaju zbog sve većeg broja hodočasnika, modernizacije tradicionalnih radionica i mera za zaštitu i promociju kulturnog blaga, poput organizacije izložbi i otvaranja biblioteka, muzeja i duhovnih središta, kazao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Theodoros Karaoglou.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

14. decembar 2020. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. decembar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. decembar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. decembar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage