OIE

IRENA: Isplativi potencijal solara i energije vetra u Albaniji je procenjen na preko 7 GW

solar-vetar-Albanija-IRENA

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Objavljeno

26.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Razvijanjem svojih ogromnih potencijala energije sunca i vetra, Albanija bi mogla da značajno unapredi energetsku sigurnost i otpornost na uticaje klimatskih promena, diversifikuje energetski miks i ostvari velike socio-ekonomske koristi, navodi u svom najnovijem izveštaju Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

Isplativi potencijal solara i energije vetra u Albaniji je procenjen na preko 7 GW, što je trustruko više od ukupnih postojećih instalisanih kapaciteta za proizvodnju električne energije u zemlji. Takođe, oko 616 MW potencijala vetroenergije bi moglo da se stavi u upotrebu do 2030. godine, procenjuje IRENA.

Isplativi potencijal solara i energije vetra u Albaniji je procenjen na preko 7 GW

Što se tiče solarnih potencijala, Albanija je među evropskim zemljama sa najvećim brojem sunčanih sati godišnje, što bi moglo da se iskoristi za proizvodnju električne energije uz pomoć fotonaponskih sistema i zagrevanje vode uz pomoć solarno-termalnih panela, navodi IRENA.

Godišnje količine padavina imaju veliki uticaj na hidroenergetske kapacitete

U izveštaju se podseća da Albanija ima jedan od najvećih udela obnovljivih izvora energije u Jugoistočnoj Evropi zahvaljujući svojim ogromnim hidroenergetskim kapacitetima, ali i da godišnje količine padavina imaju veliki uticaj na proizvodnju iz tih kapaciteta. Na primer, Albanija je 2017. godine morala da uveze 40% svoje potrošnje električne energije zbog male količine padavina.

U izveštaju se takođe predlažu koraci u smislu politika i propisa u cilju iskorišćavanja velikog dela varijabilnih obnovljivih izvora energije u Albaniji, dok će te preporuke služiti i za izradu Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP), u kojem će se postaviti ciljevi po pitanju obnovljive energije do 2030. godine.

Albanska Ministarka Infrastrukture i Energetike Belinda Balluku pozdravila je preporuke iz izveštaja, rekavši da se u Albaniji pojačavaju napori usmereni na obezbeđivanje povoljnih uslova za razvoj obnovljivih izvora energije i ispunjavanje regionalnih i međunarodnih obaveza.

Albanija ima priliku za održiv oporavak nakon pandemije

Generalni direktor organizacije IRENA Francesco La Camera kaže da izveštaj pokazuje da Albanija ima priliku da uskladi svoje mere ekonomskog oporavka nakon pandemije oboljenja COVID-19 sa principima stabilnog i održivog dugoročnog razvoja.

U izveštaju se takođe poziva Albanija da ojača postojeće mehanizme za podršku razvoju obnovljivih izvora energije, pojednostavi procedure za dobijanje dozvola i osnuje agenciju za obnovljivu energiju koja bi pomogla da se koordiniše razvoj obnovljivih izvora u skladu sa unutrašnjim i međunarodnim obavezma.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

26. mart 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

26. mart 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

26. mart 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

26. mart 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.