Električna energija

Energetska zajednica: Srbija onemogućava trgovanje strujom sa Kosovom*

Energetska zajednica Srbija onemogucava trgovanje strujom Kosovom resavanje spora

Foto: Steffen Wachsmuth from Pixabay

Objavljeno

07.09.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.09.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Sekretarijat Energetske zajednice je protiv Srbije pokrenuo postupak za rešavanje spora zbog toga što ona ne koordiniše raspodelu prekograničnog kapaciteta za prenos električne energije s Kosovom* i ne omogućava učesnicima na tržištu pristup najvećem dostupnom kapacitetu.

Nedostatak pristupa kapacitetu za interkonekciju na dva dalekovoda naveo je Sekretarijat Energetske zajednice da protiv Srbije otpočne proceduru za rešavanje spora.

Operator sistema, transmisije i tržišta (KOSTT) Kosova* upravlja jedinstvenom zonom i kontrolnim područjem u sistemu Kontinentalne Evrope.

Neto kapacitet prenosa na dve interkonekcije je nula, čime se zapravo sprečava trgovanje

Međutim, Elektromreža Srbije, takođe operator prenosnog sistema ili TSO, nije s KOSTT-om dogovorio mehanizam određivanja neto kapaciteta prenosa (NTC) za interkonekcije od Niša do Kosova B i od Kruševca do Podujeva, niti je odredio ikakav nivo dostupnog kapaciteta za ta dva dalekovoda, kažu u sekretarijatu. Stoga vrednost NTC-a za te dve interkonekcije iznosi nula, čime se zapravo sprečava trgovanje, dodali su.

Sekretarijat Energetske zajednice je postupak rešavanja spora pokrenuo u julu uvodnim pismom kojeg je poslao Srbiji. Ova zemlja krši Direktivu o električnoj energiji (2009/72/EC) i Uredbu o uslovima za pristup mrežama radi prekogranične razmene električne energije (714/2009), budući da EMS ne sarađuje s KOSTT-om u pogledu koordinisanja alokacije prekograničnog kapaciteta i učesnicima na tržištu ne omogućava pristup najvećem dostupnom kapacitetu, a Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS), nacionalno regulaciono telo, nije izdejstvovala da se srpski TSO pridržava svojih obaveza, objašnjeno je.

Elektromreža Srbije ne sarađuje sa operatorom prenosnog sistema Kosova*, a Agencija za energetiku Republike Srbije se nije pobrinula da EMS ispoštuje propise Energetske zajednice

Svrha prvog koraka u proceduri je da se Srbiji dâ prilika da reaguje na navode o kršenju propisa Energetske zajednice i da omogući sekretarijatu da u potpunosti utvrdi činjeničnu i pravnu pozadinu slučaja, stoji u saopštenju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nagrada-Liderka-odrzive-energetike-ministarki-Dubravki-Dedovic-Djedovic-Handanovic

Nagrada Liderka održive energetike uručena ministarki Dubravki Đedović Handanović

7. septembar 2022. - Predsednica CPOR-a i suosnivač mreže žena WISE Srbija Branislava Jovičić uručila je nagradu Liderka održive energetike ministarki Dubravki Đedović Handanović

Luksemburski fond Alcazar Energy vetroparka Bijela Crnoj Gori

Luksemburški fond preuzeo projekat vetroparka Bijela u Crnoj Gori

7. septembar 2022. - Infrastrukturni fond Alcazar Energy je preuzeo prava na projekat vetroparka Bijela od 118 megavata, vrednog 200 miliona dolara

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

Popusti za struju do 40 odsto naredne zime u Srbiji

7. septembar 2022. - U odnosu na prošlu zimu iznos popust je povećan sa 30 na 40 odsto, a uveden je i popust za povećanje udela potrošnje jeftinije struje

tesanj sajam suad huskic fotonaponske elektrane

Opština Tešanj dobijaće 70 odsto električne energije iz solarnih elektrana

7. septembar 2022. - Samo do 2020. godine u ovom mestu u BiH bilo je instalirano 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW