Električna energija

Nemačka traži od Energetske zajednice da pomogne u rešavanju spora između EMS-a i KOSTT-a

Slika: Pixabay

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka vlada zatražila je od Centra za rešavanje sporova i pregovaranje Sekretarijata Energetske zajednice da pomogne u pregovorima između Srbije i Kosova kako bi se rešio dugogodišnji spor između srpskog i kosovskog operatora prenosnog sistema, Elektromreže Srbije (EMS) i KOSTT-a.

Sekretarijat Energetske zajednice je saopštio da će kontaktirati vlade Srbije i Kosova i organizovati proces medijacije u bliskoj budućnosti.

U saopštenju Energetske zajednice se navodi da je nemačka vlada posebno zabrinuta zbog toga što „ovaj spor ometa ulaganja u energetski sektor u regionu i blokira integraciju regionalnog energetskog tržišta na Zapadnom Balkanu“.

Posredovanje u sporu između EMS-a i KOSTT-a takođe je predviđo programom CONNECTA o regionalnom energetskom tržištu šest zemlja Zapadnog Balkana, koji Sekretarijat sprovodi za potrebe Evropske komisije.

Sekretarijat je već posredovao u rešavanju bilateralnih sporova između EMS-a i KOSTT-a, što je rezultiralo zaključivanjem dva bilateralna sporazuma.

U septembru 2014. godine, KOSTT i EMS su potpisali Operativni sporazum (Inter-TSO) o  mreži i upravljanju sistemima koji je trebalo da okonča spor između dva operatera. Operativni sporazum i prateći tehnički aneksi odnose se na operativni deo Okvirnog sporazuma koji su dva operatera potpisali u Beču početkom 2014. godine. Okvirni sporazum je tada pozdravljen kao prvi sporazum koji je potpisan između kompanija iz Srbije i Kosova.

Međutim, ovi sporazumi nisu sprovedeni i spor još uvek u praksi nije prevaziđen.

Kao prepreka za saradnju EMS-a i KOSTT-a u srpskim medijima su se prošle godine pominjala politička pitanja, odnosno primena sporazuma koji su sklopljeni u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Srbija i Kosova uz posredovanje EU. U okviru tog procesa u avgustu 2015. godine sklopljeni su i sporazumi u oblasti energetike, ali je i njihova primena problematična.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nis zapoceo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju

Niš započeo pripremu Mape puta za energetsku tranziciju do 2050. – prilika za konsultante

26 септембра 2022 - Mapa puta bi trebalo da bude u skladu sa planovima i propisima Evropske unije, navodi se u javnom pozivu za izbor firme koja će je napisati

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić