x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

KOSTT: ENTSO-E izglasao da kosovski prenosni sistem ne bude pod kontrolom EMS-a

21.04.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
KOSTT: ENTSO-E izglasao da kosovski prenosni sistem ne bude pod kontrolom EMS-a

Glasanje o novom sporazumu o povezivanju između kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT i Evropske mreža operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) uspešno je završeno u okviru Regionalne grupe Kontinentalne Evrope (RGCE), saopštio je KOSTT.

ENTSO-E ima pet stalnih regionalnih grupa, koje su formirane na osnovu sinhronih zona u Evropi.

Ovim glasanjem i naknadnim potpisivanjem sporazuma KOSTT i Kosovo* konačno će napustiti kontrolni blok SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija) i pridružiti se kontrolnom bloku Kosovo-Albanija (AK kontrolni blok), saopštio je KOSTT.

KOSTT i Kosovo* napustiće kontrolni blok SMM-a čiji koordinator je srpski operator prenosnog sistema EMS

U decembru prošle godine kosovski operator prenosnog sistema KOSTT i albanski operator prenosnog sistema OST potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo*-Albanija (AK blok).

KOSTT i EMS su akteri dugogodišnjeg spora

SMM blok je jedan od kontrolnih blokova u okviru ENTSO-E kojim koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS). KOSTT i EMS deo su dugogodišnjeg spora, koji je jednom prilikom čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa.

Za raspodelu prenosnih kapaciteta neće više biti zadužen EMS, već će se to obavljati u okviru AK bloka

Kako je saopštio KOSTT, sa početkom primene novog sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-E, kosovski operator prenosnog sistema će funkcionisati kao nezavisna kontrolna zona unutar AK bloka i unutar sinhrone zone Kontinentalna Evropa.

Raspodela prenosnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima na interkonektivnim dalekovodima, kako je navedeno, biće realizovano u okviru AK bloka, i za to više neće biti zadužen EMS. Takođe, i prihodi od ovih aktivnosti prikupljaće AK blok odnosno KOSTT.

U EMS-u su za Balkan Green Energy News rekli da nemaju komentar o glasanju u ENTSO-E.

( * Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.