Električna energija

KOSTT: Sporazum o povezivanju sa ENTSO-E stupa na snagu

kostt-ems-entsoe-prenosni-sistem

Slika: Predstavnici kosovskog operatora KOSTT (KOSTT)

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator prenosnog sistema KOSTT ispunio je sve uslove da radi nezavisno od Srbije, saopštila je ova kompanija zadužena za prenos električne energije.

Kako se navodi, Regionalna grupa Kontinentalne Evrope (RGCE), koja je deo Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E), odlučila je 29. septembra da može da stupi na snagu Sporazum o povezivanju potpisan između KOSTT-a i ENTSO-E.

Prema sporazumu potpisanom početkom jula, Kosovo* će funkcionisati kao nezavisna kontrolna zona u okviru kontrolnog bloka Kosovo*-Albanija (AK kontrolni blok), koji su formirali Kosovo* i Albanija, i unutar sinhrone zone Kontinentalna Evropa.

KOSTT i Kosovo* sada će napustiti kontrolni blok SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), koji koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

Ovo je istorijski dan za KOSTT i Kosovo*, pošto je ENTSO-E utvrdio da je KOSTT ispunio sve uslove predviđene sporazumom i da je spreman da radi nezavisno od Srbije, kao kontrolna zona u okviru AK bloka, saopštio je KOSTT.

Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala izjavio je da je ponosan na timski i profesionalan rad radne grupe ove firme. On je zahvalio svim kompanijama u okviru sinhrone zone Kontinentalna Evropa na podršci, kao i albanskom operatoru prenosnog sistema OST.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji u Banatu

5. oktobar 2020. - NIS je produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika do 7. aprila

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

5. oktobar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

5. oktobar 2020. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

5. oktobar 2020. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta