OIE

Sveta Gora će se snabdevati strujom iz svojih solarnih elektrana

Sveta Gora solarnih elektrana

Slika: Mirko Sajkov from Pixabay

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Fotonaponski paneli pokriće većinu potrebe za energentima u zajednici 20 manastira na planini Atos, kojoj će u projektu pomoći grčka vlada. Sveta gora će tako povećati svoj nivo samoodrživosti i smanjiti zagađenost i emisije gasova s efektom staklene bašte.

Centar za zaštitu svetogorskog nasleđa (KEDAK) dao je zeleno svetlo da monaška zajednica Sveta Gora dobije 21 solarnu elektranu. Nedavna studija o korišćenju obnovljivih izvora energije otkrila je da bi ovaj projekat pokrio 75 procenata potražnje 20 manastira na planini Atos za energentima.

Autonomna Monaška Republika Sveta Gora trenutno najviše koristi agregate na dizel i velike količine drveta. KEDAK, koji radi pod vođstvom sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za regiju Makedonije i Trakije, saopštio je da posebnu pažnju posvećuje usklađivanju projekta s propisima za zaštitu životne sredine.

KEDAK se obavezao da projekat solarnih elektrana sprovede u skladu s regulativom za zaštitu životne sredine

Instalacija fotonaponskih pogona će smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte, zagađenost vazduha i zagađivanje bukom i omogućiti zajednici, u kojoj je i srpski Manastir Hilandar, da pokrije postepeni rast potražnje za energentima, navodi se u objavi. KEDAK je ukazao na to da će tako biti manje prašine, jer se sada gorivo po poluostrvu prevozi neasfaltiranim putevima.

Planina Atos će imati i finansijske koristi usled pada potrošnje goriva i porasta nivoa samoodrživosti, poručile su vlasti.

Manastiri se modernizuju, otvaraju se biblioteke i muzeji i broj posetilaca raste, što podiže potražnju za energentima u Monaškoj Republici

Potrebe za energijom u zajednici manastira se povećavaju zbog sve većeg broja hodočasnika, modernizacije tradicionalnih radionica i mera za zaštitu i promociju kulturnog blaga, poput organizacije izložbi i otvaranja biblioteka, muzeja i duhovnih središta, kazao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Theodoros Karaoglou.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin-solar-krovovi-zgrade

Berlin uvodi obavezne solarne panele za nove zgrade od 2023.

05 March 2021 - Berlin uvodi obavezu postavljanja fotonaponskih ili solarno-termalnih sistema na krovove novoizgrađenih zgrada od 2023. godine.

milanovic coric smernice potencijal solarna energija hrvatska

Hrvatska ima potencijal da izgradi solarne elektrane snage 6,8 GW

04 March 2021 - Potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj procenjen je na 6,8 GW, od...

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.