x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Statkraft zvanično otvorio hidroelektranu Moglice u Albaniji

23.06.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Hidroelektrana Moglice (Statkraft)
Statkraft zvanično otvorio hidroelektranu Moglice u Albaniji

Hidroelektrana Moglice u Albaniji, koju je izgradila kompanija Statkraft, počela je zvanično da proizvodi električnu energiju.

Ovo je druga hidroelektrana norveške kompanije u okviru projekta Devoll.

Moglice će sa instalisanom snagom od 184 MW godišnje proizvoditi oko 450 GWh, saopštila je ova kompanija.

Statkraft će u dve svoje hidroelektrane u Albaniji proizvoditi 700 GWh godišnje

Zajedno sa već izgrađenom hidroelektranom Banja, Moglice će godišnje proizvoditi 700 GWh godišnje, što je otprilike 13% ukupne proizvodnje električne energije u Albaniji.

HE Banja, otvorena 2016. godine, bila je prva hidroelektrana norveške firme u Albaniji. Pre nekoliko dana Statkraft je najavio i početak postavljanja plutajuće fotonaponske elektrane na jezeru hidroelektrane Banja.

HE Moglice ima branu od asfaltnog jezgra visoku 167 metara i tunel dugačak 10,7 kilometara

Hidroelektrana Moglice smeštena je na reci Devol u jugoistočnom delu Albanije i ima 167 metara visoku branu sa asfaltnim jezgrom i tunel dužine 10,7 kilometara. Ispod zemlje smeštena su dva generatora sa po 91,5 MW instalisane snage i jedna turbina za ekološki protok (eco-flow) snage 1 MW.

Završetak hidroelektrane Moglice označava važnu prekretnicu za aktivnosti Statkrafta u Albaniji, zemlji koje sve više postaje energetsko čvorište u regionu i pruža nove mogućnosti za ulaganje, izjavio je Christian Rinning-Tønnesen, izvršni direktor norveške kompanije.

Albanski premijer Edi Rama i ministarka za infrastrukturu i energetiku Belinda Balluku prisustvovali su zvaničnom početku rada HE Moglice.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.