Električna energija

Nemačka obezbedila novac za modernizaciju HE Fierza i upravljanja otpadom u Albaniji

nemacka albanija sporazumi he fierza otpad balluku zingraf

Slika: Facebook/Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije

Objavljeno

02.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Sredstva iz zajmova i grantova namenjena su rehabilitaciji najveće hidroelektrane u zemlji, sprovođenju master plana za čvrsti otpad i regionalnom razvoju.

Tri sporazuma o saradnji potpisali su Belinda Balluku, ministarka za infrastrukturu i energetiku Albanije, i Peter Zingraf, ambasador Nemačke.

Sporazumima, kako je saopštila ambasada, nemačka vlada i KfW banka podržavaju investicije od 124,9 miliona evra u održivi razvoj Albanije.

Program za jačanje upravljanja otpadom dobiće grant od 5,9 miliona evra

Podrška, koja je uglavnom u formi zajmova sa niskom kamatom, namenjena je jačanju upravljanja otpadom u skladu sa standardima Evropske unije, modernizaciji HE Fierza i podršci regionalnom razvoju u južnom primorskom regionu i regionu Korca-Pogradec, saopštila je Ambasada na Fejsbuku.

Ministarska Belinda Balluku izjavila je da su grantovi povezani sa sprovođenjem i nadzorom u okviru projekata, dok je sporazum o upravljanju otpadom praćen investicionim grantom u vrednosti od 5,9 miliona evra.

Pomoć Albaniji u sprovođenju master plana za čvrsti otpad

Prvi sporazum odnosi se na održivo i klimatski prihvatljivo upravljanje otpadom sa ciljem stvaranja održivog sistema za upravljanje čvrstim otpadom kroz ulaganja u infrastrukturu.

Ovaj sporazum pomaže sprovođenje investicionog plana predviđenog master planom za čvrsti otpad i usklađivanje državnih standarda sa propisima EU. Planirani projekti uključuju izgradnju regionalne deponije u Beratu, kao i izgradnju centara za transfer, saopštilo je Ministarstvo.

HE Fierza je najveća hidroelektrana u zemlji

Drugi sporazum podrazumeva rehabilitaciju hidroelektrane Fierza, koja je sa snagom od 500 MW najveća hidroelektrana u zemlji, kako bi se povećala proizvodnja.

Treći sporazum odnosi se na investicioni program za integrisani regionalni razvoj, koji predviđa infrastrukturne projekte u cilju promocije ekonomskog razvoja područja sa turističkim potencijalom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SolarEdge fotonaponsku instalaciju velikom depou za gorivo

Oprema SolarEdge odabrana za fotonaponsku instalaciju u velikom depou za gorivo

2. februar 2021. - U terminalu Alkion obraćaju veliku pažnju na bezbednost, pa su odabrali SolarEdge-ova pametna energetska rešenja

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

2. februar 2021. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

2. februar 2021. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

2. februar 2021. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane