OIE

Statkraft otvorio svoju prvu hidroelektranu u Albaniji

Statkraft Banja hidroelektrana Albanija

Slika: Statkraft

Objavljeno

25.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveški Statkraft je 23. septembra zvanično otvorio svoju prvu hidroeletranu u Albaniji, snage 73 megavata (MW). Banja je jedna od dve takve njegove elektrane u toj zemlji u sklopu projekta Devol ukupne snage 256 megavata, čiji je završetak predviđen za 2018. godinu.

Banja i Moglice su locirane na reci Devol u istoimenoj dolini, 70 kilometara jugoistočno od glavnog grada Tirane. Postrojenje su otvorili albanski premijer Edi Rama, generalni direktor Statkrafta Kristijan Rining-Tenesen (Christian Rynning-Tønnesen) i albanski ministar energetike Damijan Điknuri (Damian Gjiknuri) u prisustvu imenovanog norveškog ambasadora Pera Šostada (Per Sjaastad).

„Ova investicija je sjajan primer ukrštanja privatnog i javnog interesa. Samo u ovoj oblasti izgrađeno je više od 100 kilometara puteva uz veliku efikasnost inženjeringa. Put Banja-Gramš ima 14 mostova, a jedan od njih je sa 520 metara drugi po dužini u Albaniji. Statkraft je primer koji bi trebalo da slede i druge kompanije koje investiraju u Albaniji“, rekao je Rama na ceremoniji.

Rining-Tenesen je pohvalio Albaniju za razvoj hidroenergetike i korišćenje obnovljivih izvora te primene tehnogija koje više pogoduju klimi. On je naglasio značaj završetka tržišnih reformi, deregulacije i formiranja berze struje u zemlji.

Zelenih 225 gigavat-sati struje

Hidrocentrala Banja će godišnje generisati 255 gigavat-sati električne energije iz obnovljivog izvora. Postrojenje se sastoji iz dve glavne jedinice i jedne eco-flow, koja koristi i minimalni protok za rad. Brana iznad centrale je visoka 80 metara i formira jezero od 14 kvadratnih kilometara.

Kako je Balkan Green Energy News izvestio ranije ove godine, Statkraft je za završnu fazu izgradnje i punjenje rezervoara Banje angažovao norveški „Multikonsalt“ (Multiconsult), inženjersku i konstruktorsku kompaniju, koji je zadužen da obezbedi radnu snagu i pruži konsultantske usluge. Punjenje jezera je počelo 15. aprila.

Uz branu, elektranu i dalekovod, radovi obuhvataju nove puteve i mere za naknadne socijalne i aspekte zaštite životne sredine. Po međunarodnim standardima, Statkraft se obavezao da svim stranama kojih se projekat tiče bude podjednako dobro ili bolje nego ranije. Na taj način, projekat je doprineo izgradnji kuća, škola, novim poljoprivrednim aktivnostima, pošumljavanju kao i postrojenjima za tretiranje smeća i kanalizacije.

Povećanje kapaciteta za 17 odsto

Projekat Devol povećaće kapacitet proizvodnje struje u Albaniji za 17 procenata.

Izgradnja hidrocentrale Moglice od 183 megavata još traje i ona bi trebalo bi da se pusti u rad 2018. godine. I taj deo projekta je ove sedmice završio važnu fazu: reka je preusmerena i tako je omogućen početak izgradnje brane.

Ukupna investicija za Devol je 500 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija o daljinskog energetici Novi Sad 13. oktobar Bojan Bogdanovic EBRD

13. oktobra u Novom Sadu konferencija “OIE u sistemima daljinskog grejanja i hlađenja”

07 октобра 2022 - Novi Sad sledeće nedelje dočekuje ekspertsku zajednicu i zainteresovanu javnost za daljinsku energetiku. Vodeći stručnjaci...

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

OX2 razvija proektat vetroelektrana od 5 GW u Baltičkom moru

Kod Olandskih ostrva na Baltiku biće izgrađene najveće vetroelektrane na moru

05 октобра 2022 - Kompanije OX2 i Alandsbanken Fondbolag razvijaju priobalni projekat vetra u blizini Olandskih ostrva u Baltičkom...

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica