Električna energija

TENDER: Albanija traži partnere za osnivanje berze električne energije

albanija-tender-berza-elektricne-energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

09.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Albansko Ministarstvo infrastrukture i energetike objavilo je poziv za kompanije i finansijske institucije koje su zainteresovane da postanu akcionari firme koja će upravljati berzom za električnu energiju.

Albanski operator prenosnog sistema OST kontrolisaće 35% akcija nove kompanije, koja će biti finansijski i pravno odvojena od OST-a, navodi se u Obaveštenju o konkursnoj proceduri za izbor akcionara u operatoru tržišta.

Operatori prenosnog sistema, vlasnici berzi, učesnici na tržištu električne energije i međunarodne finansijske institucije mogu da postanu vlasnici 65% akcija

Ostatak akcija dostupan je za četiri kategorije akcionara: ostali operatori prenosnog sistema, operatori berzi električne energije sa međunarodnim iskustvom, učesnici na tržištu električne energije i međunarodne finansijske institucije.

Operatori prenosnog sistema mogu postati vlasnici do 20,5% akcija, vlasnici berzi električne energije do 24,5%, a učesnici na tržištu i finansijske institucije do 10%.

Početni kapital kompanije biće 250 miliona albanskih leka (2 miliona evra), navodi se u pozivu.

Rok za podnošenje prijava je 27. april

Kako se navodi u pozivu, zainteresovane kompanije imaju rok do 27. aprila da dostave svoje ponude.

Procedura za izbor osnivača Albanske berze električne energije (APEX) predstavlja sprovođenje u delo odluke Vlade Albanije, donete u maju prošle godine, o uspostavljanju berze.

Crna Gora bi trebalo da dobije berzu ove godine

Srbija je jedina članica Energetske zajednice koja ima operativnu berzu električne energije – SEEPEX.

Nakon što je za partnera izabrala Nord Pool, Crna Gora je najavila da će njena Berza električne energije (BELEN) početi s radom ove godine.

Severna Makedonija, takođe, radi na uspostavljanju vlastite berze, dok je Bosna i Hercegovina još daleko od završetka ovog posla.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

9. mart 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

9. mart 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

9. mart 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. mart 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.