OIE

Međunarodne institucije tražile od Vlade Srbije da ne odlaže primenu Zakona o korišćenju OIE

Medunarodne institucije Vlade Srbije odlaze primenu Zakona OIE

Foto: Ratfink1973 from Pixabay

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Sekretarijat Energetske zajednice upozorili su da bi Srbija odlaganjem ili menjanjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije izneverila investitore. Pismo je reakcija na zahteve EPS-a i EMS-a, koji tvrde da prenosna mreža neće moći da primi predviđene kapacitete i da balansna odgovornost treba da se prenese na proizvođače.

Ne stišava se bura koju su Elektroprivreda Srbije i Elektromreža Srbije nedavno podigle kada su zatražile od Ministarstva rudarstva i energetike da promeni Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i onemogući subvencionisanje proizvodnje zelene energije.

Povodom njihovog pisma, Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj i Sekretarijat Energetske zajednice su u zajedničkom dopisu premijerki Ani Brnabić i potpredsednici vlade Zorani Mihajlović poručili da se ne sme odustati od tog, „pažljivo sastavljenog i dobro izbalansiranog zakonskog akta.“

Prihvatanje zahteva za odlaganje ili menjanje moglo bi da se protumači kao odustajanje od onoga što je postignuto i da naruši poverenje investitora u tom sektoru u Srbiji, navode tri međunarodne institucije. One su podsetile da su učestvovale u pripremi zakona zajedno s EPS-om i EMS-om – nacionalnim operatorom prenosnog sistema električne energije.

Podrška dijalogu

„Smatramo da je sasvim prirodno da različite zainteresovane strane tokom sastavljanja neophodnih podzakonskih akata za primenu novih zakona definišu različite interese koje treba uskladiti. Zabrinutost za stabilnost sistema i sistemske rezerve kao i raspoređivanje balansne odgovornosti nije jedinstvena za Republiku Srbiju, već se dosad javila i bila je rešena u mnogim zemljama“, stoji u pismu, uz ponudu tehničke i nepristrasne podrške u dijalogu o najodgovarajućem pristupu za rešavanje zabrinutosti koje su se javile.

Zamenikom direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Buschle kaže za Balkan Green Energy News da spor treba rešiti u okviru kojeg daje postojeći zakon. „Važno je da svi ostanu posvećeni postupku njegove primene. Naše tri institucije su ponudile da pruže korisne informacije i da pomognu u dijalogu o rešenjima za prepreke koje su pomenuli EPS i EMS“, naglasio je.

Pozivi u javnosti da se krene unazad mogu imati jako loš uticaj na raspoloženje investitora, izjavio je Buschle. „Nije dobro što se diskutuje da li bi zakon trebalo značajno da se menja ili čak da se ukine“, po njegovim rečima.

Da bi proizvođači preuzeli balansnu odgovornost, prvo treba uspostaviti likvidno unutardnevno tržište, kako zakon propisuje

Nije bez osnova ocena da na dobro razvijenim tržištima električne energije balansnu odgovornost mogu i treba da snose proizvođači, a ne otkupljivač, napominju Svetska banka, EBRD i Sekretarijat Energetske zajednice. Međutim, dodali su da je po evropskim standardima za to neophodno prvo uspostaviti likvidno unutardnevno tržište u Srbiji, kao što novi Zakon o energetici i predviđa.

Odgovornost za razvoj mreže je na EMS-u

Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije je po evropskim i globalnim standardima i ima istaknuto mesto među ugovornim stranama Energetske zajednice, što je potvrđeno zainteresovanošću domaćih i stranih investitora i njihovom podrškom, saopšteno je.

„Osim toga, troškovi balansiranja mogu da se smanje boljim prognoziranjem i regionalnom saradnjom u pogledu rezervi… Investicije u mrežu neophodne za usklađivanje s nacionalnim zakonskim okvirom jesu odgovornost operatora prenosnog sistema i vezane su za tarife usklađene s troškovima i naknade za povezivanje koje određuje regulatorna uprava“, zaključeno je u dopisu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

mali-nuklearni-reaktori-smr-nuklearna-energija-nea

Agencija za nuklearnu energiju počela redovno praćenje razvoja malih modularnih reaktora

19. januar 2022. - Agencija za nuklearnu energiju je pokrenula publikaciju SMR Dashboard, koja prati razvoj i komercijalizaciju malih nuklearnih reaktora

Mostar dobija tri solarne elektrane

Mostar dobija tri velike solarne elektrane

19. januar 2022. - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona dodelila je koncesije za izgradnju tri solarne elektrane na području Mostara

Plutajuće fotonaponski paneli mogu da naprave preokret u proizvodnji električne energije

Plutajući fotonaponski paneli bi mogli da naprave preokret u proizvodnji električne energije

19. januar 2022. - Najveća mana solarnih panela jeste što zauzimaju veliku površinu. Nova studija predlaže plutajuće fotonaponske panele kao rešenje

EBRD-zajmi-Srbiji-300-miliona-evra-likvidnost-EPS-reforme-energetici

EBRD zajmi Srbiji 300 miliona evra za likvidnost EPS-a, reforme u energetici

19. januar 2022. - EBRD je odobrio finansijski paket vredan 300 miliona evra za likvidnost Elektroprivrede Srbije i reformu energetskog sektora