Električna energija

Vlada traži raspisivanje tendera za izbor garantovanog i rezervnog snabdevača električnom energijom

Vlada-trazi-raspisivanje-tendera-za-izbor-garantovanog-i-rezervnog-snabdevaca-elektricnom-energijom

Foto: Makedonska vlada

Objavljeno

16.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.08.2018.

Komentari

0

Podeli

Makedonska vlada je usvojila odluku o pokretanju procedure za izbor garantovanog i rezervnog snabdevača električnom energijom, u skladu sa novim energetskim zakonom, navodi se u saopštenju vlade.

Kancelarija premijera, kabinet zamenika predsednika vlade zaduženog za ekonomska pitanja i Ministarstvo ekonomije treba da imenuju po jednog člana i zamenika člana komisije za sprovođenje procedure izbora garantovanog snabdevača, koji će ujedno biti i rezervni snabdevač električnom energijom.

Regulatorno telo za energetiku (RKE) i Makedonska akademija nauka i umetnosti (MANU) takođe treba da imenuju po člana i zamenika člana komisije.

Odlukom vlade, usvojene 14. avgusta, se komisiji daje 14 dana da pripremi javni poziv i tendersku dokumentaciju i dostavi ih vladi na usvajanje.

U saopštenju se navodi da će vlada izabrati garantovanog i rezervnog snabdevača sa ciljem ostvarivanja prava domaćinstava i drugih malih potrošača na snabdevanje električnom energijom utvrđenog kvaliteta po razumnim, jasno uporedivim, transparentnim i nediskriminatornim cenama.

U izveštaju Sekretarijata Energetske zajednice o električnoj energiji ZB6 iz juna 2018. godine, novi zakon o energetici je predvideo postepeno ukidanje regulisanih proizvodnih cena i uveo pravo svih potrošača da promene snabdevača, mada ove novine tek treba da se sprovedu u praksi.

Obaveza kompanije ELEM, dominantnog proizvođača električne energije u bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, da obezbeđuje električnu energiju za snabdevanje domaćinstava i malih potrošača u režimu garantovanog i rezervnog snabdevanja prestaje 1. januara 2019. godine, navodi se u izveštaju.

Novi zakon o energetici predviđa obavezu kompanije ELEM da od 2019. godine obezbeđuje određeni udeo električne energije po tržišnim cenama garantovanom snabdevaču. Definisano je postepeno smanjenje ovog udela, sa 80% u 2019. godini, do najmanje 30% u 2025. godini, navodi Sekretarijat u izveštaju.

U izveštaju se takođe navodi da će vlada do septembra 2018. godine pokrenuti proceduru za izbor garantovanog i rezervnog snabdevača putem tendera. Regulatorno telo usvaja tarifni sistem za prodaju električne energije garantovanom i rezervnom snabdevaču.

Novi zakon o energetici takođe predviđa uvođenje tržišno zasnovanog mehanizma podrške obnovljivim izvorima energije (OIE), kao i prozjumera koji bi električnu energiju proizvodili za sopstvenu potrošnju, a višak predavali u mrežu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste