OIE

Bivši vicepremijer Severne Makedonije izgradio solarnu elektranu od 8 MW

Bivsi vicepremijer Severne Makedonije andjusev angjusev andusev solarnu elektranu 8 MW

Foto: Central invest

Objavljeno

10.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.10.2022.

Komentari

0

Podeli

Kompanije koje kontroliše bivši potpredsednik Vlade Severne Makedonije Kočo Anđušev instalirale su solarnu elektranu od osam megavata kod Kočana na istoku zemlje. Pored toga, porodica bivšeg premijera Zorana Zaeva osnovala je još jednu firmu koja će raditi u istom sektoru.

Jedna od najvećih solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji počela je s redovnim radom. Vlasnik je Central invest, a taj sistem od osam megavata izgradio je Fero invest. Obe firme kontroliše Kočo Anđušev. „Naše kompanije Akvavat, Feroinvest i EMS izvele su za 11 meseci sve od projektovanja do puštanja u rad“, napisao je na LinkedIn-u. EMS je akronim od Energy Maintenance Solutions.

Anđušev je predsednik Makedonske energetske asocijacije u okviru Privredne komore Severne Makedonije i profesor Mašinskog fakulteta u Skoplju. Bio je potpredsednik vlade u kabinetu premijera Zorana Zaeva i u to vreme učestvovao u sklapanju mnogih sporazuma i partnerstava u sektoru obnovljivih izvora.

Investicija vredna 7,2 miliona evra

Veliki potrošači traže domaće izvore električne energije – bilo od državnih Elektrani na Severna Makedonija, bilo od privatnih proizvođača – budući da je jeftinija nego uvozna, naglasio je Central invest. Dodao je da će godišnji učinak nove solarne elektrane Trkanje biti 15,1 gigavat-sat i da to odgovara potrošnji 3,150 severnomakedonskih domaćinstava.

Postrojenje se nalazi na 19 hektara kod Kočana na istoku zemlje. Central invest je otkrio da je investicija vredna 7,2 miliona evra. Dodao je da će električnu energiju prodavati domaćim preduzećima po fiksnim cenama preko kompanije RES (Renewable Energy Supply).

Direktorsko mesto za brata bivšeg premijera

Novinari iz istraživačke redakcije IRL ranije su pronašli Anđuševljeve vlasničke veze sa RES-om, koji se ranije zvao Solarpro holding Skopje. Inače, Solarpro Holding iz Sofije je izvođač u izgradnji velike fotonaponske elektrane na nekadašnjem ugljenokopu u Oslomeju, u okviru javno-privatnog partnerstva. Bivši vicepremijer takođe upravlja malim hidroelektranama.

Bivši premijer Zoran Zaev je povezan s ovim sektorom. Njegov brat Vice Zaev je upravo stupio na čelo nove kompanije Solar grin enerdži, koju je osnovao njihov otac Panče i registrovao je za proizvodnju električne energije, preneo je Faktor. Zoran Zaev je u aprilu izjavio da će firma Total enerdži njegovog mladog sina Duška izgraditi fotonaponski pogon od 470 kilovata kod Strumice, rodnog mesta bivšeg predsednika vlade. Adrese obe firme su u tom gradu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

10. oktobar 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

10. oktobar 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

10. oktobar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

10. oktobar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje