OIE

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Foto: American Public Power Association on Unsplash

Objavljeno

25.01.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.01.2022.

Država

Komentari

1

Podeli

Operator prenosnog sistema Albanije OST saopštio je da očekuje da će sledeće godine ukupni kapacitet solarnih i vetroelektrana povezanih na njegovu mrežu dostići 220,4 megavata ili deset puta više nego sada. Kompanija je takođe upozorila na neophodnost ulaganja u fleksibilnost sistema da bi se sprečila nestabilnost usled uticaja struje iz obnovljivih izvora.

Važeći zahtevi za povezivanje i prognoze dostupnosti mreže za vetroparkove i solarne elektrane pokazuju da bi 2023. njihov zbirni kapacitet trebalo da se poveća na 220,4 megavata, procenjuje OST. Kompanija je dodala da će kapacitet obnovljivih izvora na mreži, većinom iz fotonaponskih postrojenja i ne računajući hidroelektrane, verovatno do 2028. porasti do 465,4 megavata, a na 915,4 megavata do 2033. godine, prenosi Monitor.al.

Operator prenosnog sistema Albanije je naveo i da uticaj struje iz obnovljivih izvora na njegovu mrežu nije mali, s obzirom na ova predviđanja. Nivo od 220,4 megavata bi bio gotovo deset puta veći od trenutnog instalisanog kapaciteta.

U protekle dve godine primljen je velik broj zahteva za vetroelektrane i solarne farme, ističu u OST-u. Mogućnosti za postavljanje fotonaponskih pogona su velike širom zemlje, mada je najveći broj sunčanih dana u nizijama na zapadu, stoji u izveštaju.

Mogućnosti za postavljanje fotonaponskih pogona su velike širom zemlje, mada je najveći broj sunčanih dana u nizijama na zapadu

OST je napomenuo da s obnovljivim izvorima dolaze jače fluktuacije u snabdevanju i naponu i dodao da su neophodne investicije da se poništi efekat iznenadnih prekida, koji se dešavaju s promenama meteoroloških uslova.

Fleksibilnost sistema može da se poveća jačanjem povezanosti unutar zemlje i interkonekcijama sa susedima, zatim kapacitetima za skladištenje kao što su reverzibilne hidroelektrane, baterije, kondenzatori i vodonik, kao i razvojem mehanizama za reagovanje na strani potražnje.

Albanija skoro svu svoju struju proizvodi u hidroelektranama, pa promene u hidrološkim uslovima često primoravaju zemlju da pribegne vanrednom uvozu. To je finansijski opterećuje, pogotovo zbog trenutne energetske krize u Evropi i šire i visokih cena.

U zemlji ne postoji nijedna vetroelektrana, a u poslednjih par godina lansirani su ili su napredovali projekti solarnih parkova ukupne predviđene snage 570 megavata.

Treba pomenuti i da su državne elektroenergetske kompanije u Srbiji nedavno zatražile izmene Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i da se zaustavi usvajanje propisa kojima se uvode podsticaji za proizvodnju zelene energije. Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije tvrde da broj zahteva za povezivanje vetroelektrana i solarnih parkova do 2027. prevazilazi mogućnosti prenosnog i proizvodnog sistema da obezbedi stabilno snabdevanje.

Komentara: (1)
Momcilo Miloradovic / 14.06.2023.

Kako bi bilo da se nauci nesto od Holandije ? Njihov sistem takodje prenosi struju iz obnovljivih izvora .

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

25. januar 2022. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. januar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

25. januar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

25. januar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije