Električna energija

KOSTT: Sporazum o povezivanju sa ENTSO-E stupa na snagu

kostt-ems-entsoe-prenosni-sistem

Slika: Predstavnici kosovskog operatora KOSTT (KOSTT)

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator prenosnog sistema KOSTT ispunio je sve uslove da radi nezavisno od Srbije, saopštila je ova kompanija zadužena za prenos električne energije.

Kako se navodi, Regionalna grupa Kontinentalne Evrope (RGCE), koja je deo Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E), odlučila je 29. septembra da može da stupi na snagu Sporazum o povezivanju potpisan između KOSTT-a i ENTSO-E.

Prema sporazumu potpisanom početkom jula, Kosovo* će funkcionisati kao nezavisna kontrolna zona u okviru kontrolnog bloka Kosovo*-Albanija (AK kontrolni blok), koji su formirali Kosovo* i Albanija, i unutar sinhrone zone Kontinentalna Evropa.

KOSTT i Kosovo* sada će napustiti kontrolni blok SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), koji koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

Ovo je istorijski dan za KOSTT i Kosovo*, pošto je ENTSO-E utvrdio da je KOSTT ispunio sve uslove predviđene sporazumom i da je spreman da radi nezavisno od Srbije, kao kontrolna zona u okviru AK bloka, saopštio je KOSTT.

Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala izjavio je da je ponosan na timski i profesionalan rad radne grupe ove firme. On je zahvalio svim kompanijama u okviru sinhrone zone Kontinentalna Evropa na podršci, kao i albanskom operatoru prenosnog sistema OST.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izraelski Nofar Energy solarni park 26 MW Ada

Izraelski Nofar Energy gradi solarni park od 26 MW u opštini Ada

5. oktobar 2020. - Nofar Energy je postavio kamen temeljac za solarni park of 26 megavata u opštini Ada. Činiće ga dve celine, povezane na distributivnu mrežu.

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište potopljeno Bilećkim jezerom

Opštini Nikšić naknada od 600.000 evra za zemljište pod Bilećkim jezerom

5. oktobar 2020. - Opština Nikšić će za svoje zemljište pod veštačkim Bilećkim jezerom dobijati naknadu od 600.000 evra godišnje

saudijska arabija vetar marubeni najniza cena ppa ugovor

Saudijska Arabija potpisala PPA ugovor sa najnižom cenom struje iz vetra na svetu

5. oktobar 2020. - Cena je rezultat poslovnog dogovora Saudijske kompanije za nabavku električne energije i japanske firme Marubeni

saraorci solar avr powerchina

AVR i PowerChina otvorili solarnu elektranu snage 9,9 MW u Srbiji

5. oktobar 2020. - Otvaranjem elektrane snage 9,9 MW izjednačen je kapacitet trenutno najvećeg fotonaponskog postrojenja u Srbiji