Električna energija

Albanija planira nove dalekovode prema Kosovu*, Crnoj Gori

Albania-power-interconnectors-Kosovo-Montenegro

Foto: DistelAPPArath from Pixabay

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulatorna uprava za energetiku (ERE) Albanije je saopštila da su u toku pripreme za rekonstrukciju dalekovoda od 220 kilovolti koji tu zemlju povezuje s Crnom Gorom, ali i da će biti izgrađen još jedan, od 110 kilovolti. Postoji i projekat za dalekovod od 110 kilovolti koji bi išao na Kosovo*.

Albanija i Severna Makedonija grade svoju prvu interkonekciju, nadzemni dalekovod od 400 kilovata od Bitolja do Elbasana koji će biti deo regionalnog Koridora 8. Prepoznajući potrebu za povećanjem kapaciteta i kvaliteta prenosa, Regulatorna uprava za energetiku (ERE) Albanije je u svom godišnjem izveštaju navela da namerava da sa Kosovom* i Crnom Gorom napravi po jedan sekundarni interkonektor.

Albanija računa na brojne projekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na severu i severoistoku zemlje i želi da poveća kapacitet za izvoz struje

Postojeći dalekovod od 220 kilovolti koji povezuje Vau i Dejes u Albaniji sa Podgoricom ima kapacitet od 278 megavolt-ampera i izgrađen je 1972. godine, napominje ovo regulatorno telo i ističe da on mora da se rekonstruiše. Ukazalo je i na brojne inicijative za instaliranje elektrana na obnovljive izvore na severu i severoistoku zemlje, a uz njih bi bili potrebni pouzdaniji interkonektori većeg kapaciteta.

ERE je saopštio da bi nadzemni dalekovod od 110 kilovata trebalo izgraditi od Velipoje u Albaniji do Ulcinja. Projekat je još u začetku, saopštila je uprava i dodala da treba uspostaviti saradnju s crnogorskim vlastima.

Projekat za sekundarnu interkonekciju s Crnom Gorom je u ranoj fazi

Deo interkonekcije s albanske strane treba da bude dugačak osam kilometara. Kako poručuju iz ERE-a, ovo granično područje i s jedne i sa druge strane ima potencijala za proizvodnju struje iz vetra.

Za drugi planirani dalekovod od 110 kilovata zamišljeno je da će povezati transformatorske stanice u Bajramu Curiju i Kukesu na albanskoj strani sa susednim područjima na Kosovu*, otkrio je ERE.

Prvi interkonektor, od 400 kilovolti, završen je 2016, ali je pušten u rad tek 2020, što je otvorilo put za osnivanje zajedničke berze struje. Projekat dalekovoda je vredeo 70 miliona evra.

Albanija skoro svu svoju struju proizvodi u hidroelektranama, ali namerava da diverzifikuje energetski miks i umanji zavisnost od uvoza električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

14. april 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

14. april 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

14. april 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

14. april 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković