Električna energija

EMS: KOSTT prekinuo neovlašćeno povlačenje električne energije, prestale devijacije u zoni EU

EMS KOSTT prekinuo neovlasceno povlacenje elektricne energije prestale devijacije u zoni EU

Photo: ENTSO-E

Objavljeno

08.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.03.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Operator prenosnog sistema Srbije Elektromreža Srbije (EMS) saopštila je da je operator prenosnog sistema Kosova* KOSTT prestao neovlašćeno povlačenje električne energije, što je uzrokovalo odstupanje u sistemskoj frekvenci u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa od sredine januara 2018. godine.

EMS je u jučerašnjem saopštenju istakao da je KOSTT 3. marta prekinuo ove ilegalne aktivnosti nakon što je bio pod pritiskom nadležnih institucija, pa su i odstupanja otklonjena.

Saopštenje kompanije EMS dolazi nakon što je dan ranije, u utorak 6. marta, Evropska mreža operatora prenosnog sistema električne energije (ENTSO-E) saopštila da se sinhrona zona Kontinentalna Evropa od sredine januara 2018. godine suočava sa neprekidnim odstupanjem sistemske frekvence od srednje vrednosti 50 Hz.

Kontinentalna Evropa je velika sinhrona oblast, koja se proteže od Španije do Turske i od Poljske do Holandije, sa ukupno 25 zemalja.

ENTSO-E je naveo da odstupanja potiču iz kontrolnog područja Srbije, Makedonije, Crne Gore (blok SMM), a posebno Kosova* i Srbije.

„Devijacije u električnoj energiji blago su smanjile prosek električne frekvence. Ova prosečna odstupanja, koja se nikada pre nisu desila na sličan način u ovoj sinhronoj zoni, moraju prestati. Nedostajuća energija trenutno iznosi 113 GWh. Mora se naći odgovor na pitanje ko će nadoknaditi ovaj gubitak“, navodi se u saopštenju udruženja evropskih operatora prenosnog sistema.

ENTSO-E je istakao da je smanjenje prosečne frekvence uticalo i na one električne satove, kojima upravlja frekvenca elektroenergetskog sistema, a ne kvarcni kristal: oni trenutno pokazuju kašnjenje od skoro šest minuta.

EMS: KOSTT krši norme sinhrone zone

Operator prenosnog sistema Srbije EMS potvrdio je pad sistemske frekvence.

„Manjak energije je posledica toga što je KOSTT stalno odstupao od Kontrolnog programa, u periodu januar-februar 2018. godine. KOSTT je stalno neovlašćeno povlačio neugovorenu električnu energiju iz sinhrone oblasti Kontinentalna Evropa“, saopštio je EMS.

Ova kompanija je istakla je da je KOSTT na taj način kršio norme i standarde operativnog rada u ovoj sinhronoj zoni, kao i da je prekršio svoju obavezu da samostalno kontroliše svoju podoblast, odnosno da obavlja balansiranje, unutar kontrolnog područja EMS.

„Imajući u vidu da je EMS zadužen za balansiranje svoje kontrolne oblasti, koja uključuje i podoblast KOSTT-a, kompanija se svim svojim resursima posvetila rešavanju ovog problema na brz i efikasan način. Predstavnici EMS su stalno u kontaktu sa relevantnim lokalnim i stranim zainteresovanim stranama i organizacijama, koje su redovno i blagovremeno informisane o svim  aspektima trenutne situacije“, naveo je EMS.

KOSTT: Srbi ne plaćaju račune za struju

Zamenik direktora KOSTT Kadri Kadriu, prema izveštajima medija, rekao je da je problem na severu Kosova*, području naseljenom sa oko 40.000 Srba, koji odbijaju da plate račune za električnu energiju vlastima Kosova*.

„KOSTT snabdeva severno Kosovo* električnom energijom i to vodimo kao gubitak… tako da je balans proizvodnje i potrošnje narušen i stvara se neravnoteža u sistemu“, rekao je Kadriu.

ENTSO-E: Potrebno je rešiti politički deo problema

ENTSO-E je istakao da da analizira sve tehničke opcije za rešavanje problema problema sa relevantnim operatorima prenosnog sistema.

„Budući da postoji i politička dimenzija koja utiče na funkcionisanje elektroenergetskog sistema, ENTSO-E poziva evropske i nacionalne vlade i donosioce odluka da preduzmu brzu akciju kako bi se rešila politička strana ovog pitanja, i tako podržale aktivnosti ENTSO-E i operatora prenosnih sistema u stvaranju tehničkog rešenja“, saopštio je ENTSO-E.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

8. mart 2018. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

8. mart 2018. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju

Najveća solarna elektrana u Sloveniji integrisana Brezice

Najveća solarna elektrana u Sloveniji je integrisana s hidroelektranom Brežice

8. mart 2018. - HESS-ovo fotonaponsko postrojenje od šest megavata je u probnom radu i zajedno sa hidrocentralom Brežice čini hibridnu elektranu

nikola rajakovic zakon o oie izmene javna rasprava

Srbija otvara vrata baterijama kao načinu da se reši problem varijabilnosti obnovljive energije

8. mart 2018. - Baterije su jedna od novina u nacrtu izmena zakona o obnovljivoj energiji, o kojima smo razgovarali sa prof. dr Nikolom Rajakovićem