OIE

Albanija kreće u rekonstrukciju hidroelektrane Fierza vrednu 50 miliona evra

Albanija rekonstrukciju hidroelektrane Fierza 50 miliona evra

Foto: European Union in Albania

Objavljeno

31.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

31.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle najavljene rekonstrukcije, hidroelektrana Fierza u Albaniji, kojom upravlja državna elektroprivreda KESH, podići će proizvodnju za barem deset odsto. Projekat vredan 50 miliona evra je deo Ekonomskog i investicionog plana Evropske unije za Zapadni Balkan.

Životni vek druge po veličini hidroelektrane u Albaniji biće produžen za najmanje 30 godina. U postrojenju Fierza, koje je završeno 1980. godine s kapacitetom od 500 megavata, biće remontovane prva i treća turbina, a sva četiri generatora će biti rekonstruisana. To bi, po planu, trebalo da podigne proizvodnju za barem deset procenata.

Ministarka finansija i privrede Delina Ibrahimaj i upravnik državnog proizvođača električne energije KESH Ergys Verdho potpisali su sporazume o zajmu i grantovima ukupne vrednosti 50 miliona evra s direktorkom razvojne banke Nemačke KfW za tu zemlju Brit Horschke.

Projekti za hidroelektrane Fierza, Skavica su deo zelenog plana EU za Zapadni Balkan vrednog devet milijardi evra

Fierza je prva hidroelektrana od njih tri u kaskadi na reci Drim. Projekat njenog unapređenja je deo Zelene agende za Zapadni Balkan koju je lansirala EU i za njega vezanog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan od devet milijardi evra. Akumulacija ima zapreminu 2,7 milijardi kubnih metara, od kojih se koriste 2,3 milijarde, pokazuju podaci na KESH-ovoj veb stranici.

KfW je odobrio zajam od 40 miliona evra za investiciju, dok ostatak pokrivaju bespovratna sredstva

Kompanija Bechtel iz Sjedinjenih Država je odabrana za izgradnju hidroelektrane Skavica uzvodno na istoj reci na severoistoku zemlje, kod granice sa Severnom Makedonijom. To je takođe jedan od projekata iz zelenog plana za region. Pomenuti američki gigant radi na studijama izvodljivosti i uticaja na društvo i životnu sredinu.

Ambasador Nemačke Peter Zingraf podsetio je da je njegova zemlja za Fierzu preko KfW-a dala zajam od 40 miliona evra i dva miliona u bespovratnim sredstvima, a da je ostatak dopunjen grantom od 8,35 miliona evra preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

KESH se priprema za svoju ulogu na liberalizovanom tržištu struje

Ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku izjavila je da ova hidroelektrana pokriva 22 odsto potražnje za električnom energijom u zemlji ili 1,33 teravat-sati godišnje, ali da je u lošem stanju zbog manjka investicija. Naglasila je da su gubici na godišnjem nivou dostigli četiri procenta.

Rekonstrukcija će ojačati KESH, posebno u vezi s njegovom budućom ulogom kao snabdevača strujom na liberalizovanom tržištu u Albaniji i regionu, kako kaže Balluku. Domaća potražnja za električnom energijom je u poslednje vreme dostigla 90 odsto veći nivo nego što je uobičajeno u ovo doba godine, rekla je i ukazala na zahlađenje, ali i oporavak od udarca pandemije.

Nizvodno od hidroelektrane Fierza u kaskadi su Koman, kapaciteta 600 megavata, i sistem Vau i Dejës, poslednji u kaskadi, koji ima 250 megavata. Potonji se nalazi na severozapadu Albanije.

Ministarka Ibrahimaj je izjavila da je KfW dosad opredelio 778,6 miliona evra za investicije u ovoj balkanskoj zemlji, od čega 40 procenata za sektor energetike, a 36 odsto za snabdevanje vodom i kanalizaciju.

Albanija je gotovo stoodstotno zavisna od hidroelektrana u domenu domaće proizvodnje struje, što je čini ranjivom na promene hidroloških uslova. Vlada, koja je u oktobru proglasila vanredno stanje u energetici, polaže velike nade u investicije u vetroparkove i solarne elektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Savez za avijaciju s nula emisija letelice EU elektricni pogon vodonik

EU razvija letelice na električni pogon i vodonik

27 јуна 2022 - Evropska komisija je objavila da će njen Savez za avijaciju s nula emisija – AZEA ubrzati razvoj letelica na električni pogon i vodonik