Električna energija

Albanija planira nove dalekovode prema Kosovu*, Crnoj Gori

Albania-power-interconnectors-Kosovo-Montenegro

Foto: DistelAPPArath from Pixabay

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulatorna uprava za energetiku (ERE) Albanije je saopštila da su u toku pripreme za rekonstrukciju dalekovoda od 220 kilovolti koji tu zemlju povezuje s Crnom Gorom, ali i da će biti izgrađen još jedan, od 110 kilovolti. Postoji i projekat za dalekovod od 110 kilovolti koji bi išao na Kosovo*.

Albanija i Severna Makedonija grade svoju prvu interkonekciju, nadzemni dalekovod od 400 kilovata od Bitolja do Elbasana koji će biti deo regionalnog Koridora 8. Prepoznajući potrebu za povećanjem kapaciteta i kvaliteta prenosa, Regulatorna uprava za energetiku (ERE) Albanije je u svom godišnjem izveštaju navela da namerava da sa Kosovom* i Crnom Gorom napravi po jedan sekundarni interkonektor.

Albanija računa na brojne projekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na severu i severoistoku zemlje i želi da poveća kapacitet za izvoz struje

Postojeći dalekovod od 220 kilovolti koji povezuje Vau i Dejes u Albaniji sa Podgoricom ima kapacitet od 278 megavolt-ampera i izgrađen je 1972. godine, napominje ovo regulatorno telo i ističe da on mora da se rekonstruiše. Ukazalo je i na brojne inicijative za instaliranje elektrana na obnovljive izvore na severu i severoistoku zemlje, a uz njih bi bili potrebni pouzdaniji interkonektori većeg kapaciteta.

ERE je saopštio da bi nadzemni dalekovod od 110 kilovata trebalo izgraditi od Velipoje u Albaniji do Ulcinja. Projekat je još u začetku, saopštila je uprava i dodala da treba uspostaviti saradnju s crnogorskim vlastima.

Projekat za sekundarnu interkonekciju s Crnom Gorom je u ranoj fazi

Deo interkonekcije s albanske strane treba da bude dugačak osam kilometara. Kako poručuju iz ERE-a, ovo granično područje i s jedne i sa druge strane ima potencijala za proizvodnju struje iz vetra.

Za drugi planirani dalekovod od 110 kilovata zamišljeno je da će povezati transformatorske stanice u Bajramu Curiju i Kukesu na albanskoj strani sa susednim područjima na Kosovu*, otkrio je ERE.

Prvi interkonektor, od 400 kilovolti, završen je 2016, ali je pušten u rad tek 2020, što je otvorilo put za osnivanje zajedničke berze struje. Projekat dalekovoda je vredeo 70 miliona evra.

Albanija skoro svu svoju struju proizvodi u hidroelektranama, ali namerava da diverzifikuje energetski miks i umanji zavisnost od uvoza električne energije.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

14. april 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

14. april 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. april 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

14. april 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.