Električna energija

KOSTT: Sporazum o povezivanju sa ENTSO-E stupa na snagu

kostt-ems-entsoe-prenosni-sistem

Slika: Predstavnici kosovskog operatora KOSTT (KOSTT)

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Kosovski operator prenosnog sistema KOSTT ispunio je sve uslove da radi nezavisno od Srbije, saopštila je ova kompanija zadužena za prenos električne energije.

Kako se navodi, Regionalna grupa Kontinentalne Evrope (RGCE), koja je deo Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E), odlučila je 29. septembra da može da stupi na snagu Sporazum o povezivanju potpisan između KOSTT-a i ENTSO-E.

Prema sporazumu potpisanom početkom jula, Kosovo* će funkcionisati kao nezavisna kontrolna zona u okviru kontrolnog bloka Kosovo*-Albanija (AK kontrolni blok), koji su formirali Kosovo* i Albanija, i unutar sinhrone zone Kontinentalna Evropa.

KOSTT i Kosovo* sada će napustiti kontrolni blok SMM (Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija), koji koordinira srpski operator prenosnog sistema Elektromreža Srbije (EMS).

Ovo je istorijski dan za KOSTT i Kosovo*, pošto je ENTSO-E utvrdio da je KOSTT ispunio sve uslove predviđene sporazumom i da je spreman da radi nezavisno od Srbije, kao kontrolna zona u okviru AK bloka, saopštio je KOSTT.

Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala izjavio je da je ponosan na timski i profesionalan rad radne grupe ove firme. On je zahvalio svim kompanijama u okviru sinhrone zone Kontinentalna Evropa na podršci, kao i albanskom operatoru prenosnog sistema OST.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

5. oktobar 2020. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

5. oktobar 2020. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

5. oktobar 2020. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

5. oktobar 2020. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji