Električna energija

Albanija i Kosovo* potpisali sporazum o osnivanju zajedničke berze električne energije

KOSTT OST sporazum zajednicka berza elektricne energije

Slika: Skerdi Drenova i Ilir M. Shala (KOSTT)

Objavljeno

06.10.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2020.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Kosovski i albanski operatori prenosnog sistema – KOSTT i OST, potpisali su sporazum o osnivanju Albanske berze električne energije (ALPEX).

Sporazum o akcionarima nove berze potpisali su direktori dve firme, Ilir M. Shala (KOSTT) i Skerdi Drenova (OST).

ALPEX, sa sedištem u Tirani, upravljaće kratkoročnim tržištima električne energije u Albaniji i na Kosovu*

Ovo je rezultat procesa koji je započeo u martu kada je albanska vlada objavila tender za kompanije zainteresovane da postanu akcionari nove berze. Tender je obustavljen zbog korona virusa u aprilu, a onda je saopšteno da su izabrani akcionari.

Kako je saopštio Sekretarijat Energetske zajednice, berza električne energije sa sedištem u Tirani upravljaće kratkoročnim tržištima električne energije u Albaniji i na Kosovu*.

ALPEX će morati da nabavi platformu za rad dan-unapred tržišta

Ubrzo nakon zvaničnog početka rada nova berza će biti zadužena za proces spajanja dan-unapred tržišta Albanije i Kosova*, naveo je Sekretarijat.

ALPEX će, kako se dodaje, morati da angažuje firmu koje će mu obezbediti platformu za rad dan-unapred tržišta i povezivanja tržišta. To će novoj berzi omogućiti da se prijavi za status operatora organizovanog tržišta električne energije (NEMO) u Albaniji i na Kosovu*, naveo je Sekretarijat.

Nove mogućnosti za proizvođače i potrošače

Dirk Buschle, zamenik direktora Sekretarijata, izjavio je da sporazum otvara put za efikasnu integraciju Albanije i Kosova* u panevropsko tržište u budućnosti.

Sekretarijat je pozvao sve zainteresovane strane da zajedno rade na što skorijem zvaničnom početku rada Albanske berze električne energije kako bi se osiguralo povezivanje tržišta u prvoj polovini 2021. godine.

Kako se navodi u saopštenju kosovskog operatora prenosnog sistema KOSTT, uspostavljanje nove berze obezbediće veću transparentnost i konkurenciju na tržištu.

Ilir M. Shala, generalni direktor firme KOSTT, izjavio je da je ovo još jedan korak ka daljoj integraciji u zajedničko evropsko tržište električne energije, dok Skerdi Drenova, administrator firme OST, očekuje da berza stvori uslove za trgovinu energijom po neregulisanim cenama, što će stvoriti nove mogućnosti za proizvođače i potrošače da ostvare ekonomske benefite.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine

nuklearna-elektrana-dozvola-krsko

Podneta tužba zbog energetske dozvole za drugi blok nuklearke Krško

12 октобра 2021 - Pored energetske dozvole, ove tri NVO tvrde i da je klimatska strategija Slovenije delom protivzakonita i neustavna.