OIE

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Slika: Edi Rama / Facebook

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata. Za najbolje ponude se spremaju 15-godišnji ugovori o otkupu struje po fiksnoj ceni.

Ministarstvo infrastrukture i energetike Albanije pokrenulo je prvu fazu nadmetanja za ugovore za električnu energiju iz vetroelektrana. Investitori imaju godinu dana da se kvalifikuju za tender, a plan je da se do juna 2023. pobednicima uruče ugovori o otkupu struje.

Ministarka Belinda Balluku izjavila je da mogu da učestvuju projekti s kapacitetom između deset i 75 megavata. To je prvi postupak nadmetanja za plasman proizvodnje iz vetroelektrana u zemlji.

Više ponuđača s najnižim cenama u odnosu na maksimalnih 75 evra po megavat-satu dobiće 15-godišnje sporazume s državnom distribucionom kompanijom i snabdevačem na malo OSHEE.

Kvota će verovatno biti povećana i do 150 megavata

Početna kvota je sto megavata, ali verovatno će biti podignuta i do 150 megavata, kažu u Evropskoj banci za obnovu i razvoj. EBRD je dao podršku vlastima zemlje u pripremama za uvođenje aukcija energije iz obnovljivih izvora.

EBRD i švajcarski SECO su pomogli vladi da razvije postupak nadmetanja za prodaju struje iz obnovljivih izvora

„Prezadovoljni smo napretkom Albanije u omasovljavanju proizvodnje energije iz vetra i sunca kroz otvorene i transparentne tendere. Ovo je još jedan prag ka diverzifikaciji, otpornosti i održivom razvoju energetskog sektora u zemlji“, izjavio je direktor banke za Zapadni Balkan Matteo Colangeli.

Švajcarski Državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) obezbedio je tehničku pomoć pri donošenju propisa koji su omogućili tendere. Takođe je pomogao izradu studije kojom su definisane zone pogodne za vetroelektrane.

Albanija poziv za projekte vetroelektrana 100 megavata
Slika: Belinda Balluku / Twitter

Neće biti vetroelektrana na nadmorskim visinama ispod 150 metara

Ministarka Balluku je naglasila da se struja iz vetra može proizvoditi na 20 odsto zemljišta u Albaniji i da su na mapi područja gradirana od najpogodnijih do onih koje najmanje odgovaraju za to. Navedenim dokumentom su određene i zone u kojima ne može da se gradi, kao što su zaštićena područja i ona na manje od 150 metara nadmorske visine.

Za ovu godinu je planirana konferencija za potencijalne učesnike aukcije

Za razliku od aukcija za električnu energiju iz solarnih elektrana, vlada za vetroparkove neće ustupati zemljište. EBRD je saopštio da investitori moraju da ispune stroge tehničke, društvene i kriterijume zaštite životne sredine i da će ministarstvo do kraja godine organizovati konferenciju za moguće ponuđače.

Albanija mora da se oslobodi zavisnosti od hidroelektrana

Tender će pomoći Albaniji da diverzifikuje izvore energije i prevaziđe zavisnost od hidrocentrala, izjavio je premijer Edi Rama. Kada nema dovoljno padavina, ta zemlja mora da kupuje struju u inostranstvu.

Rama je istakao projekat hidroelektrane Skavica i dodao da će taj sistem zadržavati vodu u gornjem toku Crnog Drima i sprečavati plavljenje. Zamisao je i da se poveća prosečna proizvodnja hidroelektrana koje su nizvodno u kaskadi.

Vladina ambicija je da učini Albaniju neto izvoznicom električne energije, podvukao je premijer.

Za dozvole se naređalo pet projekata vetroelektrana od po 10 megavata

Ova balkanska zemlja nema nijedan vetropark, iako joj je potencijal ozbiljan. Električna energija se tamo ne proizvodi ni iz uglja. Tržište energije sunca je u ekspanziji, ali dosad je instalirano jako malo kapaciteta.

Treba pomenuti da je Ministarstvo infrastrukture i energetike ranije ovog meseca objavilo da je dobilo prijave za izgradnju pet vetroelektrana po deset megavata na poluostrvu Karaburun, na jugoistoku. Ono se nalazi kod Valone, koju zovu i Vlora. Dokumentaciju su predale firme BRD Energy, GMT Energy, GRS Energy, MGN Energy i ORT Investment.

Kako stoji u saopštenju, ti projekti nisu uključeni u bilo koji program vladine podrške. Albanija ima mehanizam za otkup struje iz vetroelektrana snage do tri megavata za 75,64 evra po megavat-satu. Takvi projekti su izuzeti iz procedure za odobravanje koncesije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

22. jun 2021. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

22. jun 2021. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

22. jun 2021. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

22. jun 2021. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir