OIE

Statkraft instalirao prvu plutajuću solarnu elektranu u Albaniji

Statkraft instalirao prvu plutajucu solarnu elektranu u Albaniji

Slika: Statkraft

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Statkraft je na jezeru svoje hidroelektrane Banja, snage 72 megavata (MW), postavio solarne panele snage 500 kW, i to korišćenjem inovativne tehnologije. Reč je o prvoj fazi projekta koji bi na kraju trebalo da donese plutajuću solarnu elektranu snage 2 megavata (MW).

Statkraft, norveška kompanija i jedan od najvećih proizvođača zelene energije u Evropi, plutajuću solarnu elektranu izgradio je sa takođe norveškom firmom Ocean Sun, koja je osmislila novu tehnologiju za postavljanje panela na vodenim površinama.

Nakon uspešne instalacije i povezivanja na mrežu, elektrana sada proizvodi zelenu energiju, koju šalje u albanski prenosni sistem, saopštio je Statkraft, kompanija koja je u vlasništvu norveške države.

Druga faza projekta predviđa još tri plutajuće jedinice sa ukupno 1,5 MW

Očekuje se da će u drugoj polovini godine početi druga faza projekta tokom koje će biti instalirane dodatne tri plutajuće jedinice, sa zajedničkim kapacitetom od 1,5 MW, saopštio je Statkraft.

Kombinacija hidroelektrana i fotonaponskih elektrana postaje sve atraktivnije rešenje u energetici. Hibridni sistem omogućava da se reši problem varijabilnosti hidroenergije i solara, posebno hidroelektrana jer u sušnim periodima imaju smanjenu proizvodnju, koju mogu da nadomeste solarne elektrane. Sa druge strane, oko hidroelektrana ima dosta slobodne zemlje, a tu je i površina jezera. Dve kompanije iz regiona nedavno su najavile takve projekte – slovenačke Dravske elektrarne Maribor (DEM) i bosanskohercegovačke Hidroelektrane na Vrbasu.

 

Demonstracioni projekat

Prva jedinica plutajuće solarne elektrane sastoji se od 1.536 solarnih panela i prostire se na skoro 4.000 kvadratnih metara. Osim toga, 160 panela postavljeno je na obali jezera kako bi se uporedio i dokumentovao efekat hlađenja na panelima koji plutaju. Kako je naveo Statkraft, ovaj projekat ima i demonstracioni značaj.

Novu tehnologiju je razvio Ocean Sun

Plutajuća solarna enlektrana, kako se navodi, uključuje instaliranje solarnih panela na plutajuće strukture na vodi – jezeru, fjordu, okeanu ili akumulacionom jezeru hidroelektrane. Svaka jedinica se sastoji od plutajućeg prstena i tanke membrane. U kombinaciji sa hlađenjem panela uz pomoć vode koja je ispod, membrana i velika površina čine koncept, koji je razvila firma Ocean Sun, jedinstvenim.

Iako je membrana debela samo nekoliko milimetara, dovoljno je jaka da izdrži težinu solarnih panela i osoblja koje obavlja ugradnju ili održavanje.

Državni KESH planira instaliranje plutajuće solarne elektrane snage 12,9 MW

Osim HE Banja, Statkraft u Albaniji upravlja još jednom hidroelektranom – Moglice, snage 197 MW, koja je otvorena prošle godine.

Albanija je odlična lokacija za solarne projekte zbog velikog broja sunčanih sati. Nedavno je zemlja završila treću aukciju za izgradnju solarnih elektrana. Albanska elektroenergetska kompanija KESH takođe razvija plutajuće solarno postrojenje od 12,9 MW na severu Albanije, kao i solarnu elektranu, snage 5,1 MW, na branama hidroelektrana Vau i Dejes.

Prekretnica u primeni inovativnog plutajućeg solarnog projekta

Izvršni direktor kompanije Statkraft Christian Rynning-Tønnesen rekao je da je prva jedinica velika prekretnica u primeni inovativnog plutajućeg solarnog projekta.

“Radujemo se konkretnim rezultatima ovog demonstracijskog projekta kako bismo procenili potencijal za dalje širenje ove izvrsne tehnologije”, rekao je on.

Plutajuća solarna elektrana na HE Banja konkretan je primer integracije različitih izvora obnovljive energije

Rigela Gegprifti, direktor Statkrafta u Albaniji, istakla je da početak rada solarne elektrane predstavlja prekretnicu za poslovanje kompanije u ovoj zemlji.

“Nakon početka komercijalnog rada hidroelektrana Banja i Moglice, razmatrali smo dalju optimizaciju rada ovih elektrana, a plutajuća solarna elektrana Banja je konkretan primer integracije različitih vrsta obnovljive energije”, rekla je ona.

Izvršni direktor kompanije Ocean Sun Børge Bjørneklett izjavio je da se ova kompanija raduje drugoj fazi projekta i demonstraciji visokih performansi svog rešenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

Crna Gora ukida podsticaje za gradnju elektrana na obnovljive izvore energije

23 July 2021 - Zbog dostizanja nacionalnog cilja, Vlada Crne Gore uskoro će ukinuti Uredbu o podsticajnim cijenama za električnu energiju.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.

Nova etapa solarne vetropark 210 MW Makedoniji

Nova etapa za solarne projekte, vetropark od ukupno 210 MW u Severnoj Makedoniji

21 July 2021 - ESM traži konsultante za studije izvodljivosti za solarne elektrane od 60 i 100 megavata u Bitolju i projekat vetroparka Miravci od 50 megavata u Đevđeliji

Projekt SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabrana na konkursu kompanije Google Inia-Herencic

Projekat SOL4ALL Zelene energetske zadruge izabran na konkursu kompanije Google

20 July 2021 - ZEZ je jedina organizacija koja je izabrana na konkursu Google.org Impact Challenge za srednju i istočnu Evropu sa projektom za zelenu energiju.