x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Nemačka traži od Energetske zajednice da pomogne u rešavanju spora između EMS-a i KOSTT-a

13.09.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Nemačka traži od Energetske zajednice da pomogne u rešavanju spora između EMS-a i KOSTT-a

Nemačka vlada zatražila je od Centra za rešavanje sporova i pregovaranje Sekretarijata Energetske zajednice da pomogne u pregovorima između Srbije i Kosova kako bi se rešio dugogodišnji spor između srpskog i kosovskog operatora prenosnog sistema, Elektromreže Srbije (EMS) i KOSTT-a.

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da će kontaktirati vlade Srbije i Kosova i organizovati proces medijacije u bliskoj budućnosti.

U saopštenju Energetske zajednice se navodi da je nemačka vlada posebno zabrinuta zbog toga što “ovaj spor ometa ulaganja u energetski sektor u regionu i blokira integraciju regionalnog energetskog tržišta na Zapadnom Balkanu”.

Posredovanje u sporu između EMS-a i KOSTT-a takođe je predviđo programom CONNECTA o regionalnom energetskom tržištu šest zemlja Zapadnog Balkana, koji Sekretarijat sprovodi za potrebe Evropske komisije.

Sekretarijat je već posredovao u rešavanju bilateralnih sporova između EMS-a i KOSTT-a, što je rezultiralo zaključivanjem dva bilateralna sporazuma.

U septembru 2014. godine, KOSTT i EMS su potpisali Operativni sporazum (Inter-TSO) o  mreži i upravljanju sistemima koji je trebalo da okonča spor između dva operatera. Operativni sporazum i prateći tehnički aneksi odnose se na operativni deo Okvirnog sporazuma koji su dva operatera potpisali u Beču početkom 2014. godine. Okvirni sporazum je tada pozdravljen kao prvi sporazum koji je potpisan između kompanija iz Srbije i Kosova.

Međutim, ovi sporazumi nisu sprovedeni i spor još uvek u praksi nije prevaziđen.

Kao prepreka za saradnju EMS-a i KOSTT-a u srpskim medijima su se prošle godine pominjala politička pitanja, odnosno primena sporazuma koji su sklopljeni u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbija i Kosova uz posredovanje EU. U okviru tog procesa u avgustu 2015. godine sklopljeni su i sporazumi u oblasti energetike, ali je i njihova primena problematična.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.