Električna energija

ENTSO-E i kosovski* KOSTT potpisali sporazum o povezivanju

Kosovski KOSTT i ENTSO-E sporazum

Slika: KOSTT

Objavljeno

03.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema KOSTT će, pošto je evropski ENTSO-E to prihvatio, postati nezavisna kontrolna zona u okviru AK bloka, kojeg je Kosovo* osnovalo s Albanijom.

Posle odluke Regionalne grupe Kontinentalna Evropa (RGCE) u aprilu, generalni direktor KOSTT-a Ilir Shala je potpisao sporazum o povezivanju s Evropskom mrežom operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E). Kosovski TSO je saopštio da će biti nezavisna kontrolna zona u okviru AK bloka s Albanijom, pod sinhronom zonom Kontinentalne Evrope.

Primena se očekuje na jesen, posle tehničkih priprema entiteta u Kontinentalnoj Evropi i Swissgrida, a KOSTT je spreman, navedeno je u objavi. Sporazum s Albanijom je postignut prošle godine.

Integrisanje EPS-ovog ElektroSevera

Sporazum uključuje potpuno osposobljavanje interkonekcije s Albanijom od 400 kilovolti, saopštio je KOSTT. Ta linija je izgrađena još 2016. godine.

Navedeno je da ElektroSever, koji bi kontrolisao područje na severu, mora da podnese zahtev za dozvolu za snabdevanje strujom Regulatornom uredu za energiju (ERO) Kosova*. ElektroSever je ispostava Elektroprivrede Srbije, koja je u državnom vlasništvu.

KOSTT će ubirati prihod između četiri i osam miliona evra godišnje na ime korišćenja interkonekcijske prenosne mreže ili alokacije kapaciteta i rešavanja zagušenja, i još pola miliona do milion evra za prenos, otkriva se u izjavi za štampu.

Pridruživanje Albanskoj berzi struje

TSO je objavio da se uparuje s Albanijom i da će učestvovati u Albanskoj berzi struje (APEX).

Shala je zahvalio ambasadama Nemačke i Sjedinjenih Država, razvojnoj banci KfW i USAID-u. KOSTT je saopštio da je sporazum korak ka članstvu u ENTSO-E-u.

KOSTT je napustio regulatorno područje Srbije (EMS) u u bloku SMM, koji čine Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, a za koordinaciju je zadužen srpski TSO Elektromreža Srbije – EMS. KOSTT i EMS su u dugogodišnjem sporu, koji je u jednom trenutku čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u elektroenergetskom sistemu Kontinentalne Evrope.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata