Električna energija

Bugarska ukinula taksu na izvoz električne energije, nema prepreka za povezivanje tržišta sa Severnom Makedonijom

Bugarska-taksa-na-izvoz-elektricne-energije

Photo: Pixabay

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Bugarski parlament usvojio je izmene zakona o energetici kojima se ukida taksa na izvoz električne energije, što će ukloniti prepreke za trgovinu sa članicama Energetske zajednice na Balkanu i omogućiti planirano povezivanje dan-unapred tržišta sa Severnom Makedonijom, navodi se u saopštenju Sekretarijata Energetske zajednice.

Izmene zakona o energetici, koje su usvojene 9. maja, stupaju na snagu 1. jula ove godine.

Prema ranijim izveštajima, ovo će, takođe, omogućiti da ukupno 750 MW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora pristupi tržištu, što će ojačati konkurenciju i povećati likvidnost.

Sekretarijat Energetske zajednice podseća da je dobio pritužbu na bugarsku taksu na izvoz od jedne kompanije koja se bavi trgovinom električnom energijom, nakon čega je zatraženo da reaguje Evropska komisija, koja je zadužena da obezbedi da članice EU poštuju evropske propise.

Sa stanovišta zakona EU, takva taksa je u suprotnosti sa pravilima koja garantuju slobodan protok električne energije između država, objašnjava se u saopštenju Sekretarijata, i navodi da su takse na izvoz zabranjene i u EU i u Energetskoj zajednici, uključujući i one između zemalja EU i članica Energetske zajednice.

Bugarska planira spajanje tržišta sa četiri države regiona

U martu ove godine, operatori prenosnog sistema Bugarske – ESO, Severne Makedonije – MEPSO i Albanije – OST potpisali su memorandum o razumevanju kojim se predviđa spajanje dan-unapred tržišta (DAM) za električnu energiju.

Severna Makedonija i Albanija nemaju berze električne energije, niti dan-unapred tržišta, dok je Bugarska svoju berzu IBEX osnovala u januaru 2014. godine.

U maju 2018. godine, Makedonija i Bugarska su potpisale memorandum o razumevanju sa ciljem stvaranja regulatorne osnove za povezivanje dan-unapred tržišta električne energije, koje se očekuje u januaru 2020. godine, nakon što Severna Makedonija formira svoje dan-unapred tržište u novembru 2019.

U februaru 2019. godine, Bugarska je sa Hrvatskom i Srbijom održala inicijalni sastanak projekta spajanja tržišta električne energije tri zemlje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Voltalia Albaniji najveci solarni park Zapadnom Balkanu

Voltalia u Albaniji počela da gradi najveći solarni park na Zapadnom Balkanu

01 јула 2022 - Voltalia je počela s izgradnjom solarnog parka Karavasta od 140 megavata. Trenutno na Zapadnom Balkanu nema većeg od toga.

Srbiji pojednostavljena procedura postavljanje solarnih panela

U Srbiji pojednostavljena procedura za postavljanje solarnih panela

01 јула 2022 - Olakšana procedura znači da prozjumeri treba samo da sklope ugovor, bez ispunjavanja posebnih tehničkih uslova za predaju struje u mrežu

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.