OIE

Dravske elektrarne Maribor planiraju gradnju tri vetroparka snage 46 MW

Slika: Dravske elektrarne Maribor (HSE)

Objavljeno

13.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka kompanija Dravske elektrarne Maribor (DEM) planira da uloži 65 miliona evra u tri vetroelektrane Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec, sa instaliranom snagom od 46 MW i očekivanom proizvodnjom od 122 GWh.

Trenutno Slovenija ima samo dve vetroturbine, koje su 2018. godine proizvele 6 GWh električne energije, dok je u solarnim elektranama proizvedeno 249,6 GWh, 125 GWh u elektranama na biomasu i 112,3 GWh u biogasnim postrojenjima.

Slovenija trenutno ima samo dve vetroturbine, pa bi ovo bili prvi ozbiljniji kapaciteti za korišćenje energije vetra

Dravske elektrarne Maribor, koje su 100% u vlasništvu državnog holdinga Slovenske elektrarne (HSE),  upravljaju sa kapacitetima snage oko 600 MW – sa osam velikih hidroelektrana (HE) na reci Dravi, pet malih hidroelektrana (MHE) i četiri solarne elektrane. Godišnja proizvodnja svih ovih elektrana dovoljna je za 25% slovenačke potrošnje električne energije, dok bi očekivana proizvodnja tri vetroparka bila dovoljna da pokrije 4% potrošnje električne energije u domaćinstvima ove države.

Sva tri projekta su daleko od konačne odluke o gradnji

Na osnovu obavljenih merenja, kako je saopštila kompanija Dravske elektrarne Maribor, identifikovana su tri područja sa potencijalom za gradnju vetroelektrana na području severoistočne Slovenije, i to su Ojstrica, Paški Kozjak i Rogatec.

Sva tri projekta su daleko od konačne investicione odluke, a još mnogo aktivnosti ostaje da se sprovede pre nego što bude jasno da li se vetroelektrane mogu izgraditi, navodi se u saopštenju.

Krajem oktobra država je saopštila da priprema prostorne planove za osam vetroelektrana

Kompanija ističe da je u toku izrada prostornog plana za lokaciju na kojoj je planirana gradnja vetroelektrane Ojstrica. Plan je trenutno u fazi verifikacije određenih detalja, nakon čega će uslediti priprema studija o mogućnosti izgradnje vetroelektrane.

Inače, krajem oktobra Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je da priprema prostorne planove za osam vetroelektrana, uključujući Ojstricu.

Kompanija je, takođe, navela da su druga dva projekta u fazi dobijanja smernica za prostorne planove.

Andrej Tumpej, generalni direktor firme Dravske elektrarne Maribor, izjavio je da ova državna kompanija mora da vodi računa o ispunjenju obaveza Slovenije koje se odnose na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kompanija ima iskustva i znanja da izgradi vetroparkove tako da ne bude naneta šteta životnoj sredini, dodao je Tumpej.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

13. decembar 2019. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. decembar 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. decembar 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. decembar 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage