Električna energija

Austrijski EVN pobedio ELEM na aukciji za izbor garantovanovanog i rezervnog snabdevača

EVN-ELEM-aukcija-garantovanovani-rezervni-snabdevac

Slika: Kočo Angušev (Vlada Makedonije)

Objavljeno

28.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.02.2019.

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum EVN Makedonija i EVN Elektrosnabdevanje biće u narednih pet godina garantovani (univerzalni) snabdevač električnom energijom potrošača u Severnoj Makedoniji koji će obavljati i ulogu rezervnog snabdevača.

Konzorcijum, čiji je vlasnik austrijska kompanija EVN, pobedio je na elektronskoj aukciji makedonsku državnu kompaniju ELEM. Ove dve kompanije jedine su dostavile ispravne ponude na tender za izbor garantovanog snabdevača, koji je raspisan u septembru prošle godine.

EVN je ponudio maržu od 14,5%, a ELEM Trade 14,9%, da bi tokom elektronske aukcije marža sa početnog iznosa od 14,4% bila snižena na 11,5%, saopštila je Vlada Makedonije.

U maržu, kako je objasnio Kočo Angušev, vicepremijer makedonske vlade, ulaze svi troškovi koje garantovani snabdevač ima, kao što su operativni troškovi, nenaplaćena potrađivanja i njegova marža. Ova ukupna marža, od 11,5%, se, kako je naveo vicepremijer, dodaje na cenu po kojoj garantovani snabdevač nabavi električnu energiju.

On tvrdi da se više neće obračunavati nerealni troškovi, što je povećavalo cenu koju su plaćali krajnji potršači.

Prema novom Zakonu o energetici, koji je usvojen u maju 2018. godine, ELEM će obezbediti 80% potreba garantovanog snabdevača u 2019, dok će ostatak biti nabavljen na tržištu.

Svake sledeće godine procenat od 80% će se smanjivati za 10% kako bi do 2025. dostigao 30%.

Ove izmene značile su ukidanje obaveze ELEM-a da obezbeđuje električnu energiju za domaćinstva i male potrošače u režimu garantovanog i rezervnog snabdevanja. Ovaj posao sada će obavljati austrjski EVN.

Vicepremijer Angušev je istakao da je smanjenje marže na elektronskoj aukciji 30%, sa 14,4% na 11,5%, govori kakve su koristi liberalizacije tržišta električne energije u Severnoj Makedoniji.

Predsednik Komisije za izbor garantovanog snabdevača bio je akademik Gligor Kanevče.

Izbor garantovanog snabdevača na nediskriminatornom javnom postupku bila je jedna od glavnih zamerki Energetske zajednice (EnZ) Makedoniji, ali i svim zemljama Zapadnog Balkana.

Austrijski EVN je makedonski operator distributivnog sistema i snabdevač električnom energijom. Ova kompanija je 2006. godine kupila Elektrodistribuciju, deo makedonske državne elektroprivrede, koja se bavila distribucijom električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

28. februar 2019. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

28. februar 2019. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

28. februar 2019. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

28. februar 2019. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada