Električna energija

Albanska vlada odlučila da formira berzu za električnu energiju

Albanska-vlada-odlucila-da-formira-berzu-za-elektricnu-energiju

Slika: Pixabay

Objavljeno

23.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Albanije odlučila je da formira berzu za električnu energiju, koja će omogućiti dan-unapred i unutardnevno trgovanje, izjavila je Belinda Balluku, ministarka infrastrukture i energetike.

Berza električne energije, prema njenim rečima, biće osnovana u skladu sa direktivama Evropske unije, kao još jedan korak u sprovođenju reformi u energetskom sektoru. Balluku je istakla da će berza ubrzati liberalizaciju i deregulaciju tržišta električne energije u Albaniji.

Albanski operator prenosnog sistema OST će biti zadužen za osnivanje kompanije koja će služiti kao operator berze električne energije. Operator će imati formu akcionarskog društva, čije akcionare će izabrati albanska vlada.

Balluku kao potencijalne akcionare vidi operatore prenosnog sistema koji su potpisali memorandume o razumevanju s Albanijom u vezi sa razvojem berze električne energije.

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Sekretarijat Energetske zajednice pružili su pomoć albanskoj vladi u pripremi odluke o formiranju berze električne energije

Cilj osnivanja berze električne energije je obezbeđivanje pouzdanih usluga za sve učesnike na tržištu električne energije kako bi se povećala bezbednost snabdevanja električnom energijom u zemlji, ali i ojačala finansijska transparentnost.

Odluka o uspostavljanju berze električne energije je i veliki korak u ispunjavanju obaveza koje Albanija ima u skladu sa regualtivom Energetske zajednice, rekla je Balluku, i dodala da su u pripremanju odluke o formiranju berze električne energije, albanskoj vladi pomoć pružili Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Sekretarijat Energetske zajednice.

Inače, u martu ove godine, operator prenosnog sistema Albanije OST potpisao je memorandum o razumevanju sa bugarskim operatorom prenosnog sistema OST i makedonskim oepratorom prenosnog sistema MEPSO.

Memorandum podrazumeva i spajanje dan-unapred tržišta koje bi trebalo da prati implicitna alokacija kapaciteta u skladu sa evropskim modelom.

U februaru 2018. godine, Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednicu, izjavio je da bi stvaranje nacionalne berze električne energije, Albanske berze električne energije (APEX), bilo prekretnica ne samo za Albaniju, već i za region.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

23. maj 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

23. maj 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

23. maj 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

23. maj 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije