Električna energija

BELEN izabrao Nord Pool za partnera u uspostavljanju crnogorskog tržišta električne energije

BELEN-izabrao-Nord-Pool-za-partnera

Photo: Pixabay

Objavljeno

29.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorska Berza električne energije (BELEN) izabrala je Nord Pool kao svog partnera za stvaranje dan-unapred tržišta električne energije u Crnoj Gori, koje bi trebalo da počne sa radom 2020. godine.

Saradnja dve firme uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog dan-unapred tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja, saopštio je BELEN.

Planirano je, kako se navodi, da crnogorsko dan-unapred tržište električne energije počne sa radom početkom 2020. godine. Dve strane, takođe, nameravaju širenje saradnje uključivanjem kompanije Nord Pool u vlasničku strukturu BELEN-a.

BELEN i Nord Pool, koji je izabran na tenderu, obavezali su se na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, omogućujući Crnoj Gori da se poveže sa susednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM), navedeno je u saopštenju.

Drašković: Nord Pool je evropski lider u trgovanju električnom energijom

Dejan Drašković, tehnički direktor BELEN-a, izjavio je da je uspešno okončana procedura dostavljanja ponuda u cilju izbora najboljeg mogućeg modela strateškog partnerstva za BELEN i Crnu Goru.

Ovo je, kako je naveo, urađeno uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice i Tehničke pomoći za povezivanje na Zapadnom Balkanu.

„Obratili smo se najboljima u ovom poslu koji će nam pomoći u razvoju crnogorskog tržišta električne energije i moram da kažem da sam ponosan što ćemo sarađivati sa kompanijom Nord Pool, evropskim liderom u trgovanju električnom energijom“, izjavio je Drašković.

Ključ za učvršćivanje pozicije Crne Gore kao energetske spone između balkanskog regiona i Evrope kroz podmorski kabl ka Italiji

Kari Ekelund Thorud, izvršna direktorka kompanije Nord Pool, izjavila je da ova kompanija posvećena podršci otvaranja tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi (JIE).

„Razvijanje likvidnog i, što je još važnije, konkurentnog tržišta u Crnoj Gori, ključ je za učvršćivanje pozicije ove zemlje kao energetske spone između balkanskog regiona i Evrope kroz podmorski kabl ka Italiji. To će osigurati da Crna Gora dobije ključnu ulogu u pomeranju celog tržišta električne energije JIE bliže internom tržištu EU“, istakla je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

29. mart 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

29. mart 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

29. mart 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

29. mart 2019. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje