OIE

Albanija ukida dozvole za četiri stara projekta vetroelektrana

Albanija ukida dozvole cetiri stara vetroelektrana

Slika: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulaciona uprava za energetiku je pokrenula postupak oduzimanja dozvola za gradnju četiri vetroparka koje su izdate pre više od deset godina i potez obrazložila promenama u pravnom okviru.

Budući da Ministarstvo infrastrukture i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ponovo evaluira projekte i investicione planove, četiri kompanije će, po svemu sudeći, ostati bez dozvola koje im je 2007. i 2008. godine Albanija odobrila za projekte vetroelektrana, prenosi Monitor.al.

Posle sastanka održanog početkom meseca, regulaciona uprava za energetiku ERE obavestila je investitore da im neće produžiti rokove i da je započela proceduru ukidanja dozvola. Ovo telo je ukazalo na to da je dobilo zahtev od ministarstva da ih povuče. EBRD pruža pomoć vladi u pripremi aukcija za proizvodnju struje iz energije vetra.

Albanija je u decembru naložila svim vlasnicima dozvola za projekte vetroelektrana da ih dovedu u sklad sa trenutnim propisima.

E-Vento planirao da turbine postavi u zaštićenoj zoni

ERE je saopštio da bi barem 15 turbina planirane vetrofarme firme E-Vento Albania bilo instalirano u oblasti od istorijskog značaja. Ukupno 72 megavata trebalo je da se instalira u Markatu na krajnjem jugu zemlje, blizu arheološkog nalazišta Butrint.

Jedno od odobrenja na listi dobila je 2007. godine HERA, dok su preostala izdata naredne godine. Ovo preduzeće je nameravalo da u Kapštici u oblasti Korče na jugoistoku sagradi postrojenje od 150 megavata.

Projekti je trebalo da se završe između 2012. i 2014. godine

Uprava je odbila i zahtev firme ERS-08 da dobije produženje roka za vetropark od 40 megavata u Kavaji na zapadu Albanije, pozivajući se na stav vlade. Četvrti projekat je razvila kompanija Biopower Green Energy. Planirala je da blizu severnog grada Lješa izgradi pogon snage 230 megavata.

Četiri pomenute vetrofarme je trebalo da budu završene između 2012. i 2014. godine. U zemlji još uvek nema elektrana na vetar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Berlin-solar-krovovi-zgrade

Berlin uvodi obavezne solarne panele za nove zgrade od 2023.

05 March 2021 - Berlin uvodi obavezu postavljanja fotonaponskih ili solarno-termalnih sistema na krovove novoizgrađenih zgrada od 2023. godine.

milanovic coric smernice potencijal solarna energija hrvatska

Hrvatska ima potencijal da izgradi solarne elektrane snage 6,8 GW

04 March 2021 - Potencijal solarne energije za proizvodnju električne energije u Hrvatskoj procenjen je na 6,8 GW, od...

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

slovenija javni pozivi solar vetar grejanje 30 miliona evra

Slovenija u martu deli 30 miliona evra subvencija za obnovljive izvore energije

02 March 2021 - Ministarstvo infrastrukture planira da podsticaje odobrava samo kompanijama, preduzetnicima i zadrugama.