Električna energija

ENTSO-E i kosovski* KOSTT potpisali sporazum o povezivanju

Kosovski KOSTT i ENTSO-E sporazum

Slika: KOSTT

Objavljeno

03.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema KOSTT će, pošto je evropski ENTSO-E to prihvatio, postati nezavisna kontrolna zona u okviru AK bloka, kojeg je Kosovo* osnovalo s Albanijom.

Posle odluke Regionalne grupe Kontinentalna Evropa (RGCE) u aprilu, generalni direktor KOSTT-a Ilir Shala je potpisao sporazum o povezivanju s Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E). Kosovski TSO je saopštio da će biti nezavisna kontrolna zona u okviru AK bloka s Albanijom, pod sinhronom zonom Kontinentalne Evrope.

Primena se očekuje na jesen, posle tehničkih priprema entiteta u Kontinentalnoj Evropi i Swissgrida, a KOSTT je spreman, navedeno je u objavi. Sporazum s Albanijom je postignut prošle godine.

Integrisanje EPS-ovog ElektroSevera

Sporazum uključuje potpuno osposobljavanje interkonekcije s Albanijom od 400 kilovolti, saopštio je KOSTT. Ta linija je izgrađena još 2016. godine.

Navedeno je da ElektroSever, koji bi kontrolisao područje na severu, mora da podnese zahtev za dozvolu za snabdevanje strujom Regulatornom uredu za energiju (ERO) Kosova*. ElektroSever je ispostava Elektroprivrede Srbije, koja je u državnom vlasništvu.

KOSTT će ubirati prihod između četiri i osam miliona evra godišnje na ime korišćenja interkonekcijske prenosne mreže ili alokacije kapaciteta i rešavanja zagušenja, i još pola miliona do milion evra za prenos, otkriva se u izjavi za štampu.

Pridruživanje Albanskoj berzi struje

TSO je objavio da se uparuje s Albanijom i da će učestvovati u Albanskoj berzi struje (APEX).

Shala je zahvalio ambasadama Nemačke i Sjedinjenih Država, razvojnoj banci KfW i USAID-u. KOSTT je saopštio da je sporazum korak ka članstvu u ENTSO-E-u.

KOSTT je napustio regulatorno područje Srbije (EMS) u u bloku SMM, koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, a za koordinaciju je zadužen srpski TSO Elektromreža Srbije – EMS. KOSTT i EMS su u dugogodišnjem sporu, koji je u jednom trenutku čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u elektroenergetskom sistemu Kontinentalne Evrope.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

3. jul 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

3. jul 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

3. jul 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

3. jul 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu