OIE

Bivši vicepremijer Severne Makedonije izgradio solarnu elektranu od 8 MW

Bivsi vicepremijer Severne Makedonije andjusev angjusev andusev solarnu elektranu 8 MW

Foto: Central invest

Objavljeno

10.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Kompanije koje kontroliše bivši potpredsednik Vlade Severne Makedonije Kočo Anđušev instalirale su solarnu elektranu od osam megavata kod Kočana na istoku zemlje. Pored toga, porodica bivšeg premijera Zorana Zaeva osnovala je još jednu firmu koja će raditi u istom sektoru.

Jedna od najvećih solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji počela je s redovnim radom. Vlasnik je Central invest, a taj sistem od osam megavata izgradio je Fero invest. Obe firme kontroliše Kočo Anđušev. „Naše kompanije Akvavat, Feroinvest i EMS izvele su za 11 meseci sve od projektovanja do puštanja u rad“, napisao je na LinkedIn-u. EMS je akronim od Energy Maintenance Solutions.

Anđušev je predsednik Makedonske energetske asocijacije u okviru Privredne komore Severne Makedonije i profesor Mašinskog fakulteta u Skoplju. Bio je potpredsednik vlade u kabinetu premijera Zorana Zaeva i u to vreme učestvovao u sklapanju mnogih sporazuma i partnerstava u sektoru obnovljivih izvora.

Investicija vredna 7,2 miliona evra

Veliki potrošači traže domaće izvore električne energije – bilo od državnih Elektrani na Severna Makedonija, bilo od privatnih proizvođača – budući da je jeftinija nego uvozna, naglasio je Central invest. Dodao je da će godišnji učinak nove solarne elektrane Trkanje biti 15,1 gigavat-sat i da to odgovara potrošnji 3,150 severnomakedonskih domaćinstava.

Postrojenje se nalazi na 19 hektara kod Kočana na istoku zemlje. Central invest je otkrio da je investicija vredna 7,2 miliona evra. Dodao je da će električnu energiju prodavati domaćim preduzećima po fiksnim cenama preko kompanije RES (Renewable Energy Supply).

Direktorsko mesto za brata bivšeg premijera

Novinari iz istraživačke redakcije IRL ranije su pronašli Anđuševljeve vlasničke veze sa RES-om, koji se ranije zvao Solarpro holding Skopje. Inače, Solarpro Holding iz Sofije je izvođač u izgradnji velike fotonaponske elektrane na nekadašnjem ugljenokopu u Oslomeju, u okviru javno-privatnog partnerstva. Bivši vicepremijer takođe upravlja malim hidroelektranama.

Bivši premijer Zoran Zaev je povezan s ovim sektorom. Njegov brat Vice Zaev je upravo stupio na čelo nove kompanije Solar grin enerdži, koju je osnovao njihov otac Panče i registrovao je za proizvodnju električne energije, preneo je Faktor. Zoran Zaev je u aprilu izjavio da će firma Total enerdži njegovog mladog sina Duška izgraditi fotonaponski pogon od 470 kilovata kod Strumice, rodnog mesta bivšeg predsednika vlade. Adrese obe firme su u tom gradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

10. oktobar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

10. oktobar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

10. oktobar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

10. oktobar 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije