Električna energija

Albanija promenila zakon kako bi omogućila restrukturiranje firmi OSHEE i OST

Albanija-zakon-OSHEE-OST-balluku

Slika: Ministarka Belinda Balluku u parlamentu (Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku) 

Objavljeno

18.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.05.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanski parlament usvojio je izmene zakona o sektoru električne energije kako bi se omogućio nastavak reorganizacije državnih kompanija – operatora prenosnog sistema OST i snabdevača električnom energijom OSHEE.

Ministarka za infrastrukturu i energetiku Belinda Balluku saopštila je da je glasanje još jedan korak u prihvatanju propisa koji važe u zemljama EU.

Promene omogućavaju da OST postane potpuno nezavisan, a da OSHEE dovrši razdvajanje delatnosti

Aktivnosti koje su u toku dovešće do integrisanja tržišta i njegove veće otvorenosti za investicije, navela je ministarka na Fejsbuku.

Izmene zakona o sektoru električne energije omogućavaju kompaniji OST da dostigne potpunu autonomiju, a snabdevaču OSHEE da završi proces razdvajanja, dodala je Balluku.

Izmene su pripremljene u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.

Albanska vlada, kako je navela ministarka, ostaje posvećena preduzimanju neophodnih zakonskih promena kako bi ispunila kriterijume koje je postavila EU.

Inače, Albanija i Severna Makedonija postigle su 24. marta politički dogovor sa EU o početku pregovora o ulasku u ovu uniju.

Izmene za osiguranje legalnog i funkcionalnog razdvajanja firme OSHEE

U obraćanju poslanicima pre glasanja ministarka Balluku rekla je da da će Ministarstvo preneti određene nadležnosti na akcionare firme OST, kako bi se postigla puna nezavisnost ovog operatora prenosnog sistema.

Takođe je rekla da su promene preduzete da bi se osiguralo legalno i funkcionalno razdvajanje dobavljača električne energije OSHEE.

OSHEE je osnovao tri nove firme u martu 2018.

Izmene zakona će garantovati tehničku, fizičku i finansijsku nezavisnost tri nove firme stvorene tokom razdvajanja delatnosti kompanije OSHEE, istakla je Balluku.

Sekretarijat Energetske zajednice je naveo da su zabeležena ozbiljna kašnjenja u vezi sa razdvajanjem delatnosti u OSHEE

Inače, u martu 2018. OSHEE je stvorio tri nove firme – univerzalnog snabdevača, snabdevača na slobodnom tržištu i operatora distributivnog sistema.

U svom poslednjem Izveštaju o električnoj energiji na Zapadnom Balkanu, Sekretarijat Energetske zajednice je naveo da su zabeležena ozbiljna kašnjenja u vezi sa razdvajanjem delatnosti u OSHEE.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

18. maj 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

18. maj 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

18. maj 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

18. maj 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.