Životna sredina

Albanija usvojila zakon o klimatskim promenama

Albanija_zakon-klimatske promene

Foto: Pixabay/Tumisu

Objavljeno

14.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Parlament Albanije je izglasao zakon o klimatskim promenama koji, između ostalog, pruža pravnu osnovu za usvajanje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP) za period od 2021. do 2030. godine, kao i osnovu za primenu Direktive o sistemu trgovine emisionim jedinicama (EU ETS).

Zakon o klimatskim promenama, koji je usvojen u Decembru, predviđa integraciju pitanja vezanih za ublažavanje i prilagođavanje klimatskim promenama u zakonodavstvo, strategije i programe, a stvara i sveobuhvatni zakonski i međuinstitucionalni okvir za klimatsku akciju na nacionalnom nivou, navodi Energetska zajednica.

Monitoring i izveštavanje su ključni za dobijanje preciznih podataka o emisijama GHG

Zakon sadrži i odredbe o monitoringu, izveštavanju i verifikaciji emisija gasova staklene bašte (GHG), što je od ključne važnosti za dobijanje preciznih podataka o emisijama ovih gasova, saopštila je Energetska zajednica. Zakon takođe predviđa dostavljanje nacionalnih ciljeva za doprinos smanjenju emisija GHG u skladu sa Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNFCCC).

Cilj zakona je smanjenje emisija GHG i doprinos globalnoj borbi protiv klimatskih promena

Nakon više od godinu dana odlaganja, zakon je usvojen sa 93 glasa “za” i 11 “protiv.” U tekstu zakona piše da je njegova svrha da doprinese smanjenju emisija GHG i ubrzanju prilagođavanja klimatskim promenama u Albaniji, sa ciljem da se ublaže njihovi štetni efekti. Zakon bi takođe trebalo da omogući Albaniji da doprinese globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena kroz ispunjavanje svojih obaveza prema UNFCCC.

Zakon propisuje uslove za emisije GHG iz stacionarnih i pokretnih izvora emisija GHG, prema proizvodima i supstancama, kao i uslove za izdvajanje i skladištenje CO2, navodi se u tekstu.

Prelazni period od pet godina za zagađivače

Zakon treba da stupi na snagu šest meseci od objavljivanja u službenom glasniku Albanije, dok odgovarajući podzakonski akti moraju biti usvojeni u roku od četiri godine od stupanja zakona na snagu. Operateri će imati prelazni period od pet godina za pitanja vezana za emisiju GHG i pripremu sistema za monitoring, izveštavanje i verifikaciju, navodi se u tekstu zakona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. januar 2021. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

14. januar 2021. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

14. januar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

14. januar 2021. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić