Energetska kriza

Beograd predložio Prištini razmenu „struja za ugalj“

Srbija će ponuditi Kosovu* razmenu struja za ugalj

Površinski kopovi uglja na Kosovu (foto: EPS)

Objavljeno

08.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Beograd će ponuditi Prištini da joj isporuči električnu energiju u zamenu za ugalj, ali je spreman da taj ugalj plati i novcem, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Srbija ima problema da obezbedi dovoljne količine uglja za proizvodnju struje u termoelektranama, pa je Vlada Srbije donela odluku da se do kraja 2023. godine Elektroprivredi Srbije dozvoli uvoz četiri miliona tona. Ugovori su već sklopljeni sa crnogorskim rudnikom Pljevlja i bosanskim Banovići.

Predsednik Aleksandar Vučić je sada rekao da će ponuditi Prištini barter aranžman za isporuku lignita u zamenu za struju, ali da bi Srbija mogla i da ga plati.

Uvoz uglja iz rudnika Banovići dovoljan za proizvodnju struje pet dana

Srbija je spremna da razgovara o tome, dodao je Vučić, preneli su lokalni mediji.

On je nedavno izjavio da se dnevno u Srbiji kopa između 60.000 i 62.000 tona uglja, dok je zimi potrebno i do 95.000 tona. Sada je ponovio da je sa rudnikom Banovići dogovorena isporuka 100.000 tona, što je dovoljno za pet dana tokom zime, jer će se na 70.000 tona domaćeg uglja dodavati još 20.000 tona.

Vučić je istakao da Srbija nudi hranu kao apsolutnu sigurnost za sve, jer je niko nema u dovojnim količinama kao ova zemlja, i spremna je svima da je ponudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. jun 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. jun 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. jun 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

8. jun 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije