x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Makedonija raspisala tender za izbor garantovanog i rezervnog snabdevača električnom energijom

20.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Vlada Makedonije
Makedonija raspisala tender za izbor garantovanog i rezervnog snabdevača električnom energijom

Vlada Makedonije raspisala je tender za izbor garantovanog snabdevača električnom energijom, koji će imati i ulogu rezervnog snabdevača, u skladu sa novim Zakonom o energetici, što bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje i spreči cenovne šokove do 2025. godine.

Vlada je ranije saopštila da će izabrati garantovanog i rezervnog snabdevača u cilju liberalizacije tržišta, dok obaveza državne energetske kompanije ELEM, dominantnog proizvođača u Makedoniji, da obezbeđuje električnu energiju za domaćinstva i male potrošače u režimu garantovanog i rezervnog snabdevanja prestaje 1. januara 2019. godine.

Pravo da se prijave na tender za garantovanog snabdevača električnom energijom, na period od pet godina, imaju sve kompanije u Makedoniji sa licencom za snabdevanje električnom energijom, kojih je trenutno 28, a domaći ponuđači mogu podneti prijavu i u saradnji sa stranim kompanijama, navodi se u saopštenju makedonske Vlade.

Dodatni uslovi uključuju i to da ponuđač mora imati najmanje 20 miliona evra obrtnog kapitala, stoji u saopštenju.

Rok za prijave je 3. decembar, a garantovani snabdevač električnom energijom bi trebalo da bude izabran do kraja ove godine i da počne sa radom u martu 2019. godine.

Ponuđač koji bude tražio najmanju maržu biće izabran za garantovanog snabdevača električnom energijom, rekao je vicepremijer Kočo Angušev.

Državna energetska kompanija ELEM biće u obavezi da garantovanom snabdevaču električnom energijom ponudi 80% svoje ukupne proizvodnje u 2019. godini, s tim da će se taj procenat svake godine smanjivati, sve dok ne dođe do 30% u 2025. godini, objasnio je Angušev.

Tenderi za univerzalnog snabdevača retkost na Zapadnom Balkanu

Izbor garantovanog ili univerzalnog snabdevača na tenderu bila je jedna od glavnih zamerki Energetske zajednice (EZ) Makedoniji. U svom poslednjem WB6 izveštaju o električnoj energiji iz marta EZ je navela da ne samo Makedonija, nego nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije preduzela aktivnosti za izbor garantovanog snabdevača u nediskriminatornom i javnom postupku.

Nakon usvajanja novog Zakona o energetici u Makedoniji u maju, Sekretarijat Energetske zajednice je formalno zaključio dva postupka protiv ove zemlje, koji su bili pokrenuti jer ta zemlja nije na vreme liberalizovala tržište električne energije i usvojila pravila Trećeg energetskog paketa Evropske unije. Zakon je, inače, pripremljen u saradnji sa Sekretarijatom.

Novi Zakon omogućava, takođe, mikro, malim i srednjim preduzećima, koji se smatraju malim potrošačima, da nabavljaju struju na otvorenom tržištu i tako smanje fiksne troškove poslovanja.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.