Električna energija

Energetska zajednica: Srbija onemogućava trgovanje strujom sa Kosovom*

Energetska zajednica Srbija onemogucava trgovanje strujom Kosovom resavanje spora

Foto: Steffen Wachsmuth from Pixabay

Objavljeno

07.09.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je protiv Srbije pokrenuo postupak za rešavanje spora zbog toga što ona ne koordiniše raspodelu prekograničnog kapaciteta za prenos električne energije s Kosovom* i ne omogućava učesnicima na tržištu pristup najvećem dostupnom kapacitetu.

Nedostatak pristupa kapacitetu za interkonekciju na dva dalekovoda naveo je Sekretarijat Energetske zajednice da protiv Srbije otpočne proceduru za rešavanje spora.

Operator sistema, transmisije i tržišta (KOSTT) Kosova* upravlja jedinstvenom zonom i kontrolnim područjem u sistemu Kontinentalne Evrope.

Neto kapacitet prenosa na dve interkonekcije je nula, čime se zapravo sprečava trgovanje

Međutim, Elektromreža Srbije, takođe operator prenosnog sistema ili TSO, nije s KOSTT-om dogovorio mehanizam određivanja neto kapaciteta prenosa (NTC) za interkonekcije od Niša do Kosova B i od Kruševca do Podujeva, niti je odredio ikakav nivo dostupnog kapaciteta za ta dva dalekovoda, kažu u sekretarijatu. Stoga vrednost NTC-a za te dve interkonekcije iznosi nula, čime se zapravo sprečava trgovanje, dodali su.

Sekretarijat Energetske zajednice je postupak rešavanja spora pokrenuo u julu uvodnim pismom kojeg je poslao Srbiji. Ova zemlja krši Direktivu o električnoj energiji (2009/72/EC) i Uredbu o uslovima za pristup mrežama radi prekogranične razmene električne energije (714/2009), budući da EMS ne sarađuje s KOSTT-om u pogledu koordinisanja alokacije prekograničnog kapaciteta i učesnicima na tržištu ne omogućava pristup najvećem dostupnom kapacitetu, a Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), nacionalno regulaciono telo, nije izdejstvovala da se srpski TSO pridržava svojih obaveza, objašnjeno je.

Elektromreža Srbije ne sarađuje sa operatorom prenosnog sistema Kosova*, a Agencija za energetiku Republike Srbije se nije pobrinula da EMS ispoštuje propise Energetske zajednice

Svrha prvog koraka u proceduri je da se Srbiji dâ prilika da reaguje na navode o kršenju propisa Energetske zajednice i da omogući sekretarijatu da u potpunosti utvrdi činjeničnu i pravnu pozadinu slučaja, stoji u saopštenju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

7. septembar 2022. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

7. septembar 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

7. septembar 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

7. septembar 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin