Električna energija

KOSTT i OST potpisali sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka Kosovo*-Albanija

kostt ost sporazum

Ugovor su potpisali direktori KOSTT-a i OST-a (OST)

Objavljeno

04.12.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.12.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator prenosnog sistema KOSTT i albanski operator prenosnog sistema OST potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka energetskog sistema Kosovo*-Albanija (blok AK), saopštio je KOSTT.

ENTSO-E je, kako se navodi, upoznat sa sporazumom između KOSTT-a i OST-a, koji je potpisan i uz saglasnost dva nacionalna regulatora za energetiku – ERO sa Kosova*, i ERE iz Albanije.

Sporazum je preduslov za nezavisno delovanje KOSTT-a i očekuje se da stupi na snagu u aprilu 2020. godine nakon potpisivanja i početka primene novog sporazuma između KOSTT-a i ENTSO-E, saopštio je KOSTT.

Regulatorni blok Kosovo-Albanija, koji se sastoji od dve regulatorne zone KOSTT i OST, ima za cilj da olakša rad dva elektroenergetska sistema. Ova saradnja obezbediće lakši rad i uravnoteženje oba sistema, smanjiti troškove i razmenu sistemskih rezervi, saopštila je kompanija sa Kosova*.

Potpisivanje sporazuma, kako se dodaje, predstavlja prvi konkretan potez na razmeni sistemskih rezervi u okviru dva energetska tržišta, Kosova i Albanije, sa namerom da se uspostavi zajednička berza električne energije (APEX), što će omogućiti i drugim stranama da postanu njen deo.

Inače, Vlada Albanije je u maju usvojila odluku o uspostavljanju berze električne energije, sa danima unapred i unutar dnevnog tržišta.

„KOSTT se odvaja od regulatornog područja srpskog EMS-a“

Nakon potpisivanja sporazuma, generalni direktor KOSTT-a Ilir Shala rekao je da je ovo istorijski sporazum za Kosovo* i KOSTT.

KOSTT je dosad bio u okviru regulatornog područja Srbije (EMS) u SMM bloku (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), a sada će potpisivanjem ovog sporazuma i njegovom primenom u aprilu 2020. KOSTT definitivno biti van srpskog regulatornog područja EMS-a i postaće deo regulatornog bloka sa albanskom firmom OST, rekao je Shala.

Prema saopštenju za štampu KOSTT-a, generalni direktor OST-a Skerdi Drenova rekao je da uspostavljanje regulatornog bloka OST-KOSTT garantuje bezbednost rada oba elektroenergetskog sistema i stvara povoljne uslove za optimalno korišćenje proizvodnih resursa unutar bloka.

SMM blok je ENTSO-E kontrolni blok kojim koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS). KOSTT i EMS deo su dugogodišnjeg spora koji je jednom prilikom čak izazvao odstupanje u sistemskoj frekvenci u sinhronoj zoni Kontinentalna Evropa.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU