OIE

Statkraft instalirao prvu plutajuću solarnu elektranu u Albaniji

Statkraft instalirao prvu plutajucu solarnu elektranu u Albaniji

Slika: Statkraft

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Statkraft je na jezeru svoje hidroelektrane Banja, snage 72 megavata (MW), postavio solarne panele snage 500 kW, i to korišćenjem inovativne tehnologije. Reč je o prvoj fazi projekta koji bi na kraju trebalo da donese plutajuću solarnu elektranu snage 2 megavata (MW).

Statkraft, norveška kompanija i jedan od najvećih proizvođača zelene energije u Evropi, plutajuću solarnu elektranu izgradio je sa takođe norveškom firmom Ocean Sun, koja je osmislila novu tehnologiju za postavljanje panela na vodenim površinama.

Nakon uspešne instalacije i povezivanja na mrežu, elektrana sada proizvodi zelenu energiju, koju šalje u albanski prenosni sistem, saopštio je Statkraft, kompanija koja je u vlasništvu norveške države.

Druga faza projekta predviđa još tri plutajuće jedinice sa ukupno 1,5 MW

Očekuje se da će u drugoj polovini godine početi druga faza projekta tokom koje će biti instalirane dodatne tri plutajuće jedinice, sa zajedničkim kapacitetom od 1,5 MW, saopštio je Statkraft.

Kombinacija hidroelektrana i fotonaponskih elektrana postaje sve atraktivnije rešenje u energetici. Hibridni sistem omogućava da se reši problem varijabilnosti hidroenergije i solara, posebno hidroelektrana jer u sušnim periodima imaju smanjenu proizvodnju, koju mogu da nadomeste solarne elektrane. Sa druge strane, oko hidroelektrana ima dosta slobodne zemlje, a tu je i površina jezera. Dve kompanije iz regiona nedavno su najavile takve projekte – slovenačke Dravske elektrarne Maribor (DEM) i bosanskohercegovačke Hidroelektrane na Vrbasu.

 

Demonstracioni projekat

Prva jedinica plutajuće solarne elektrane sastoji se od 1.536 solarnih panela i prostire se na skoro 4.000 kvadratnih metara. Osim toga, 160 panela postavljeno je na obali jezera kako bi se uporedio i dokumentovao efekat hlađenja na panelima koji plutaju. Kako je naveo Statkraft, ovaj projekat ima i demonstracioni značaj.

Novu tehnologiju je razvio Ocean Sun

Plutajuća solarna enlektrana, kako se navodi, uključuje instaliranje solarnih panela na plutajuće strukture na vodi – jezeru, fjordu, okeanu ili akumulacionom jezeru hidroelektrane. Svaka jedinica se sastoji od plutajućeg prstena i tanke membrane. U kombinaciji sa hlađenjem panela uz pomoć vode koja je ispod, membrana i velika površina čine koncept, koji je razvila firma Ocean Sun, jedinstvenim.

Iako je membrana debela samo nekoliko milimetara, dovoljno je jaka da izdrži težinu solarnih panela i osoblja koje obavlja ugradnju ili održavanje.

Državni KESH planira instaliranje plutajuće solarne elektrane snage 12,9 MW

Osim HE Banja, Statkraft u Albaniji upravlja još jednom hidroelektranom – Moglice, snage 197 MW, koja je otvorena prošle godine.

Albanija je odlična lokacija za solarne projekte zbog velikog broja sunčanih sati. Nedavno je zemlja završila treću aukciju za izgradnju solarnih elektrana. Albanska elektroenergetska kompanija KESH takođe razvija plutajuće solarno postrojenje od 12,9 MW na severu Albanije, kao i solarnu elektranu, snage 5,1 MW, na branama hidroelektrana Vau i Dejes.

Prekretnica u primeni inovativnog plutajućeg solarnog projekta

Izvršni direktor kompanije Statkraft Christian Rynning-Tønnesen rekao je da je prva jedinica velika prekretnica u primeni inovativnog plutajućeg solarnog projekta.

„Radujemo se konkretnim rezultatima ovog demonstracijskog projekta kako bismo procenili potencijal za dalje širenje ove izvrsne tehnologije“, rekao je on.

Plutajuća solarna elektrana na HE Banja konkretan je primer integracije različitih izvora obnovljive energije

Rigela Gegprifti, direktor Statkrafta u Albaniji, istakla je da početak rada solarne elektrane predstavlja prekretnicu za poslovanje kompanije u ovoj zemlji.

„Nakon početka komercijalnog rada hidroelektrana Banja i Moglice, razmatrali smo dalju optimizaciju rada ovih elektrana, a plutajuća solarna elektrana Banja je konkretan primer integracije različitih vrsta obnovljive energije“, rekla je ona.

Izvršni direktor kompanije Ocean Sun Børge Bjørneklett izjavio je da se ova kompanija raduje drugoj fazi projekta i demonstraciji visokih performansi svog rešenja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski