OIE

Statkraft otvorio svoju prvu hidroelektranu u Albaniji

Statkraft Banja hidroelektrana Albanija

Slika: Statkraft

Objavljeno

25.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveški Statkraft je 23. septembra zvanično otvorio svoju prvu hidroeletranu u Albaniji, snage 73 megavata (MW). Banja je jedna od dve takve njegove elektrane u toj zemlji u sklopu projekta Devol ukupne snage 256 megavata, čiji je završetak predviđen za 2018. godinu.

Banja i Moglice su locirane na reci Devol u istoimenoj dolini, 70 kilometara jugoistočno od glavnog grada Tirane. Postrojenje su otvorili albanski premijer Edi Rama, generalni direktor Statkrafta Kristijan Rining-Tenesen (Christian Rynning-Tønnesen) i albanski ministar energetike Damijan Điknuri (Damian Gjiknuri) u prisustvu imenovanog norveškog ambasadora Pera Šostada (Per Sjaastad).

„Ova investicija je sjajan primer ukrštanja privatnog i javnog interesa. Samo u ovoj oblasti izgrađeno je više od 100 kilometara puteva uz veliku efikasnost inženjeringa. Put Banja-Gramš ima 14 mostova, a jedan od njih je sa 520 metara drugi po dužini u Albaniji. Statkraft je primer koji bi trebalo da slede i druge kompanije koje investiraju u Albaniji“, rekao je Rama na ceremoniji.

Rining-Tenesen je pohvalio Albaniju za razvoj hidroenergetike i korišćenje obnovljivih izvora te primene tehnogija koje više pogoduju klimi. On je naglasio značaj završetka tržišnih reformi, deregulacije i formiranja berze struje u zemlji.

Zelenih 225 gigavat-sati struje

Hidrocentrala Banja će godišnje generisati 255 gigavat-sati električne energije iz obnovljivog izvora. Postrojenje se sastoji iz dve glavne jedinice i jedne eco-flow, koja koristi i minimalni protok za rad. Brana iznad centrale je visoka 80 metara i formira jezero od 14 kvadratnih kilometara.

Kako je Balkan Green Energy News izvestio ranije ove godine, Statkraft je za završnu fazu izgradnje i punjenje rezervoara Banje angažovao norveški „Multikonsalt“ (Multiconsult), inženjersku i konstruktorsku kompaniju, koji je zadužen da obezbedi radnu snagu i pruži konsultantske usluge. Punjenje jezera je počelo 15. aprila.

Uz branu, elektranu i dalekovod, radovi obuhvataju nove puteve i mere za naknadne socijalne i aspekte zaštite životne sredine. Po međunarodnim standardima, Statkraft se obavezao da svim stranama kojih se projekat tiče bude podjednako dobro ili bolje nego ranije. Na taj način, projekat je doprineo izgradnji kuća, škola, novim poljoprivrednim aktivnostima, pošumljavanju kao i postrojenjima za tretiranje smeća i kanalizacije.

Povećanje kapaciteta za 17 odsto

Projekat Devol povećaće kapacitet proizvodnje struje u Albaniji za 17 procenata.

Izgradnja hidrocentrale Moglice od 183 megavata još traje i ona bi trebalo bi da se pusti u rad 2018. godine. I taj deo projekta je ove sedmice završio važnu fazu: reka je preusmerena i tako je omogućen početak izgradnje brane.

Ukupna investicija za Devol je 500 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

25. septembar 2016. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

25. septembar 2016. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

25. septembar 2016. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

25. septembar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin