Konferencija 22 februar registracija - srpski
Električna energija

Makedonija raspisala tender za izbor garantovanog i rezervnog snabdevača električnom energijom

Makedonija raspisala tender za izbor garantovanog i rezervnog snabdevaca elektricnom energijom

Slika: Vlada Makedonije

Objavljeno

20.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlada Makedonije raspisala je tender za izbor garantovanog snabdevača električnom energijom, koji će imati i ulogu rezervnog snabdevača, u skladu sa novim Zakonom o energetici, što bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje i spreči cenovne šokove do 2025. godine.

Vlada je ranije saopštila da će izabrati garantovanog i rezervnog snabdevača u cilju liberalizacije tržišta, dok obaveza državne energetske kompanije ELEM, dominantnog proizvođača u Makedoniji, da obezbeđuje električnu energiju za domaćinstva i male potrošače u režimu garantovanog i rezervnog snabdevanja prestaje 1. januara 2019. godine.

Pravo da se prijave na tender za garantovanog snabdevača električnom energijom, na period od pet godina, imaju sve kompanije u Makedoniji sa licencom za snabdevanje električnom energijom, kojih je trenutno 28, a domaći ponuđači mogu podneti prijavu i u saradnji sa stranim kompanijama, navodi se u saopštenju makedonske Vlade.

Dodatni uslovi uključuju i to da ponuđač mora imati najmanje 20 miliona evra obrtnog kapitala, stoji u saopštenju.

Rok za prijave je 3. decembar, a garantovani snabdevač električnom energijom bi trebalo da bude izabran do kraja ove godine i da počne sa radom u martu 2019. godine.

Ponuđač koji bude tražio najmanju maržu biće izabran za garantovanog snabdevača električnom energijom, rekao je vicepremijer Kočo Angušev.

Državna energetska kompanija ELEM biće u obavezi da garantovanom snabdevaču električnom energijom ponudi 80% svoje ukupne proizvodnje u 2019. godini, s tim da će se taj procenat svake godine smanjivati, sve dok ne dođe do 30% u 2025. godini, objasnio je Angušev.

Tenderi za univerzalnog snabdevača retkost na Zapadnom Balkanu

Izbor garantovanog ili univerzalnog snabdevača na tenderu bila je jedna od glavnih zamerki Energetske zajednice (EZ) Makedoniji. U svom poslednjem WB6 izveštaju o električnoj energiji iz marta EZ je navela da ne samo Makedonija, nego nijedna zemlja Zapadnog Balkana nije preduzela aktivnosti za izbor garantovanog snabdevača u nediskriminatornom i javnom postupku.

Nakon usvajanja novog Zakona o energetici u Makedoniji u maju, Sekretarijat Energetske zajednice je formalno zaključio dva postupka protiv ove zemlje, koji su bili pokrenuti jer ta zemlja nije na vreme liberalizovala tržište električne energije i usvojila pravila Trećeg energetskog paketa Evropske unije. Zakon je, inače, pripremljen u saradnji sa Sekretarijatom.

Novi Zakon omogućava, takođe, mikro, malim i srednjim preduzećima, koji se smatraju malim potrošačima, da nabavljaju struju na otvorenom tržištu i tako smanje fiksne troškove poslovanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske