Energetska kriza

Severna Makedonija će proizvođačima hrane pokriti preko pola troškova za struju

Severna Makedonija proizvodacima hrane pokriti pola troskova za struju

Foto: Ministarstvo ekonomije

Objavljeno

03.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije će subvencionisati industriju hrane i pekare sa sto evra po megavat-satu na ime troškova za električnu energiju, pa će taj deo privrede plaćati manje od 80 evra za megavat-sat.

Dve stotine kompanija koje proizvode hranu i 600 malih pekara dobiće direktnu pomoć od države i računi za struju će ih izaći manje od 80 evra po megavat-satu, otkrio je ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši, koji je detaljnije opisao ranije najavljene mere.

Ukoliko vlada izdvoji sto evra po megavat-satu za ovu grupu preduzeća i preduzetnika, troškovi neće biti veći od 3,5 miliona evra, izjavio je tokom posete termoenergetskom kompleksu REK Oslomej. Bekteši je napomenuo da sektor kojem su namenjene te nove subvencije troši u proseku 33 gigavat-sata od decembra do kraja aprila.

Za vodosnabdevanje se za subvencije za struju izdvaja do 3,5 miliona evra

Ministar je dodao da je prosečna potrošnja u osnovnim i srednjim školama 10,7 gigavat-sati i istakao da državna pomoć tu ne bi trebalo da izađe na više od dva miliona evra.

„Potrošnja javnih vodovoda je od 1. decembra do kraja aprila oko 30 gigavat-časova električne energije, što znači da je potrebno tri do tri i po miliona evra da se pokriju“, izjavio je Bekteši i naglasio da je više opština već podnelo zahteve za povećanje cene pijaće vode za domaćinstva.

Tarife za škole, javna komunalna preduzeća ograničene na 95 evra po megavat-satu

Vlada neće dozvoliti povećanja u cenovniku za vodu i u potpunosti će pokriti povećanje troškova na ime električne energije u tim javnim komunalnim preduzećima, rekao je. Bekteši je podsetio da će Evropska komisija Severnoj Makedoniji u januaru dati 80 miliona evra pomoći za prevazilaženje energetske krize.

Škole i javna komunalna preduzeća za vodosnabdevanje i kanalizaciju moći će da kupe električnu energiju za 95 evra po megavat-satu, kazao je prošle nedelje premijer Dimitar Kovačevski. Rekao je da je paket podrške za prehrambenu industriju namenjen, između ostalih, za proizvodnju jestivog ulja, brašna, mleka i mlečnih proizvoda i mesa i da je cilj uvođenja te mere da se stabilizuju cene finalnih proizvoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

3. novembar 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

3. novembar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

3. novembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

3. novembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK