Električna energija

KOSTT: ENTSO-E izglasao da kosovski prenosni sistem ne bude pod kontrolom EMS-a

kostt entso ems

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.04.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Glasanje o novom sporazumu o povezivanju između kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT i Evropske mreža operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) uspešno je završeno u okviru Regionalne grupe Kontinentalne Evrope (RGCE), saopštio je KOSTT.

ENTSO-E ima pet stalnih regionalnih grupa, koje su formirane na osnovu sinhronih zona u Evropi.

Ovim glasanjem i naknadnim potpisivanjem sporazuma KOSTT i Kosovo* konačno će napustiti kontrolni blok SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija) i pridružiti se kontrolnom bloku Kosovo-Albanija (AK kontrolni blok), saopštio je KOSTT.

KOSTT i Kosovo* napustiće kontrolni blok SMM-a čiji koordinator je srpski operator prenosnog sistema EMS

U decembru prošle godine kosovski operator prenosnog sistema KOSTT i albanski operator prenosnog sistema OST potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo*-Albanija (AK blok).

KOSTT i EMS su akteri dugogodišnjeg spora

SMM blok je jedan od kontrolnih blokova u okviru ENTSO-E kojim koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS). KOSTT i EMS deo su dugogodišnjeg spora, koji je jednom prilikom čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa.

Za raspodelu prenosnih kapaciteta neće više biti zadužen EMS, već će se to obavljati u okviru AK bloka

Kako je saopštio KOSTT, sa početkom primene novog sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-E, kosovski operator prenosnog sistema će funkcionisati kao nezavisna kontrolna zona unutar AK bloka i unutar sinhrone zone Kontinentalna Evropa.

Raspodela prenosnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima na interkonektivnim dalekovodima, kako je navedeno, biće realizovano u okviru AK bloka, i za to više neće biti zadužen EMS. Takođe, i prihodi od ovih aktivnosti prikupljaće AK blok odnosno KOSTT.

U EMS-u su za Balkan Green Energy News rekli da nemaju komentar o glasanju u ENTSO-E.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica