Električna energija

Bugarska ukinula taksu na izvoz električne energije, nema prepreka za povezivanje tržišta sa Severnom Makedonijom

Bugarska-taksa-na-izvoz-elektricne-energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarski parlament usvojio je izmene zakona o energetici kojima se ukida taksa na izvoz električne energije, što će ukloniti prepreke za trgovinu sa članicama Energetske zajednice na Balkanu i omogućiti planirano povezivanje dan-unapred tržišta sa Severnom Makedonijom, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Izmene zakona o energetici, koje su usvojene 9. maja, stupaju na snagu 1. jula ove godine.

Prema ranijim izveštajima, ovo će, takođe, omogućiti da ukupno 750 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora pristupi tržištu, što će ojačati konkurenciju i povećati likvidnost.

Sekretarijat Energetske zajednice podseća da je dobio pritužbu na bugarsku taksu na izvoz od jedne kompanije koja se bavi trgovinom električnom energijom, nakon čega je zatraženo da reaguje Evropska komisija, koja je zadužena da obezbedi da članice EU poštuju evropske propise.

Sa stanovišta zakona EU, takva taksa je u suprotnosti sa pravilima koja garantuju slobodan protok električne energije između država, objašnjava se u saopštenju Sekretarijata, i navodi da su takse na izvoz zabranjene i u EU i u Energetskoj zajednici, uključujući i one između zemalja EU i članica Energetske zajednice.

Bugarska planira spajanje tržišta sa četiri države regiona

U martu ove godine, operatori prenosnog sistema Bugarske – ESO, Severne Makedonije – MEPSO i Albanije – OST potpisali su memorandum o razumevanju kojim se predviđa spajanje dan-unapred tržišta (DAM) za električnu energiju.

Severna Makedonija i Albanija nemaju berze električne energije, niti dan-unapred tržišta, dok je Bugarska svoju berzu IBEX osnovala u januaru 2014. godine.

U maju 2018. godine, Makedonija i Bugarska su potpisale memorandum o razumevanju sa ciljem stvaranja regulatorne osnove za povezivanje dan-unapred tržišta električne energije, koje se očekuje u januaru 2020. godine, nakon što Severna Makedonija formira svoje dan-unapred tržište u novembru 2019.

U februaru 2019. godine, Bugarska je sa Hrvatskom i Srbijom održala inicijalni sastanak projekta spajanja tržišta električne energije tri zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

12 октобра 2021 - Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.