Energetska kriza

Rizvanolli upitala građane na Kosovu* koliko su spremni da plate za uvoznu struju

Rizvanolli upitala gradane gradjane Kosovu koliko spremni plate uvoznu struju

Foto: Ministarstvo ekonomije

Objavljeno

22.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

22.09.2022.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Ministarka ekonomije Kosova* Artane Rizvanolli apelovala je na građanke i građane da štede energiju i predložila javnu debatu o tome koliko su oni spremni da plaćaju uvoznu struju, s obzirom na manjak koji se očekuje na zimu.

Predstojeća zima će biti teška, ne samo za Kosovo* već i za zemlje poput Nemačke i Britanije, koje se spremaju za nestašicu električne energije, kazala je novinarima ministarka ekonomije Artane Rizvanolli. „Razmatramo sve mogućnosti kako da građani i privreda štede i koriste alternativne načine grejanja. Svi moramo maksimalno da se potrudimo“, istakla je i podsetila da je vlada u Prištini prošle nedelje uvela mere štednje energije u javnom sektoru.

Tržišne cene električne energije su dostigle hiljadu evra po megavat-satu, upozorila je. „Zemlje regiona su se opredelile da kupuju električnu energiju bez obzira na to koliko ona košta na tržištu. Na primer, Albanija je od početka energetske krize potrošila pola milijarde evra. Vi, mediji, možete da učestvujete u pokretanju rasprave s građanima o tome koliku su cenu spremni da plate za uvezenu električnu energiju“, podvukla je Rizvanolli.

Ukoliko potrošač ne plati račun, platiće ga poreski obveznik kroz državni budžet, naglasila je. U najboljem slučaju, na zimu će razlika između domaćeg kapaciteta za proizvodnju struje i potražnje iznositi do 500 megavata, po ministarkinim rečima.

Sredstva za uvoz struje presušila

Kosovo* često uvodi restrikcije struje, a posebno od početka niza havarija koja krajem prošle godine u jedine dve elektrane na ugalj, koje su zaslužne za skoro celokupnu domaću proizvodnju električne energije.

Operater distributivnog sistema KEDS upozorio je da nema finansijskih sredstava za kupovinu električne energije u inostranstvu.

Rizvanolli: Ukoliko potrošač ne plati račun, platiće ga poreski obveznik kroz državni budžet

Tokom posete termoelektrani Kosovo A, kojom upravlja Energetska korporacija Kosova (KEK), proizvođač uglja i električne energije pod kontrolom vlade, Rizvanolli je izjavila da je blok A3 vraćen na mrežu nakon što je popravljen poslednji kvar. A5 je u rezervi, a remont bloka A4 treba da se završi početkom oktobra, dok Kosovo B trenutno radi sa dva bloka, dodala je.

Generalni direktor KEK-a Nagip Krasniqi izjavio je da aktivni kapacitet te dve elektrane iznosi 760 megavata.

Krizne mere slične kao u ostatku Zapadnog Balkana

Vlada pregovara sa Severnom Makedonijom, Bugarskom i Grčkom o mogućnosti kupovine električne energije ili sporazumima o razmeni, otkrila je Rizvanolli. U KEK-u kažu da očekuju da će preko aktuelnog tendera da izvezu 100.000 tona uglja za tri miliona evra.

Treba pomenuti i da je Kosovo* upravo zabranilo izvoz peleta i drugog goriva od drveta, nakon što su to učinile druge zemlje Zapadnog Balkana.

Novi propisi za štednju u javnom sektoru su takođe slični i strogi. Na primer, mora da se isključi svaka treća sijalica za osvetljenje puteva, a zabranjeno je dekorativno osvetljenje, kao i upotreba električnih uređaja i klimatizacije u javnim institucijama osim ukoliko nema druge varijante za grejanje. Kosovo* je u avgustu ponovo uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja električnom energijom.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (1)
Vlada / 27.09.2022.

Recimo da vrate ljudima koji su gradili i platili elektrane i ees.
Koji znaju da upravljaju i odrzavaju elektrane i sistem i onda ce imati struju bez restrikcija i povoljnu.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

22. septembar 2022. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

22. septembar 2022. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

22. septembar 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

22. septembar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu