OIE

Dravske elektrarne Maribor spremaju investicije u proizvodnju i skladištenje zelene energije

Dravske elektrarne Maribor investicije vetar solar geotermal skladistenje energije

Slika: DEM

Objavljeno

30.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

30.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Slovenačka firma Dravske elektrarne Maribor (DEM) planira da investira u obnovljive izvore energije i skladištenje zelene energije.

DEM priprema investicije u tri vetroparka snage 46 MW, solarne elektrane snage 30 MW, korišćenje geotermalne energije, postrojenja za skladištenje energije, kao što su reverzibilne hidroelektrane, i male hidroelektrane, rekao je Andrej Tumpej, direktor DEM-a, koji posluje u sastavu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Kompanija analizira isplativost ulaganja u tri vetroparka

DEM sada ima osam velikih hidroelektrana (HE), pet malih hidroelektrana (MHE) i četiri solarna sisteme ukupne snage 600 MW.

Tumpej je rekao da je planirano ukupno 13 vetroturbina na tri različite lokacije u severoistočnoj Sloveniji. Investicija se procenjuje na 65 miliona evra.

Solarni fotonaponski sistemi biće instalirani na lokacijama dve postojeće hidroelektrane

Za tri projekta vetroelektrana – Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec – slovenačka vlada je usvojila prostorne planove, i sada je u toku izrada svih neophodnih studija za utvrđivanje opravdanosti njihove izgradnje, rekao je Tumpej.

Solarne elektrane snage 30 MW biće instalirane na padinama dovodnih i odvodnih kanala hidroelektrana Zlatoličje i Formin.

Tumpej je naveo da je pripremljena je sveobuhvatna karta potencijala duboke geotermalne energije, koja je pokazala da ima lokacija na kojima se može koristiti za proizvodnju električne energije.

Za planirane solarne elektrane snage 3 GW biće potrebni kapaciteti za skladištenje

Razvojni projekti kompanije, takođe, uključuju i postrojenja za skladištenje električne energije, kao što je reverzibilna hidroelektrana Kozjak. Ako Slovenija instalira solarne elektrane snage 3 GW, kao što je planirano, potreba za skladištenjem energije biće velika, rekao je Tumpej.

Novi dalekovod Cirkovce-Pince, kako je istakao, takođe stvara uslove za projekat reverzibilne hidroelektrane čije usluge bi mogle da koriste zemlje centralne Evrope, koje nemaju uslove za skladištenje energije.

Kompanija će nastaviti da gradi i male hidroelektrane na pritokama reke Drave i drugim manjim vodotokovima.

Komentara: (1)
Dragan / 01.01.2021.

Bravo za ovakve poduhvate od ekipe portala Polovni autodelovi

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

30. decembar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

30. decembar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

30. decembar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. decembar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.