Električna energija

KOSTT: Sporazum o povezivanju sa ENTSO-E stupa na snagu

kostt-ems-entsoe-prenosni-sistem

Slika: Predstavnici kosovskog operatora KOSTT (KOSTT)

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator prenosnog sistema KOSTT ispunio je sve uslove da radi nezavisno od Srbije, saopštila je ova kompanija zadužena za prenos električne energije.

Kako se navodi, Regionalna grupa Kontinentalne Evrope (RGCE), koja je deo Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E), odlučila je 29. septembra da može da stupi na snagu Sporazum o povezivanju potpisan između KOSTT-a i ENTSO-E.

Prema sporazumu potpisanom početkom jula, Kosovo* će funkcionisati kao nezavisna kontrolna zona u okviru kontrolnog bloka Kosovo*-Albanija (AK kontrolni blok), koji su formirali Kosovo* i Albanija, i unutar sinhrone zone Kontinentalna Evropa.

KOSTT i Kosovo* sada će napustiti kontrolni blok SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), koji koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

Ovo je istorijski dan za KOSTT i Kosovo*, pošto je ENTSO-E utvrdio da je KOSTT ispunio sve uslove predviđene sporazumom i da je spreman da radi nezavisno od Srbije, kao kontrolna zona u okviru AK bloka, saopštio je KOSTT.

Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala izjavio je da je ponosan na timski i profesionalan rad radne grupe ove firme. On je zahvalio svim kompanijama u okviru sinhrone zone Kontinentalna Evropa na podršci, kao i albanskom operatoru prenosnog sistema OST.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPCG mnogo skuplju ekolosku rekonstrukciju TE Pljevlja

EPCG spreman za mnogo skuplju ekološku rekonstrukciju TE Pljevlja

22 октобра 2021 - EPCG navodi da obnova TE Pljevlja treba uskoro da počne i da je to jedini način da Crna Gora ne uvozi ogromne količine struje

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU