Energetska kriza

Fon der Lajen Zapadnom Balkanu obećala grantove za energetsku krizu

Fon der Lajen Zapadnom Balkanu grantove energetsku krizu

Foto: Christophe Licoppe / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je budžetsku pomoć državama Zapadnog Balkana za mere za ublažavanje uticaja energetske krize na ranjiva domaćinstva kao i na kompanije. Budžet Srbije će biti pojačan sa 165 miliona evra, Severna Makedonija dobija 80 miliona, a Kosovo* 75, u poređenju sa 80 miliona evra namenjenih Albaniji i 70 miliona za Bosnu i Hercegovinu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obilazi Zapadni Balkan. Najavila je da će 500 miliona evra bespovratnih sredstava za energetsku infrastrukturu biti odobreno u okviru Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije.

Osim već opredeljenih sredstava, izdvojena je direktna pomoć za budžete zemalja regiona u cilju doprinošenja njihovim naporima da olakšaju udarac od visokih cena energenata, izjavila je Fon der Lajen. Paket za energetsku bezbednost, kako ga je nazvala, namenjen je domaćinstvima i preduzećima. Biće dostupan od januara, otkrila je šefica izvršnog tela EU, koja će sutra posetiti Crnu Goru, poslednju stanicu na svom putu.

Već smo u energetskoj uniji

Albanija dobija 80 miliona evra direktne pomoći za budžet. Na konferenciji za štampu s premijerom Edijem Ramom, Fon der Lajen je pohvalila mehanizam te države za pomoć porodicama i malim i srednjim preduzećima da lakše podnesu energetsku krizu. Investicije iz naredne tranše iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan biće usmerene u projekte plutajuće solarne elektrane na akumulacionom jezeru hidroelektrane Vau i Dejës i modernizacije hidroelektrane Fierza.

Srednjoročni paket od 500 miliona evra je iz postojećeg, Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, vrednog devet milijardi evra

Rusija koristi energente kao oružje i tako manipuliše tržištem, po rečima Ursule Fon der Lajen. „U Evropskoj uniji smo odlučili da je jedini mogući odgovor jedinstvo i solidarnost. Budući da smo u ovome zajedno, odgovor, zajedno s Albanijom, jeste jedinstvo i solidarnost. Već smo u energetskoj uniji. Sada aktiviramo paket podrške za energetiku za Zapadni Balkan. Isto radimo i u Evropskoj uniji“, podvukla je Fon der Lajen.

Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan čine bespovratna sredstva od ukupno devet milijardi evra. „A za nas je važno – i ovo dobro funkcioniše – da osmislite, predložite kvalitetne, zrele potrebne projekte, tako da zajedno možemo da radimo na plasiranju 20 milijardi evra dodatnih ulaganja“, izjavila je.

Zemlje Zapadnog Balkana mogu da se priključe zajedničkoj platformi EU za kupovinu fosilnog gasa

Šefica Evropske komisije je u Srbiji objavila da će EU vladi dati 165 miliona evra za pomoć svima što trpe zbog poraslih troškova na ime energenata. Što se tiče srednjoročnog investicionog paketa, ukazala je na značaj Transbalkanskog elektroenergetskog koridora i izgradnju univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2, koja je u toku. Naglasila je da će taj objekat biti energetski efikasan.

Sa predsednikom Aleksandrom Vučićem je posetila gradilište dela gasne interkonekcije s Bugarskom. „Mi sada pozivamo sve, i Srbiju, da nam se pridruže u zajedničkoj kupovini gasa u EU, jer želimo da iskoristimo svoju tržišnu moć kao energetska unija da bismo postigli bolje rezultate na globalnom tržištu, gde je velika konkurencija za nabavku gasa, uglavnom LNG-a, i da kao jedna evropska energetska unija nastupimo sa svojom tržišnom snagom radi boljeg rezultata na polju cena“, izjavila je Fon der Lajen.

Fon der Lajen pohvalila Kosovo* za projekte zelene energije

Paket za energetsku bezbednost Zapadnog Balkana uključuje 70 miliona evra za Bosnu i Hercegovinu, kazala je predsednica Evropske komisije po dolasku u tu zemlju. Na početku turneje, u Severnoj Makedoniji, obećala je tamošnjim vlastima 80 miliona evra direktne budžetske pomoći.

Kosovu* je namenjeno 75 miliona evra. Fon der Lajen je odala priznanje vladi u Prištini za projekte solarnih elektrana i planove da se sistem daljinskog grejanja u osam gradova unapredi uvođenjem obnovljivih izvora.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solar-vetar-premije-hrote-aukcije

Hrvatska pokrenula drugu fazu aukcija za premije za obnovljivu energiju

28. oktobar 2022. - HROTE je pokrenuo javno nadmetanje za premije za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane, a rok za podnošenje ponuda je 27. jun

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

28. oktobar 2022. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

28. oktobar 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

28. oktobar 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast