Električna energija

KOSTT: ENTSO-E izglasao da kosovski prenosni sistem ne bude pod kontrolom EMS-a

kostt entso ems

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.04.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Glasanje o novom sporazumu o povezivanju između kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT i Evropske mreža operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) uspešno je završeno u okviru Regionalne grupe Kontinentalne Evrope (RGCE), saopštio je KOSTT.

ENTSO-E ima pet stalnih regionalnih grupa, koje su formirane na osnovu sinhronih zona u Evropi.

Ovim glasanjem i naknadnim potpisivanjem sporazuma KOSTT i Kosovo* konačno će napustiti kontrolni blok SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija) i pridružiti se kontrolnom bloku Kosovo-Albanija (AK kontrolni blok), saopštio je KOSTT.

KOSTT i Kosovo* napustiće kontrolni blok SMM-a čiji koordinator je srpski operator prenosnog sistema EMS

U decembru prošle godine kosovski operator prenosnog sistema KOSTT i albanski operator prenosnog sistema OST potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo*-Albanija (AK blok).

KOSTT i EMS su akteri dugogodišnjeg spora

SMM blok je jedan od kontrolnih blokova u okviru ENTSO-E kojim koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS). KOSTT i EMS deo su dugogodišnjeg spora, koji je jednom prilikom čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa.

Za raspodelu prenosnih kapaciteta neće više biti zadužen EMS, već će se to obavljati u okviru AK bloka

Kako je saopštio KOSTT, sa početkom primene novog sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-E, kosovski operator prenosnog sistema će funkcionisati kao nezavisna kontrolna zona unutar AK bloka i unutar sinhrone zone Kontinentalna Evropa.

Raspodela prenosnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima na interkonektivnim dalekovodima, kako je navedeno, biće realizovano u okviru AK bloka, i za to više neće biti zadužen EMS. Takođe, i prihodi od ovih aktivnosti prikupljaće AK blok odnosno KOSTT.

U EMS-u su za Balkan Green Energy News rekli da nemaju komentar o glasanju u ENTSO-E.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Timmermans Gas nuklearke mesto energetskom miksu EU

Timmermans: Gas, nuklearke će imati mesto u energetskom miksu EU

18 октобра 2021 - Frans Timmermans iz Evropske komisije izjavio je da gas ima budućnost u energetskom miksu i da EU nema ništa protiv da se grade nuklearke

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom