Električna energija

KOSTT: ENTSO-E izglasao da kosovski prenosni sistem ne bude pod kontrolom EMS-a

kostt entso ems

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.04.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.04.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Glasanje o novom sporazumu o povezivanju između kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT i Evropske mreža operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) uspešno je završeno u okviru Regionalne grupe Kontinentalne Evrope (RGCE), saopštio je KOSTT.

ENTSO-E ima pet stalnih regionalnih grupa, koje su formirane na osnovu sinhronih zona u Evropi.

Ovim glasanjem i naknadnim potpisivanjem sporazuma KOSTT i Kosovo* konačno će napustiti kontrolni blok SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija) i pridružiti se kontrolnom bloku Kosovo-Albanija (AK kontrolni blok), saopštio je KOSTT.

KOSTT i Kosovo* napustiće kontrolni blok SMM-a čiji koordinator je srpski operator prenosnog sistema EMS

U decembru prošle godine kosovski operator prenosnog sistema KOSTT i albanski operator prenosnog sistema OST potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo*-Albanija (AK blok).

KOSTT i EMS su akteri dugogodišnjeg spora

SMM blok je jedan od kontrolnih blokova u okviru ENTSO-E kojim koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS). KOSTT i EMS deo su dugogodišnjeg spora, koji je jednom prilikom čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa.

Za raspodelu prenosnih kapaciteta neće više biti zadužen EMS, već će se to obavljati u okviru AK bloka

Kako je saopštio KOSTT, sa početkom primene novog sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-E, kosovski operator prenosnog sistema će funkcionisati kao nezavisna kontrolna zona unutar AK bloka i unutar sinhrone zone Kontinentalna Evropa.

Raspodela prenosnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima na interkonektivnim dalekovodima, kako je navedeno, biće realizovano u okviru AK bloka, i za to više neće biti zadužen EMS. Takođe, i prihodi od ovih aktivnosti prikupljaće AK blok odnosno KOSTT.

U EMS-u su za Balkan Green Energy News rekli da nemaju komentar o glasanju u ENTSO-E.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

21. april 2020. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

21. april 2020. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

21. april 2020. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

21. april 2020. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)