Energetska kriza

Prvi hladniji dani povećali potrošnju struje: zašto građani ne štede?

stednja struje eps zima jesen

Foto: Bruno/Germany from Pixabay

Objavljeno

21.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sudeći po prvim nešto hladnijim jesenjim danima, izgleda da apeli za štednju struje, zasad, nisu baš urodili plodom. Kao i u sličnim prilikama prethodnih godina, potrošači u Srbiji aktivirali su klima-uređaje i grejalice, pa je i potrošnja povećana skoro deset odsto. Ostaje da se vidi hoće li nešto promeniti najnovija preporuka Vlade Srbije upućena Elektroprivredi Srbije (EPS) da se potrošačima koji štede umanje računi i do 30 odsto.

Potrošnja električne energije, prema podacima aplikacije Energy Flux, od početka ove nedelje, od kada su temperature niže, dostiže i u toku dana i 4.400 megavat-sati (MWh), dok je prošle nedelje bila oko 4.000 MWh. Reč je o trenucima kada je potrošnja najveća u toku dana, a to je uveče oko 20 sati.

Podaci su samo povod da se nadležni zapitaju da li su pogrešili sa merama za štednju: da li građani neće da štede jer odgovorni zato što mora da se štedi nisu otkriveni i kažnjeni, a možda i zato što nema štednje ako je struja jeftina, kao što to jeste slučaj u Srbiji.

Vlada isključila dekorativnu rasvetu

Štednja je reč koja se spominje širom Evrope, a razlog su visoke cene struje i gasa, koje su trenutno desetak puta veće nego što je to bilo do pre godinu dana. Tako je vlada najjače ekonomije Evrope donela odluku da temperatura u javnim zgradama ne sme da bude veća od 19 stepeni, da se u njima ne greju hodnici i ulazi, zatim da se noću isključi spoljašnje osvetljenje spomenika i javnih objekata, kao i reklame, ali i da se zabrani zagrevanje privatnih bazena gasom i strujom.

Vlada Srbije je prvo odlučila da isključi dekorativnu rasvetu na više ministarstava i zgradi Vlade, kao i da preporuči drugima da to urade. Posle toga je usledio „predlog preporuka“ za štednju Ministarstva rudarstva i energetike.

Dugačka i široka lista predloga za štednju

To su, kako je saopšteno, bile preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, državna preduzeća, javne ustanove i privredu, alii za RTS i domaćinstva.

Lista predloga je dugačka i široka. Kod javnog osvetljenja se tako predlaže da se novogodišnje osvetljenje ograniči na period od 15. decembra do 15. januara, ali i da se hitno pređe na LED rasvetu. Državnoj upravi i preduzećima, kao i javnim ustanovama i privredi se savetuje da temeratura prilikom grejanja ne bude veća od 20 stepeni i da koriste stepenice umesto lifta.

Domaćinstva mogu da dobiju popust za struju od 15 do 30 odsto

Jedna od preporuka za EPS je bila da stimuliše štednju kroz dodatne popuste za građane. Zasad to je jedina preporuka koju je zvanično Vlada usvojila u vidu zaključka. Međutim, u Ministarstvu navode da su im plan štednje dostavile 73 lokalne samouprave, 29 javnih preduzeća, 18 državnih institucija i da očekuju da do 1. oktobra spisak bude kompletan.

Kada je reč o računima domaćinstava, u vladinom zaključku se navodi da će popust od 15 do 30 odsto biti obračunavan od računa za oktobar na sledeće stavke na računu: obračunska snaga, trošak garantovanog snabdevača i utrošena energije.

Sa 20 odsto manjom potrošnjom račun od 4.500 dinara može da bude manji više od 580 dinara

Domaćinstva koja umanje potrošnju struje od pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine dobiće popust od 15 odsto, za smanjenje od 20 do 30 odsto popust je 20 odsto, a za pad potrošnje veći od 30 odsto stiže popust od 30 odsto.

Na primeru potrošnje od 400 kilovat-sati to izgleda ovako: tri pomenute stavke iznose 2.900 dinara, a ukupan račun 4.500 dinara; ako se potrošnja smanji 20 odsto ili 80 kWh popust bi bio 580 dinara, uz dodatno umanjenje zbog manje potrošenih kWh, a taj iznos zavisi da li je potrošnja smanjena kada je struja jeftina ili skupa.

Odgovorni, cena struje, pare građana…

Trebalo bi podsetiti da je EPS do prošle zime obezbeđivao dovoljne količine struje za snabdevanje domaćih potrošača uz mali uvoz, a zbog izvoza tokom proleća na godišnjem nivou je bio na nuli. Ali, zbog nedovoljnih količina uglja, i uz to lošeg kvaliteta, kao i havarija u termoelektranama EPS je prošle zime neplanirano za uvoz struje platio 650 miliona evra.

Vučić rekao Grčiću da je odgovoran za totalni kolaps

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao Miloradu Grčiću, vršiocu dužnosti direktora EPS-a, da je lično odgovoran za „totalni kolaps“. Grčić je dao ostavku, Ministarstvo je podnelo dve krivične prijave protiv njega, a pojavile su se nezvanične informacije da su one odbijene.

Trenutne procene su da će za uvoz struje i gasa do kraja zime biti potrebno pet milijardi evra, ali normalizacija stanja se očekuje tek 2024.

Sve ovo teško da može da bude podstrek za štednju. Ali, valja reći da teško da bi i bilo štednje sa ovakvom cenom, koja je ispod svake ekonomske logike i jedini joj je cilj populizam. Naravno, to ne znači da bi cena trebalo da bude kao u Zapadnoj Evropi, i da bi poskupljenje trebalo da prate subvencije za najsiromašnije.

Na kraju, bez obzira na sve ipak bi trebalo štedeti jer se tako može smanjiti količina novca potrošena na uvoz struje ove zime, koji će preko EPS-a i budžeta platiti građani.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

21. septembar 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

21. septembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

21. septembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

21. septembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin