Električna energija

Makedonija i Bugarska potpisale novi memorandum za povezivanje dan-unapred tržišta

Makedonija-i-Bugarska-potpisale-novi-memorandum-za-povezivanje-dan-unapred-trzista-elektricne-energije

Foto: Ministarstvo energetike Bugarske

Objavljeno

22.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonija i Bugarska su potpisale memorandum o razumevanju o povezivanju dan-unapred tržišta električne energije, u skladu sa planovima da spoje tržišta u drugom kvartalu 2019. godine.

Memorandum, koji su potpisali makedonski ministar privrede Krešnik Bekteši i bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova ima za cilj da se stvori „jednaka pravna i regulatorna osnova“ za povezivanje dan-unapred tržišta dve zemlje pod „nediskriminatornim i fer uslovima“, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

„Jedan od ciljeva ove inicijative je da se naša zemlja priključi unutrašnjem tržištu električne energije jugoistočne Evrope (JIE) da bi se tržišnim učesnicima ponudile nove poslovne prilike za prekograničnu trgovinu, što bi omogućilo povećanje efikasnosti, konkurentne cene i više standarde usluga“, izjavio je Bekteši.

Memorandum je potpisan u prisustvu bugarskog premijera Bojka Borisova i njegovog makedonskog kolege Zorana Zaeva (na fotografiji), pod okriljem Inicijative za energetsko povezivanje regiona Zapadnog Balkana 6, koju sprovodi Sekretarijat Energetske zajednice.

“Ovo je prvi konkretan korak ka uspostavljanju regionalnog povezivanja tržišta električne energije. Međutim, da bi ovaj korak imao svoj pravi smisao, moraju se ukloniti pravne i regulatorne barijere u članicama Energetske zajednice i zemljama članicama EU,” rekao je Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata, koji je prisustvovao ceremoniji potpisivanja memoranduma.

“Svi akteri moraju da čine trajne napore da obezbede punu primenu mrežnih pravila i smernica Trećeg energetskog paketa i privedu kraju proces reformisanja Ugovora o osnivanju Energetske zajednice,” dodao je Bušle.

Potpisivanju ovog memoranduma je prethodio memorandum o povezivanju dan-unapred tržišta koji su aprilu potpisali Bugarska energetska berza (IBEX), Makedonski operator prenosnog sistema (MEPSO), Energetska regulatorna komisija Makedonije i Operator prenosnog sistema Bugarske (ESO).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

22. maj 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

22. maj 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

22. maj 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

22. maj 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije