Električna energija

Severna Makedonija započela gradnju prvog dalekovoda sa Albanijom

Severna Makedonija zapocela gradnju prvog dalekovoda sa Albanijom

Slika: Vlada Severne Makedonije

Objavljeno

30.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2021.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija započela je izgradnju dalekovoda od 400 kilovata Bitolj-Elbasan, koji će biti prvi između dve zemlje. Albanija je jedina susedna zemlja sa kojom Severna Makedonija nije imala vezu između sistema za prenos električne energije.

Izgradnja dalekovoda Bitolj-Elbasan, dugačkog 97,4 kilometara, započela je radovima na novoj trafostanici 400/100 kV u blizini Ohrida.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da će završetak gradnje dalekovoda, vrednog 50 miliona evra, značiti početak funkcionisanja koridora Istok-Zapad, što će omogućiti tranzit električne energije iz Bugarske, preko Severne Makedonije i Albanije u Italiju.

Planirano je da dalekovod počne sa radom 2023.

Izgradnja dalekovoda, kako je istakao, znači završetak energetskog Koridora 8, koji je segment mnogo većeg projekta koji uključuje korišćenje energetskih resursa u regionu Kavkaza i iz Centralne Azije i njihov tranzit na Balkan.

U februaru 2020. bosanskohercegovački Energoinvest i hrvatski Končar dobili su posao gradnje ovog dalekovoda. Sa kompanijom MEPSO, koja je operator prenosnog sistema Severne Makedonije, potpisani su ugovori vredni 35 miliona evra za dalekovod do Albanije, novu trafostanicu 400/100 kV u blizini Ohrida i proširenje trafostanice Bitola 2.

To je najveća investicija u prenosnu mrežu u zemlji, istakao je Zaev, i najavio početak rada dalekovoda 2023.

On je podsetio da Severna Makedonija ima pet 400 kV dalekovoda: dva sa Grčkom i po jedan sa Srbijom, Kosovom* i Bugarskom, pa će veza sa Albanijom biti završetak povezivanja države sa susedima.

Pandemija COVID-19 nije usporila pripremu za gradnju

Direktor kompanije MEPSO Kuštrim Ramadani podsetio je da se investicija finansira grantom od 12 miliona evra iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), kreditom od 37 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kao i vlastitim sredstvima ove kompanije.

Uprkos teškim uslovima izazvanim pandemijom COVID-19, MEPSO je uspeo da započne ovaj veliki projekat sa samo nekoliko nedelja zakašnjenja, istakao je Ramadani.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši rekao je da će dalekovod Bitola-Elbasan doprineti regionalnoj integraciji energetskih tržišta. Poboljšaće se i sigurnost snabdevanja električnom energijom i povećati konkurentnost na tržištu električne energije, dodao je on.

Ilir Bejta, zamenik ministra energetike i infrastrukture Albanije, izjavio je da dalekovod stvara uslove za nove investicije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. avgust 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. avgust 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. avgust 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. avgust 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.