Električna energija

Statkraft zvanično otvorio hidroelektranu Moglice u Albaniji

Statkraft-hidroelektrana-Moglice-Albanija

Slika: Hidroelektrana Moglice (Statkraft)

Objavljeno

23.06.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

23.06.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Hidroelektrana Moglice u Albaniji, koju je izgradila kompanija Statkraft, počela je zvanično da proizvodi električnu energiju.

Ovo je druga hidroelektrana norveške kompanije u okviru projekta Devoll.

Moglice će sa instalisanom snagom od 184 MW godišnje proizvoditi oko 450 GWh, saopštila je ova kompanija.

Statkraft će u dve svoje hidroelektrane u Albaniji proizvoditi 700 GWh godišnje

Zajedno sa već izgrađenom hidroelektranom Banja, Moglice će godišnje proizvoditi 700 GWh godišnje, što je otprilike 13% ukupne proizvodnje električne energije u Albaniji.

HE Banja, otvorena 2016. godine, bila je prva hidroelektrana norveške firme u Albaniji. Pre nekoliko dana Statkraft je najavio i početak postavljanja plutajuće fotonaponske elektrane na jezeru hidroelektrane Banja.

HE Moglice ima branu od asfaltnog jezgra visoku 167 metara i tunel dugačak 10,7 kilometara

Hidroelektrana Moglice smeštena je na reci Devol u jugoistočnom delu Albanije i ima 167 metara visoku branu sa asfaltnim jezgrom i tunel dužine 10,7 kilometara. Ispod zemlje smeštena su dva generatora sa po 91,5 MW instalisane snage i jedna turbina za ekološki protok (eco-flow) snage 1 MW.

Završetak hidroelektrane Moglice označava važnu prekretnicu za aktivnosti Statkrafta u Albaniji, zemlji koje sve više postaje energetsko čvorište u regionu i pruža nove mogućnosti za ulaganje, izjavio je Christian Rinning-Tønnesen, izvršni direktor norveške kompanije.

Albanski premijer Edi Rama i ministarka za infrastrukturu i energetiku Belinda Balluku prisustvovali su zvaničnom početku rada HE Moglice.

Komentara: (1)
Tarik Kupusović / 09.06.2021.

Bravo Albanci! Bravo Norvežani!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

23. jun 2020. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

23. jun 2020. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

23. jun 2020. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu Beogradski energetski forum

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu

23. jun 2020. - Banke dobijaju velik broj zahteva za izdavanje garancija za priključenje na mrežu, a većina investitora nudi čvrste instrumente obezbeđenja, rečeno je na Beogradskom energetskom forumu.