OIE

Hidroelektrane na Vrbasu grade solarnu elektranu snage 10 MW

Slika: Samuel Faber from Pixabay

Objavljeno

27.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.05.2021.

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrane na Vrbasu, koje posluju u okviru Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), planiraju izgradnju solarne elektrane snage 10 megavata (MW).

Elektroprivreda Republike Srpske će na ovaj način dobiti svoju drugu solarnu elektranu, s obzirom da je u oktobru 2020. godine dobila koncesiju za gradnju solarne elektrane Trebinje 1, snage 73 MW.

HE na Vrbasu nameravaju da solarnu elektranu instaliraju na lokaciji Ada polje, nizvodno od HE Bočac, i već je urađen elaborat o mogućem korišćenju solarne energije. Na lokaciji Ada polje ima oko 15 hektara uređenog zemljišta koje je u vlasništvu HE na Vrbasu, prenela je eKapija.

Kombinacija hidroelektrana i solarnih elektrana u svetu je prepoznata kao rešenje za varijabilnost oba ova izvora energije

U elaboratu se navodi da bi snaga elektrane, u zavisnosti od vrste solarnih panela, mogla da bude 8-10 MW, dok je očekivana godišnja proizvodnja 8-14 GWh. Proizvedena električna energija bila bi isporučena u sistem ERS-a, koji je vlasnik 65 odsto firme HE na Vrbasu.

Inače, kombinacija hidroelektrana i solarnih elektrana u svetu je prepoznata kao rešenje za varijabilnost oba ova izvora energije, a nedavno je i firma Dravske elektrarne Maribor, deo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) najavio gradnju solarne elektrane snage 30 MW na padinama odvodnih i dovodnih kanala dve svoje HE.

U toku je izrada idejnog projekta za solarnu elektranu

Velibor Jarić, v.d. izvršnog direktora za proizvodnju i održavanje u HE na Vrbasu, rekao je za eKapiju da je elaborat je pokazao da postoji ekonomska opravdanost za projektovanje i izgradnju solarne elektrane na tom lokalitetu, rekao je za eKapiju.

Inače, ova firma u svom sastavu ima dve HE – HE Bočac, snage 110 MW, i HE Bočac 2, snage 8,7 MW, koja je otvorena oktobra 2018.

Kako je istakao Jarić, HE na Vrbasu žele da sprovedu ovaj projekat jer je reč o vrlo isplativoj investiciji. On je naglasio da izgradnja solarne elektrane ne utiče negativno na životnu sredinu, a nova proizvodnja energije je neophodna jer u ovom delu države postoji deficit u proizvodnji. To nam daje puno pravo da gradimo novo postrojenje na bazi čiste i obnovljive energije, istakao je Jarić.

Projekat je u početnoj fazi i u toku je priprema za izradu idejnog projekta, a očekivan pčetak rada je do kraja 2022.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife