Električna energija

Makedonija raspisala tender za izbor garantovanog i rezervnog snabdevača električnom energijom

Makedonija raspisala tender za izbor garantovanog i rezervnog snabdevaca elektricnom energijom

Slika: Vlada Makedonije

Objavljeno

20.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlada Makedonije raspisala je tender za izbor garantovanog snabdevača električnom energijom, koji će imati i ulogu rezervnog snabdevača, u skladu sa novim Zakonom o energetici, što bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje i spreči cenovne šokove do 2025. godine.

Vlada je ranije saopštila da će izabrati garantovanog i rezervnog snabdevača u cilju liberalizacije tržišta, dok obaveza državne energetske kompanije ELEM, dominantnog proizvođača u Makedoniji, da obezbeđuje električnu energiju za domaćinstva i male potrošače u režimu garantovanog i rezervnog snabdevanja prestaje 1. januara 2019. godine.

Pravo da se prijave na tender za garantovanog snabdevača električnom energijom, na period od pet godina, imaju sve kompanije u Makedoniji sa licencom za snabdevanje električnom energijom, kojih je trenutno 28, a domaći ponuđači mogu podneti prijavu i u saradnji sa stranim kompanijama, navodi se u saopštenju makedonske Vlade.

Dodatni uslovi uključuju i to da ponuđač mora imati najmanje 20 miliona evra obrtnog kapitala, stoji u saopštenju.

Rok za prijave je 3. decembar, a garantovani snabdevač električnom energijom bi trebalo da bude izabran do kraja ove godine i da počne sa radom u martu 2019. godine.

Ponuđač koji bude tražio najmanju maržu biće izabran za garantovanog snabdevača električnom energijom, rekao je vicepremijer Kočo Angušev.

Državna energetska kompanija ELEM biće u obavezi da garantovanom snabdevaču električnom energijom ponudi 80% svoje ukupne proizvodnje u 2019. godini, s tim da će se taj procenat svake godine smanjivati, sve dok ne dođe do 30% u 2025. godini, objasnio je Angušev.

Tenderi za univerzalnog snabdevača retkost na Zapadnom Balkanu

Izbor garantovanog ili univerzalnog snabdevača na tenderu bila je jedna od glavnih zamerki Energetske zajednice (EZ) Makedoniji. U svom poslednjem WB6 izveštaju o električnoj energiji iz marta EZ je navela da ne samo Makedonija, nego nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije preduzela aktivnosti za izbor garantovanog snabdevača u nediskriminatornom i javnom postupku.

Nakon usvajanja novog Zakona o energetici u Makedoniji u maju, Sekretarijat Energetske zajednice je formalno zaključio dva postupka protiv ove zemlje, koji su bili pokrenuti jer ta zemlja nije na vreme liberalizovala tržište električne energije i usvojila pravila Trećeg energetskog paketa Evropske unije. Zakon je, inače, pripremljen u saradnji sa Sekretarijatom.

Novi Zakon omogućava, takođe, mikro, malim i srednjim preduzećima, koji se smatraju malim potrošačima, da nabavljaju struju na otvorenom tržištu i tako smanje fiksne troškove poslovanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

20. septembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

20. septembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

20. septembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

20. septembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu