Energetska kriza

Beograd predložio Prištini razmenu „struja za ugalj“

Srbija će ponuditi Kosovu* razmenu struja za ugalj

Površinski kopovi uglja na Kosovu (foto: EPS)

Objavljeno

08.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Beograd će ponuditi Prištini da joj isporuči električnu energiju u zamenu za ugalj, ali je spreman da taj ugalj plati i novcem, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Srbija ima problema da obezbedi dovoljne količine uglja za proizvodnju struje u termoelektranama, pa je Vlada Srbije donela odluku da se do kraja 2023. godine Elektroprivredi Srbije dozvoli uvoz četiri miliona tona. Ugovori su već sklopljeni sa crnogorskim rudnikom Pljevlja i bosanskim Banovići.

Predsednik Aleksandar Vučić je sada rekao da će ponuditi Prištini barter aranžman za isporuku lignita u zamenu za struju, ali da bi Srbija mogla i da ga plati.

Uvoz uglja iz rudnika Banovići dovoljan za proizvodnju struje pet dana

Srbija je spremna da razgovara o tome, dodao je Vučić, preneli su lokalni mediji.

On je nedavno izjavio da se dnevno u Srbiji kopa između 60.000 i 62.000 tona uglja, dok je zimi potrebno i do 95.000 tona. Sada je ponovio da je sa rudnikom Banovići dogovorena isporuka 100.000 tona, što je dovoljno za pet dana tokom zime, jer će se na 70.000 tona domaćeg uglja dodavati još 20.000 tona.

Vučić je istakao da Srbija nudi hranu kao apsolutnu sigurnost za sve, jer je niko nema u dovojnim količinama kao ova zemlja, i spremna je svima da je ponudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope