OIE

Natural Energy System traži dozvolu za gradnju vetroparka snage 3 MW u Albaniji

Natural Energy System vetropark 3 MW Albanija

Slika: Vetroelektrana bi trebalo da bude izgrađena nedaleko od Jadranskog mora (Pixabay)

Objavljeno

22.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albanska firma Natural Energy System zainteresovana je za izgradnju vetroparka snage 3 MW u blizini grada Fier, koji se nalazi u jugozapadnom delu zemlje, oko 30 kilometara od Jadranskog mora.

U Albaniji dosad nije izgrađen nijedan vetropark. Precizni podaci o potencijalu energije vetra nisu dostupni, ali delovi zemlje pored obale Jadranskog mora su odavno ocenjeni kao veoma pogodni za gradnju ovih elektrana.

Albanija nema nijedan vetropark

O nameri firme Natural Energy System da izgradi vetroelektranu javnost je obavestilo Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

U julu je još jedna albanska firma, Spark Wind, tražila dozvolu za gradnju vetroparka snage 3 MW

Firma je podnela zahtev za izgradnju vetroparka instalirane snage 3 MW u području Semanit u opštini Fier, saopštilo je Ministarstvo.

Izgradnja vetroparkova snage do 3 MW ne podleže proceduri za odobravanje koncesije

Inače, sličan zahtev u julu je podnela, takođe, albanska firma Spark Wind. Ona želi da investira u vetropark u području Pilurit, u opštini Himare, koja se nalazi na obali Jadranskog mora, takođe na jugozapadu zemlje.

Izgradnja vetroparkova snage do 3 MW ne podleže proceduri za odobravanje koncesije. Kako navode lokalni mediji, takve elektrane mogu se graditi samo uz saglasnost Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, dok veći objekti moraju da dobiju odobrenje albanske vlade.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dalekovod-Severna-Makedonija-rekonstrukcija-modernizacija-MEPSO

MEPSO započeo rekonstrukciju dalekovoda Štip-Ovče Pole

06 March 2021 - Operater prenosnog sistema Severne Makedonije (MEPSO) započeo je radove na rekonstrukciji dalekovoda Štip-Ovče Pole, a projekat je vredan 1,41 milion evra.

Kako su operatori prenosnih sistema BiH, Hrvatske i Srbije ujedinili evropsku sinhronu zonu posle raspada na dva dela?

03 March 2021 - Najnoviji izveštaj evropske agencije ENTSO-E objašnjava kako su kompanije iz regiona obavile spajanje sinhrone zone Kontinentalna Evrope.

vetropark-vetroturbina-EPBiH

Završena izgradnja VE Podveležje 1, prve vetroelektrane u vlasništvu EPBiH

03 March 2021 - EPBiH je završila izgradnju svoje prve vetroelektrane, VE Podveležje 1, koja je ujedno i prvi proizvodni objekat koji je EPBiH sagradila u poslednjih skoro 40 godina.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.