Energetska kriza

Severna Makedonija će proizvođačima hrane pokriti preko pola troškova za struju

Severna Makedonija proizvodacima hrane pokriti pola troskova za struju

Foto: Ministarstvo ekonomije

Objavljeno

03.11.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije će subvencionisati industriju hrane i pekare sa sto evra po megavat-satu na ime troškova za električnu energiju, pa će taj deo privrede plaćati manje od 80 evra za megavat-sat.

Dve stotine kompanija koje proizvode hranu i 600 malih pekara dobiće direktnu pomoć od države i računi za struju će ih izaći manje od 80 evra po megavat-satu, otkrio je ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši, koji je detaljnije opisao ranije najavljene mere.

Ukoliko vlada izdvoji sto evra po megavat-satu za ovu grupu preduzeća i preduzetnika, troškovi neće biti veći od 3,5 miliona evra, izjavio je tokom posete termoenergetskom kompleksu REK Oslomej. Bekteši je napomenuo da sektor kojem su namenjene te nove subvencije troši u proseku 33 gigavat-sata od decembra do kraja aprila.

Za vodosnabdevanje se za subvencije za struju izdvaja do 3,5 miliona evra

Ministar je dodao da je prosečna potrošnja u osnovnim i srednjim školama 10,7 gigavat-sati i istakao da državna pomoć tu ne bi trebalo da izađe na više od dva miliona evra.

„Potrošnja javnih vodovoda je od 1. decembra do kraja aprila oko 30 gigavat-časova električne energije, što znači da je potrebno tri do tri i po miliona evra da se pokriju“, izjavio je Bekteši i naglasio da je više opština već podnelo zahteve za povećanje cene pijaće vode za domaćinstva.

Tarife za škole, javna komunalna preduzeća ograničene na 95 evra po megavat-satu

Vlada neće dozvoliti povećanja u cenovniku za vodu i u potpunosti će pokriti povećanje troškova na ime električne energije u tim javnim komunalnim preduzećima, rekao je. Bekteši je podsetio da će Evropska komisija Severnoj Makedoniji u januaru dati 80 miliona evra pomoći za prevazilaženje energetske krize.

Škole i javna komunalna preduzeća za vodosnabdevanje i kanalizaciju moći će da kupe električnu energiju za 95 evra po megavat-satu, kazao je prošle nedelje premijer Dimitar Kovačevski. Rekao je da je paket podrške za prehrambenu industriju namenjen, između ostalih, za proizvodnju jestivog ulja, brašna, mleka i mlečnih proizvoda i mesa i da je cilj uvođenja te mere da se stabilizuju cene finalnih proizvoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

3. novembar 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

3. novembar 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

3. novembar 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj Bugarskoj

Otkazi skoro svim zaposlenima u privatnoj termoelektrani na ugalj u Bugarskoj

3. novembar 2022. - Termoelektrana na ugalj ContourGlobal Maritsa East 3 u Bugarskoj zadržaće samo 35 radnika, jer su tržišne cene struje suviše niske