OIE

Mobilni operator A1 Bugarska otkupljivaće električnu energiju iz solarne elektrane narednih 10 godina

A1 Bulgaria ugovor o otkupu struje solarne elektrane Renalfa

Foto: Renalfa

Objavljeno

10.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Provajder telekomunikacionih usluga A1 Bugarska i bugarska grupacija za investicije u čistu energiju Renalfa potpisali su dugoročni ugovor o otkupu struje iz solara.

Fotonaponsko postrojenje u južnoj Bugarskoj maksimalne snage 33 megavata snabdevaće sledećih deset godina kompaniju A1 Bugarska sa 20 gigavat-sati struje godišnje. Taj operater mobilne telefonije je potpisao ugovor o otkupu struje, PPA, sa bugarskom grupacijom Renalfa, koja investira u čistu energiju, instalira solarne elektrane i pruža usluge upravljanja i održavanja u tom sektoru.

Prvi sleeved PPA sporazum u Bugarskoj

Sporazumom je utvrđeno da će Renalfa preko svoje ćerke firme Toki.bg biti odgovorna i za takozvani sleeving. U kompaniji objašnjavaju da je reč o postupku transformisanja naplate po učinku proizvodnje fotonaponskog pogona u snabdevanje po rasporedu potreba pomenutog telekoma kroz tržište električne energije. Ovo je prvi takav ugovor na tržištu u Bugarskoj.

A1 ističe da namerava da najkasnije 2030. spusti svoje neto emisije na nulu, tako što će obarati svoj ugljenični otisak i postepeno prelaziti na obnovljive izvore

Kupac koji ima sleeved PPA ugovor dobija električnu energiju preko posrednika koji je zadužen za prenos i energije i novca, preuzima na sebe rizik variranja cena na veliko i odgovoran je za kupovinu balansne energije.

„Klimatske promene su nesporno najveći izazov 21. veka. Iako digitalne tehnologije mogu da potpomognu održivi razvoj, obim korišćenja podataka tokom pandemije oboljenja COVID-19 bio je bez presedana i izazvao je najveću potrošnju energije u našoj industriji do sada. Bubući da pripadamo grupaciji A1 Telekom Austria, svesni smo svoje odgovornosti za životnu sredinu i postavili smo ambiciozan cilj za očuvanje životne sredine: da najkasnije 2030. spustimo neto emisije CO2 na nulu. To je moguće ostvariti tako što ćemo smanjiti vlastiti ugljenični otisak i postepeno se prebacivati na energiju iz obnovljivih izvora,“ izjavio je Alexander Dimitrov, predsednik Upravnog odbora i generalni direktor kompanije A1 Bugarska.

A1 prokrčio put inovativnom modelu poslovanja

Korporativni ugovori o otkupu struje su kičma tranzicije u čistu energetiku, navodi izvršni direktor Renalfe Yuri Katanov i dodaje da je A1 prokrčio put za primenu inovativnog modela poslovanja. „Korporativni PPA-ovi daju konkurentnu prednost kompanijama jer obezbeđuju dugoročno snabdevanje energijom po fiksnoj ceni umesto preko nestabilnog tržišta energenata. Osim toga, ta energija je čista i provereno iz obnovljivih izvora, što znatno smanjuje ugljenični otisak kompanija, čini životnu sredinu bezbednijom i čišćom i povećava njihove rejtinge na polju ESG-ja (zaštite životne sredine, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja),“ dodao je.

A1 Bugarska nudi usluge mobilne i fiksne telefonije, internet velike brzine i širokog opsega, satelitsku televiziju, vlastitu TV platformu, sportske kanale, finansijske usluge i ICT, IoT i rešenja za skladištenje podataka u oblaku za preko 4,8 miliona korisnika.

Grupa kompanija Renalfa je saopštila da je dosad dovršila fotonaponske projekte ukupne maksimalne snage od šest gigavata u Evropi i na Bliskom istoku. Pored toga, u Istočnoj Evropi investira u solar, energiju vetra, skladištenja energije i konverziju električne energije u druge energente (power-to-X ili PtX) i razvija takve projekte.

Toki je nekonvencionalna energetska kompanija specijalizovana za snabdevanje čistom energijom i tržišno integrisanje energije iz obnovljivih izvora. Jedina je digitalna dvostrana platforma za trgovanje obnovljivom energijom u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, gde ima dozvole za trgovanje električnom energijom, saopštila je Renalfa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

seepex unutardnevno trziste pks

Srbija u junu dobija unutardnevno tržište struje – sledeći korak je spajanje sa jedinstvenim evropskim tržištem

10. mart 2022. - SEEPEX jer sa svojim partnerima predstavio šta kupcima i prodavcima struje nudi novo tržište na srpskoj berzi

Industrija vetra do 2025 rekordno rasti preti zagusenje

Industrija vetra će do 2025. rekordno rasti, ali joj preti zagušenje

10. mart 2022. - Nakon usporavanja ekspanzije prošle godine, sektor vetroelektrana može da do 2025. očekuje uzastopno obaranje rekorda, objavio je GWEC

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

10. mart 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

10. mart 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje