OIE

Natural Energy System traži dozvolu za gradnju vetroparka snage 3 MW u Albaniji

Natural Energy System vetropark 3 MW Albanija

Slika: Vetroelektrana bi trebalo da bude izgrađena nedaleko od Jadranskog mora (Pixabay)

Objavljeno

22.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanska firma Natural Energy System zainteresovana je za izgradnju vetroparka snage 3 MW u blizini grada Fier, koji se nalazi u jugozapadnom delu zemlje, oko 30 kilometara od Jadranskog mora.

U Albaniji dosad nije izgrađen nijedan vetropark. Precizni podaci o potencijalu energije vetra nisu dostupni, ali delovi zemlje pored obale Jadranskog mora su odavno ocenjeni kao veoma pogodni za gradnju ovih elektrana.

Albanija nema nijedan vetropark

O nameri firme Natural Energy System da izgradi vetroelektranu javnost je obavestilo Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

U julu je još jedna albanska firma, Spark Wind, tražila dozvolu za gradnju vetroparka snage 3 MW

Firma je podnela zahtev za izgradnju vetroparka instalirane snage 3 MW u području Semanit u opštini Fier, saopštilo je Ministarstvo.

Izgradnja vetroparkova snage do 3 MW ne podleže proceduri za odobravanje koncesije

Inače, sličan zahtev u julu je podnela, takođe, albanska firma Spark Wind. Ona želi da investira u vetropark u području Pilurit, u opštini Himare, koja se nalazi na obali Jadranskog mora, takođe na jugozapadu zemlje.

Izgradnja vetroparkova snage do 3 MW ne podleže proceduri za odobravanje koncesije. Kako navode lokalni mediji, takve elektrane mogu se graditi samo uz saglasnost Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, dok veći objekti moraju da dobiju odobrenje albanske vlade.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.