Električna energija

Bugarska ukinula taksu na izvoz električne energije, nema prepreka za povezivanje tržišta sa Severnom Makedonijom

Bugarska-taksa-na-izvoz-elektricne-energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarski parlament usvojio je izmene zakona o energetici kojima se ukida taksa na izvoz električne energije, što će ukloniti prepreke za trgovinu sa članicama Energetske zajednice na Balkanu i omogućiti planirano povezivanje dan-unapred tržišta sa Severnom Makedonijom, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Izmene zakona o energetici, koje su usvojene 9. maja, stupaju na snagu 1. jula ove godine.

Prema ranijim izveštajima, ovo će, takođe, omogućiti da ukupno 750 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora pristupi tržištu, što će ojačati konkurenciju i povećati likvidnost.

Sekretarijat Energetske zajednice podseća da je dobio pritužbu na bugarsku taksu na izvoz od jedne kompanije koja se bavi trgovinom električnom energijom, nakon čega je zatraženo da reaguje Evropska komisija, koja je zadužena da obezbedi da članice EU poštuju evropske propise.

Sa stanovišta zakona EU, takva taksa je u suprotnosti sa pravilima koja garantuju slobodan protok električne energije između država, objašnjava se u saopštenju Sekretarijata, i navodi da su takse na izvoz zabranjene i u EU i u Energetskoj zajednici, uključujući i one između zemalja EU i članica Energetske zajednice.

Bugarska planira spajanje tržišta sa četiri države regiona

U martu ove godine, operatori prenosnog sistema Bugarske – ESO, Severne Makedonije – MEPSO i Albanije – OST potpisali su memorandum o razumevanju kojim se predviđa spajanje dan-unapred tržišta (DAM) za električnu energiju.

Severna Makedonija i Albanija nemaju berze električne energije, niti dan-unapred tržišta, dok je Bugarska svoju berzu IBEX osnovala u januaru 2014. godine.

U maju 2018. godine, Makedonija i Bugarska su potpisale memorandum o razumevanju sa ciljem stvaranja regulatorne osnove za povezivanje dan-unapred tržišta električne energije, koje se očekuje u januaru 2020. godine, nakon što Severna Makedonija formira svoje dan-unapred tržište u novembru 2019.

U februaru 2019. godine, Bugarska je sa Hrvatskom i Srbijom održala inicijalni sastanak projekta spajanja tržišta električne energije tri zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

14. maj 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

14. maj 2019. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

14. maj 2019. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

14. maj 2019. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji