Električna energija

Regulatori zahtevaju reviziju plana za MHE u Mavrovu

antigraft he mavrovo

Slika: Pixabay

Objavljeno

15.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.11.2019.

Komentari

0

Podeli

Severnomakedonska antikorupcijska komisija DKSK zatvorila je istragu pokrenutu zbog povezanosti zamenika predsednika vlade Koče Anđuševa sa MHE Topolki Doo. Ovo telo je istaklo da je prijavio svoj poslovni interes u razvoju projekta male hidroelektrane u Mavrovu i tako ispoštovao zakonsku proceduru. Istovremeno, regulatori su zatražili od kabineta da preispita procenu uticaja tih postrojenja na životnu sredinu u nacionalnom parku.

DKSK je napomenuo da plan treba da se uskladi s preporukama Evropske unije. Vicepremijer ima udeo u firmi, kojom upravlja njegov brat Todor Anđušev. Zvaničnik zadužen za ekonomska pitanja je rekao da je koncesija dobijena 2015. godine, kada nije bio u vlasti. Topolki imaju zemljište za izgradnju MHE u Drenovu.

Nezavisno telo je odbilo prijavu koju je podnela najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE, obrazloživši da je Kočo Anđušev bio isključen sa svih sednica na kojima je bilo reči o ovoj temi.

Severna Makedonija će verovatno prepoloviti broj projekata za MHE

Premijer Zoran Zaev je ranije ove nedelje izjavio da je zdravlje građana najveći prioritet. Izrazio je spremnost da se deo planova za MHE ukine ukoliko su štetni za okolinu i ljude.

U slučaju da je pokrenuta inicijativa da se zaštiti područje u nacionalnom parku, dozvola se ne izdaje, rekao je šef vlade tokom zasedanja u Tetovu. Postoji dvadeset do trideset projekata malih hidroelektrana koji su predviđeni da se završe u sledeće tri godine, ali uz bolji pristup koji se tiče životne sredine, taj broj bi se mogao svesti na deset do petnaest, nagovestio je. Zaev je naglasio da će transparentnost biti očuvana i da će odluke nadležnih institucija biti ispoštovane.

U osvrtu na nedavno obustavljanje rada fabrike Jugohrom Ferroalloys Doo u obližnjem Jegunovcu, izjavio je da će njegova koalicija zbog toga izgubiti glasove na predstojećim izborima. Ipak, po rečima predsednika vlade, proizvodnja neće biti nastavljena sve dok se problem ne reše. Postrojenje je ugašeno nakon što je probilo dvogodišnji rok za ugradnju filtera.

Premijer je podvukao da je za mere protiv zagađenja vazduha izdvojeno 15 miliona evra. Rekao je i da očekuje da će podsticaji za zamenu kotlova na drva inverter klima uređajima biti uvedeni pre kraja meseca za deset hiljada građana.

Elektrani na Severna Makedonija AD (ESM) su preuzele odgovornost da subvencionišu program. Ovaj državni monopol se ranije zvao ELEM.

Prvi korak je propisivanje standarda

Džonatan Banks iz organizacije Clean Air Task Force iz Bostona izjavio je da bi ova balkanska zemlja trebalo da uspostavi standarde za sisteme grejanja na čvrsta goriva u domaćinstvima. On je domaćim novinarima rekao da je to najjednostavniji i najjeftiniji korak u borbi za čišći vazduh.

Ovaj savetnik za klimatsku politiku upozorio je da neke kompanije neće da ulažu u mestima koja su zagađena.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom