Energetska kriza

Severna Makedonija će proizvođačima hrane pokriti preko pola troškova za struju

Severna Makedonija proizvodacima hrane pokriti pola troskova za struju

Foto: Ministarstvo ekonomije

Objavljeno

03.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije će subvencionisati industriju hrane i pekare sa sto evra po megavat-satu na ime troškova za električnu energiju, pa će taj deo privrede plaćati manje od 80 evra za megavat-sat.

Dve stotine kompanija koje proizvode hranu i 600 malih pekara dobiće direktnu pomoć od države i računi za struju će ih izaći manje od 80 evra po megavat-satu, otkrio je ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši, koji je detaljnije opisao ranije najavljene mere.

Ukoliko vlada izdvoji sto evra po megavat-satu za ovu grupu preduzeća i preduzetnika, troškovi neće biti veći od 3,5 miliona evra, izjavio je tokom posete termoenergetskom kompleksu REK Oslomej. Bekteši je napomenuo da sektor kojem su namenjene te nove subvencije troši u proseku 33 gigavat-sata od decembra do kraja aprila.

Za vodosnabdevanje se za subvencije za struju izdvaja do 3,5 miliona evra

Ministar je dodao da je prosečna potrošnja u osnovnim i srednjim školama 10,7 gigavat-sati i istakao da državna pomoć tu ne bi trebalo da izađe na više od dva miliona evra.

„Potrošnja javnih vodovoda je od 1. decembra do kraja aprila oko 30 gigavat-časova električne energije, što znači da je potrebno tri do tri i po miliona evra da se pokriju“, izjavio je Bekteši i naglasio da je više opština već podnelo zahteve za povećanje cene pijaće vode za domaćinstva.

Tarife za škole, javna komunalna preduzeća ograničene na 95 evra po megavat-satu

Vlada neće dozvoliti povećanja u cenovniku za vodu i u potpunosti će pokriti povećanje troškova na ime električne energije u tim javnim komunalnim preduzećima, rekao je. Bekteši je podsetio da će Evropska komisija Severnoj Makedoniji u januaru dati 80 miliona evra pomoći za prevazilaženje energetske krize.

Škole i javna komunalna preduzeća za vodosnabdevanje i kanalizaciju moći će da kupe električnu energiju za 95 evra po megavat-satu, kazao je prošle nedelje premijer Dimitar Kovačevski. Rekao je da je paket podrške za prehrambenu industriju namenjen, između ostalih, za proizvodnju jestivog ulja, brašna, mleka i mlečnih proizvoda i mesa i da je cilj uvođenja te mere da se stabilizuju cene finalnih proizvoda.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

3. novembar 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

3. novembar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

3. novembar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

3. novembar 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7