Energetska kriza

Priština odbila predlog Srbije da menjaju “struju za ugalj”

vucic kurti ugalj struja razmena

Foto: hangela from Pixabay

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Premijer Kosova* Aljbin Kurti odbio je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obave razmenu električne energije za ugalj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio je pre dva dana Prištini da joj isporuči električnu energiju u zamenu za ugalj, ali i da ugalj plati novcem.

Aljbin Kurti je izjavio da se sada umesto teritorije Kosova* traži ugalj. On je rekao da Vučić mora da prizna nezavisnost Kosova*, kao i da prihvati zločine koje je počinio režim Slobodana Miloševića na ovoj teritoriji.

Kurti je, takođe, rekao da bi predsednik Srbije trebalo da se distancira od despotskog ruskog predsednika Vladimira Putina i Miloševića, čiji je Vučić bio ministar, prenela je agencija Beta.

Srbija namerava da uvoznim ugljem podigne kvalitet domaćeg uglja i tako smanji korišćenje mazuta

Da podsetimo, posle decembarskog kraha proizvodnje uglja i električne energije Srbija ima ogromne probleme da obezbedi dovoljne količine uglja za proizvodnju struje u termoelektranama.

Vlada Srbije je donela odluku da se do kraja 2023. godine Elektroprivredi Srbije (EPS) dozvoli uvoz četiri miliona tona. Ugovori su već sklopljeni sa crnogorskim rudnikom Pljevlja, za uvoz 300.000 tona, i bosanskim rudnikom Banovići, za još 100.000 tona.

EPS, inače, u proseku godišnje proizvede oko 40 miliona tona uglja, pa je ovaj uvoz jedan odsto te količine.

Milan Jakovljević, izvršni direktor za proizvodnu uglja u EPS-u, izjavio je za RTS da je ugalj iz uvoza kvalitetniji nego u Srbiji, pa će omogućiti da se digne kvalitet domaćeg uglja i da se tako smanji korišćenje mazuta.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

10. jun 2022. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

10. jun 2022. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

10. jun 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

10. jun 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora