Električna energija

Nemačka traži od Energetske zajednice da pomogne u rešavanju spora između EMS-a i KOSTT-a

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada zatražila je od Centra za rešavanje sporova i pregovaranje Sekretarijata Energetske zajednice da pomogne u pregovorima između Srbije i Kosova kako bi se rešio dugogodišnji spor između srpskog i kosovskog operatora prenosnog sistema, Elektromreže Srbije (EMS) i KOSTT-a.

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da će kontaktirati vlade Srbije i Kosova i organizovati proces medijacije u bliskoj budućnosti.

U saopštenju Energetske zajednice se navodi da je nemačka vlada posebno zabrinuta zbog toga što „ovaj spor ometa ulaganja u energetski sektor u regionu i blokira integraciju regionalnog energetskog tržišta na Zapadnom Balkanu“.

Posredovanje u sporu između EMS-a i KOSTT-a takođe je predviđo programom CONNECTA o regionalnom energetskom tržištu šest zemlja Zapadnog Balkana, koji Sekretarijat sprovodi za potrebe Evropske komisije.

Sekretarijat je već posredovao u rešavanju bilateralnih sporova između EMS-a i KOSTT-a, što je rezultiralo zaključivanjem dva bilateralna sporazuma.

U septembru 2014. godine, KOSTT i EMS su potpisali Operativni sporazum (Inter-TSO) o  mreži i upravljanju sistemima koji je trebalo da okonča spor između dva operatera. Operativni sporazum i prateći tehnički aneksi odnose se na operativni deo Okvirnog sporazuma koji su dva operatera potpisali u Beču početkom 2014. godine. Okvirni sporazum je tada pozdravljen kao prvi sporazum koji je potpisan između kompanija iz Srbije i Kosova.

Međutim, ovi sporazumi nisu sprovedeni i spor još uvek u praksi nije prevaziđen.

Kao prepreka za saradnju EMS-a i KOSTT-a u srpskim medijima su se prošle godine pominjala politička pitanja, odnosno primena sporazuma koji su sklopljeni u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbija i Kosova uz posredovanje EU. U okviru tog procesa u avgustu 2015. godine sklopljeni su i sporazumi u oblasti energetike, ali je i njihova primena problematična.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. septembar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. septembar 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. septembar 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. septembar 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji