Energetska kriza

Beograd predložio Prištini razmenu „struja za ugalj“

Srbija će ponuditi Kosovu* razmenu struja za ugalj

Površinski kopovi uglja na Kosovu (foto: EPS)

Objavljeno

08.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Beograd će ponuditi Prištini da joj isporuči električnu energiju u zamenu za ugalj, ali je spreman da taj ugalj plati i novcem, izjavio je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Srbija ima problema da obezbedi dovoljne količine uglja za proizvodnju struje u termoelektranama, pa je Vlada Srbije donela odluku da se do kraja 2023. godine Elektroprivredi Srbije dozvoli uvoz četiri miliona tona. Ugovori su već sklopljeni sa crnogorskim rudnikom Pljevlja i bosanskim Banovići.

Predsednik Aleksandar Vučić je sada rekao da će ponuditi Prištini barter aranžman za isporuku lignita u zamenu za struju, ali da bi Srbija mogla i da ga plati.

Uvoz uglja iz rudnika Banovići dovoljan za proizvodnju struje pet dana

Srbija je spremna da razgovara o tome, dodao je Vučić, preneli su lokalni mediji.

On je nedavno izjavio da se dnevno u Srbiji kopa između 60.000 i 62.000 tona uglja, dok je zimi potrebno i do 95.000 tona. Sada je ponovio da je sa rudnikom Banovići dogovorena isporuka 100.000 tona, što je dovoljno za pet dana tokom zime, jer će se na 70.000 tona domaćeg uglja dodavati još 20.000 tona.

Vučić je istakao da Srbija nudi hranu kao apsolutnu sigurnost za sve, jer je niko nema u dovojnim količinama kao ova zemlja, i spremna je svima da je ponudi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

8. jun 2022. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

8. jun 2022. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

8. jun 2022. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

8. jun 2022. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara