Električna energija

Izveštaj Energetske zajednice: Članice moraju ubrzati reforme kako bi ispoštovale rokove za spajanje tržišta

Izvestaj-Energetska-zajednica-reforme-spajanje-trzista

Slika: Pixabay

Objavljeno

24.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Reforme u regionu Zapadnog Balkana moraju se ubrzati kako bi se ispoštovali planirani rokovi za spajanje tržišta električne energije. Uspostavljanje pravnog okvira usklađenog sa Trećim energetskim paketom i osnivanje berzi električne energije su ključni preduslovi za to, ali još nisu ispunjeni u svim zemljama regiona, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ) povodom objavljivanja najnovijeg Izveštaja o električnoj energiji za Zapadni Balkan (WB6 Electricity Monitoring Report).

Izveštaj naglašava pozitivne pomake u uspostavljanju dan-unapred tržišta u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.

Nakon što je pripremljen Izveštaj, Albanija je obavestila Sekretarijat da je Vlada ove zemlje 15. maja donela odluku o formiranju berze električne energije (APEX). Sekretarijat je pozdravio ovu odluku i naveo da je dobio i potvrdu albanskih vlasti da se odustalo od spajanja dve državne kompanije KESH i OSHEE, potez koji je izazvao zabrinutost međunarodnih partnera. Izveštaj, međutim, ukazuje na značajna kašnjenja u razdvajanju delatnosti operatora distributivnog sistema OSHEE.

Razvoj berzi – napredak u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

BELEN, crnogorska kompanija zadužena za uspostavljanje dan-unapred tržišta, odabrala je Nord Pool kao svog strateškog partnera, navodi se u Izveštaju i dodaje da se očekuje da će Crnogorska berza električne energije (MEPX) početi sa radom u prvom kvartalu 2020. godine.

Severna Makedonija napredovala je u operacionalizaciji operatora tržišta električne energije MEMO, koji je u fazi licenciranja. Vlada ove države će morati da donese odluku o tome da li da imenuje MEMO za operatora dan-unapred tržišta ili da ga izabere na tenderu.

Prekogranično balansiranje – urađena analiza regulative

Severna Makedonija, kako se navodi u Izveštaju, nastavlja da odlaže usvajanje novih pravila za balansiranje, koja je trebalo da budu objavljena još u septembru 2018. godine.

Analiza propisa u oblasti prekograničnog balansiranja, sprovedena kao deo Programa za povezivanja tržišta energije na Zapadnom Balkanu, pokazala je da je obezbeđivanje balansnih kapaciteta definisano na godišnjem nivou i da nedostaje postupak pretkvalifikacije za one koji ovu uslugu pružaju.

Regionalna raspodela kapaciteta – Srbija do kraja maja da otkloni kršenje zakona EU

U Izveštaju se navodi da bi spor o raspodeli kapaciteta između operatora prenosnog sistema Kosova* i Srbije trebalo da bude rešen, i podseća da je Ministarski savet EnZ doneo odluku kojom se od Srbije traži da do kraja maja otkloni nepravilnosti koje predstavljaju kršenje propisa EU.

Na drugoj strani, napredak u obezbeđivanju uslova za stupanje na snagu Sporazuma o povezivanju između KOSTT-a i ENTSO-E zavisi od licenciranja srpskog snabdevača na Kosovu*.

Međusektorske mere – projekat tehničke pomoći za razdvajanje ODS-a

U Izveštaju se navodi da je ostvaren vidljiv napredak ka finalizaciji razdvajanja i sertifikacije operatora prenosnih sistema na Kosovu* i u Severnoj Makedoniji.

BiH ostaje jedina zemlja Zapadnog Balkana u kojoj još nije pokrenut postupak sertifikacije zbog nedostatka propisa koji su u skladu sa zahtevima o razdvajanju Trećeg energetskog paketa.

Osim Severne Makedonije, gde je u periodu od objavljivanja poslednjeg izveštaja završeno funkcionalno razdvajanje operatora distributivnog sistema, u drugom zemljama u kojima je ovo pitanje bilo otvoreno nije postignut napredak u pravnom i funkcionalnom razdvajanju.

Da bi pomogao zemljama regiona Sekretarijat je pokrenuo projekat tehničke pomoći za efikasno sprovođenje, praćenje i izveštavanje o funkcionalnom razdvajanju operatora distributivnih sistema (ODS) u okviru Programa za povezivanja tržišta energije na Zapadnom Balkanu.

U sektoru maloprodaje električne energije jedini napredak je postigla Severna Makedonija izborom garantovanog i rezervnog snabdevača u konkurentnom tenderskom postupku.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. maj 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. maj 2019. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. maj 2019. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

24. maj 2019. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu