Električna energija

Energetska zajednica: Srbija onemogućava trgovanje strujom sa Kosovom*

Energetska zajednica Srbija onemogucava trgovanje strujom Kosovom resavanje spora

Foto: Steffen Wachsmuth from Pixabay

Objavljeno

07.09.2022.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2022.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je protiv Srbije pokrenuo postupak za rešavanje spora zbog toga što ona ne koordiniše raspodelu prekograničnog kapaciteta za prenos električne energije s Kosovom* i ne omogućava učesnicima na tržištu pristup najvećem dostupnom kapacitetu.

Nedostatak pristupa kapacitetu za interkonekciju na dva dalekovoda naveo je Sekretarijat Energetske zajednice da protiv Srbije otpočne proceduru za rešavanje spora.

Operator sistema, transmisije i tržišta (KOSTT) Kosova* upravlja jedinstvenom zonom i kontrolnim područjem u sistemu Kontinentalne Evrope.

Neto kapacitet prenosa na dve interkonekcije je nula, čime se zapravo sprečava trgovanje

Međutim, Elektromreža Srbije, takođe operator prenosnog sistema ili TSO, nije s KOSTT-om dogovorio mehanizam određivanja neto kapaciteta prenosa (NTC) za interkonekcije od Niša do Kosova B i od Kruševca do Podujeva, niti je odredio ikakav nivo dostupnog kapaciteta za ta dva dalekovoda, kažu u sekretarijatu. Stoga vrednost NTC-a za te dve interkonekcije iznosi nula, čime se zapravo sprečava trgovanje, dodali su.

Sekretarijat Energetske zajednice je postupak rešavanja spora pokrenuo u julu uvodnim pismom kojeg je poslao Srbiji. Ova zemlja krši Direktivu o električnoj energiji (2009/72/EC) i Uredbu o uslovima za pristup mrežama radi prekogranične razmene električne energije (714/2009), budući da EMS ne sarađuje s KOSTT-om u pogledu koordinisanja alokacije prekograničnog kapaciteta i učesnicima na tržištu ne omogućava pristup najvećem dostupnom kapacitetu, a Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), nacionalno regulaciono telo, nije izdejstvovala da se srpski TSO pridržava svojih obaveza, objašnjeno je.

Elektromreža Srbije ne sarađuje sa operatorom prenosnog sistema Kosova*, a Agencija za energetiku Republike Srbije se nije pobrinula da EMS ispoštuje propise Energetske zajednice

Svrha prvog koraka u proceduri je da se Srbiji dâ prilika da reaguje na navode o kršenju propisa Energetske zajednice i da omogući sekretarijatu da u potpunosti utvrdi činjeničnu i pravnu pozadinu slučaja, stoji u saopštenju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

7. septembar 2022. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom

strategija razvoja energetike srbije do 2040. javna rasprava

Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja energetike Srbije do 2040 – kako će izgledati sektor energetike za 16 godina

7. septembar 2022. - Objavljen je Nacrt strategije i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja strategije razvoja energetike na životnu sredinu

Prenosive solarne elektrane stizu u razrusena podrucja

Prenosive solarne elektrane stižu u razrušena područja

7. septembar 2022. - Turski inženjeri su konstruisali fotonaponski sistem od 15 kilovata kojeg svako može da pusti u rad u roku od 15 minuta

makedonija mepso ebrd kredit prenosna mreza enuz basso bozinovska

MEPSO ulaže u prenosnu mrežu kako bi obezbedio priključenje za 1,2 GW obnovljive energije

7. septembar 2022. - MEPSO je sa EBRD-om potpisao ugovor o kreditu od 26,4 miliona evra, što je najveći deo sredstava za projekat jačanja prenosne mreže