OIE

Albanija ukida dozvole za četiri stara projekta vetroelektrana

Albanija ukida dozvole cetiri stara vetroelektrana

Slika: Markus Distelrath from Pixabay

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Regulaciona uprava za energetiku je pokrenula postupak oduzimanja dozvola za gradnju četiri vetroparka koje su izdate pre više od deset godina i potez obrazložila promenama u pravnom okviru.

Budući da Ministarstvo infrastrukture i energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj ponovo evaluira projekte i investicione planove, četiri kompanije će, po svemu sudeći, ostati bez dozvola koje im je 2007. i 2008. godine Albanija odobrila za projekte vetroelektrana, prenosi Monitor.al.

Posle sastanka održanog početkom meseca, regulaciona uprava za energetiku ERE obavestila je investitore da im neće produžiti rokove i da je započela proceduru ukidanja dozvola. Ovo telo je ukazalo na to da je dobilo zahtev od ministarstva da ih povuče. EBRD pruža pomoć vladi u pripremi aukcija za proizvodnju struje iz energije vetra.

Albanija je u decembru naložila svim vlasnicima dozvola za projekte vetroelektrana da ih dovedu u sklad sa trenutnim propisima.

E-Vento planirao da turbine postavi u zaštićenoj zoni

ERE je saopštio da bi barem 15 turbina planirane vetrofarme firme E-Vento Albania bilo instalirano u oblasti od istorijskog značaja. Ukupno 72 megavata trebalo je da se instalira u Markatu na krajnjem jugu zemlje, blizu arheološkog nalazišta Butrint.

Jedno od odobrenja na listi dobila je 2007. godine HERA, dok su preostala izdata naredne godine. Ovo preduzeće je nameravalo da u Kapštici u oblasti Korče na jugoistoku sagradi postrojenje od 150 megavata.

Projekti je trebalo da se završe između 2012. i 2014. godine

Uprava je odbila i zahtev firme ERS-08 da dobije produženje roka za vetropark od 40 megavata u Kavaji na zapadu Albanije, pozivajući se na stav vlade. Četvrti projekat je razvila kompanija Biopower Green Energy. Planirala je da blizu severnog grada Lješa izgradi pogon snage 230 megavata.

Četiri pomenute vetrofarme je trebalo da budu završene između 2012. i 2014. godine. U zemlji još uvek nema elektrana na vetar.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IRENA-Globalni-kapacitet-solarnih-elektrana-2023-prestigao-hidroelektrane

IRENA: Globalni kapacitet solarnih elektrana 2023. prestigao hidroelektrane

19. februar 2021. - Za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora je 2023. instalirano rekordnih 473 gigavata, s ubedljivom dominacijom Kine. Ukupna snaga solarnih elektrana je prestigla hidroelektrane.

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

19. februar 2021. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

19. februar 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

19. februar 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin