Električna energija

KOSTT i OST potpisali sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka Kosovo*-Albanija

kostt ost sporazum

Ugovor su potpisali direktori KOSTT-a i OST-a (OST)

Objavljeno

04.12.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator prenosnog sistema KOSTT i albanski operator prenosnog sistema OST potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo*-Albanija (blok AK), saopštio je KOSTT.

ENTSO-E je, kako se navodi, upoznat sa sporazumom između KOSTT-a i OST-a, koji je potpisan i uz saglasnost dva nacionalna regulatora za energetiku – ERO sa Kosova*, i ERE iz Albanije.

Sporazum je preduslov za nezavisno delovanje KOSTT-a i očekuje se da stupi na snagu u aprilu 2020. godine nakon potpisivanja i početka primene novog sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-E, saopštio je KOSTT.

Regulatorni blok Kosovo-Albanija, koji se sastoji od dve regulatorne zone KOSTT i OST, ima za cilj da olakša rad dva elektroenergetska sistema. Ova saradnja obezbediće lakši rad i uravnoteženje oba sistema, smanjiti troškove i razmenu sistemskih rezervi, saopštila je kompanija sa Kosova*.

Potpisivanje sporazuma, kako se dodaje, predstavlja prvi konkretan potez na razmeni sistemskih rezervi u okviru dva energetska tržišta, Kosova i Albanije, sa namerom da se uspostavi zajednička berza električne energije (APEX), što će omogućiti i drugim stranama da postanu njen deo.

Inače, Vlada Albanije je u maju usvojila odluku o uspostavljanju berze električne energije, sa danima unapred i unutar dnevnog tržišta.

„KOSTT se odvaja od regulatornog područja srpskog EMS-a“

Nakon potpisivanja sporazuma, generalni direktor KOSTT-a Ilir Shala rekao je da je ovo istorijski sporazum za Kosovo* i KOSTT.

KOSTT je dosad bio u okviru regulatornog područja Srbije (EMS) u SMM bloku (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), a sada će potpisivanjem ovog sporazuma i njegovom primenom u aprilu 2020. KOSTT definitivno biti van srpskog regulatornog područja EMS-a i postaće deo regulatornog bloka sa albanskom firmom OST, rekao je Shala.

Prema saopštenju za štampu KOSTT-a, generalni direktor OST-a Skerdi Drenova rekao je da uspostavljanje regulatornog bloka OST-KOSTT garantuje bezbednost rada oba elektroenergetskog sistema i stvara povoljne uslove za optimalno korišćenje proizvodnih resursa unutar bloka.

SMM blok je ENTSO-E kontrolni blok kojim koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS). KOSTT i EMS deo su dugogodišnjeg spora koji je jednom prilikom čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

4. decembar 2019. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

4. decembar 2019. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

4. decembar 2019. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

4. decembar 2019. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić