Električna energija

Nemačka traži od Energetske zajednice da pomogne u rešavanju spora između EMS-a i KOSTT-a

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada zatražila je od Centra za rešavanje sporova i pregovaranje Sekretarijata Energetske zajednice da pomogne u pregovorima između Srbije i Kosova kako bi se rešio dugogodišnji spor između srpskog i kosovskog operatora prenosnog sistema, Elektromreže Srbije (EMS) i KOSTT-a.

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da će kontaktirati vlade Srbije i Kosova i organizovati proces medijacije u bliskoj budućnosti.

U saopštenju Energetske zajednice se navodi da je nemačka vlada posebno zabrinuta zbog toga što „ovaj spor ometa ulaganja u energetski sektor u regionu i blokira integraciju regionalnog energetskog tržišta na Zapadnom Balkanu“.

Posredovanje u sporu između EMS-a i KOSTT-a takođe je predviđo programom CONNECTA o regionalnom energetskom tržištu šest zemlja Zapadnog Balkana, koji Sekretarijat sprovodi za potrebe Evropske komisije.

Sekretarijat je već posredovao u rešavanju bilateralnih sporova između EMS-a i KOSTT-a, što je rezultiralo zaključivanjem dva bilateralna sporazuma.

U septembru 2014. godine, KOSTT i EMS su potpisali Operativni sporazum (Inter-TSO) o  mreži i upravljanju sistemima koji je trebalo da okonča spor između dva operatera. Operativni sporazum i prateći tehnički aneksi odnose se na operativni deo Okvirnog sporazuma koji su dva operatera potpisali u Beču početkom 2014. godine. Okvirni sporazum je tada pozdravljen kao prvi sporazum koji je potpisan između kompanija iz Srbije i Kosova.

Međutim, ovi sporazumi nisu sprovedeni i spor još uvek u praksi nije prevaziđen.

Kao prepreka za saradnju EMS-a i KOSTT-a u srpskim medijima su se prošle godine pominjala politička pitanja, odnosno primena sporazuma koji su sklopljeni u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbija i Kosova uz posredovanje EU. U okviru tog procesa u avgustu 2015. godine sklopljeni su i sporazumi u oblasti energetike, ali je i njihova primena problematična.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

13. septembar 2017. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

13. septembar 2017. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

13. septembar 2017. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

13. septembar 2017. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem