Električna energija

Bugarska, Severna Makedonija i Albanija potpisale memorandum o povezivanju dan-unapred tržišta

Bugarska-Severna-Makedonija-i-Albanija-memorandum-povezivanje-dan-unapred-trzista

Slika: ESO

Objavljeno

13.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Operatori prenosnog sistema Bugarske – ESO, Severne Makedonije – MEPSO i Albanije – OST potpisali su memorandum o razumevanju kojim se predviđa spajanje dan-unapred tržišta (DAM) za električnu energiju.

Memorandum su u Sofiji potpisali direktor ESO Angelin Tsachev, direktor MEPSO Sašo Vasilevski i direktor OST-a Skerdi Drenova.

Prema saopštenju bugarskog operatora ESO, tri strane su potpisale Memorandum o razumevanju o razvoju tržišta električne energije i jačanju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi (JIE) kroz uzajamnu pomoć.

Kompanije očekuju da ova inicijativa poveća sigurnost snabdevanja u regionu

Tri operatora prenosnog sistema su spremna da blisko sarađuju i doprinesu razvoju tržišta električne energije spajanjem svojih nacionalnih dan-unapred tržišta i njihovoj integraciji u evropsko energetsko tržište, navodi se u saopštenju operatora ESO.

Kompanije očekuju da ova inicijativa doprinese stvaranju boljih poslovnih mogućnosti za učesnike na tržištu i povećanju sigurnosti snabdevanja u regionu.

Spajanje tržišta pratiće i alokacija kapaciteta u skladu sa evropskim modelom

Memorandum, takođe, predviđa da spajanje dan-unapred tržišta prati i implicitna alokacija kapaciteta u skladu sa evropskim modelom.

Potpisivanjem dokumenta, tri operatora prenosnog sistema izražavaju i spremnost da u cilju regionalne saradnje osnuju i Regionalni centar za koordinaciju bezbednosti, koji bi bio formiran u članici EU u JIE.

Severna Makedonija i Albanija nemaju berze električne energije, niti dan-unapred tržišta, dok je Bugarska berzu IBEX osnovala u januaru 2014. godine.

Inače, Severna Makedonija i Bugarska već su potpisale memorandum o razumevanju (MoU) o spajanju dan-unapred tržišta.

Početak rada berze u S. Makedonji planiran za novembar

Prema najnovijem Izveštaju o električnoj energiji za Zapadni Balkan početak rada dan-unapred tržišta u Severnoj Makedoniji zakazan je za kraj novembra 2019. godine, dok će spajanje tržišta sa Bugarskom uslediti u januaru 2020.

Nakon krize na bugarskom tržištu električne energije u januaru 2019. godine, kada su cene na dan-unapred tržištu porasle 50 do 200%, direktor IBEX-a Konstantin Konstantinov izjavio je da se razgovori o spajanju tržišta vode sa svim susednim zemljama, a najveći napredak je postignut sa Severnom Makedonijom i Rumunijom.

Pre mesec dana Bugarska je sa Hrvatskom i Srbijom održala inicijalni sastanak projekta spajanja tržišta električne energije tri zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. mart 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. mart 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. mart 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. mart 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji