Energetska kriza

Severna Makedonija će proizvođačima hrane pokriti preko pola troškova za struju

Severna Makedonija proizvodacima hrane pokriti pola troskova za struju

Foto: Ministarstvo ekonomije

Objavljeno

03.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije će subvencionisati industriju hrane i pekare sa sto evra po megavat-satu na ime troškova za električnu energiju, pa će taj deo privrede plaćati manje od 80 evra za megavat-sat.

Dve stotine kompanija koje proizvode hranu i 600 malih pekara dobiće direktnu pomoć od države i računi za struju će ih izaći manje od 80 evra po megavat-satu, otkrio je ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši, koji je detaljnije opisao ranije najavljene mere.

Ukoliko vlada izdvoji sto evra po megavat-satu za ovu grupu preduzeća i preduzetnika, troškovi neće biti veći od 3,5 miliona evra, izjavio je tokom posete termoenergetskom kompleksu REK Oslomej. Bekteši je napomenuo da sektor kojem su namenjene te nove subvencije troši u proseku 33 gigavat-sata od decembra do kraja aprila.

Za vodosnabdevanje se za subvencije za struju izdvaja do 3,5 miliona evra

Ministar je dodao da je prosečna potrošnja u osnovnim i srednjim školama 10,7 gigavat-sati i istakao da državna pomoć tu ne bi trebalo da izađe na više od dva miliona evra.

„Potrošnja javnih vodovoda je od 1. decembra do kraja aprila oko 30 gigavat-časova električne energije, što znači da je potrebno tri do tri i po miliona evra da se pokriju“, izjavio je Bekteši i naglasio da je više opština već podnelo zahteve za povećanje cene pijaće vode za domaćinstva.

Tarife za škole, javna komunalna preduzeća ograničene na 95 evra po megavat-satu

Vlada neće dozvoliti povećanja u cenovniku za vodu i u potpunosti će pokriti povećanje troškova na ime električne energije u tim javnim komunalnim preduzećima, rekao je. Bekteši je podsetio da će Evropska komisija Severnoj Makedoniji u januaru dati 80 miliona evra pomoći za prevazilaženje energetske krize.

Škole i javna komunalna preduzeća za vodosnabdevanje i kanalizaciju moći će da kupe električnu energiju za 95 evra po megavat-satu, kazao je prošle nedelje premijer Dimitar Kovačevski. Rekao je da je paket podrške za prehrambenu industriju namenjen, između ostalih, za proizvodnju jestivog ulja, brašna, mleka i mlečnih proizvoda i mesa i da je cilj uvođenja te mere da se stabilizuju cene finalnih proizvoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

3. novembar 2022. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

3. novembar 2022. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

3. novembar 2022. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

3. novembar 2022. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi