Energetska efikasnost

GGF preko banke BKT finansira projekte energetske efikasnosti, uštede resursa na Kosovu*

GGF banke BKT energetske efikasnosti ustede resursa Kosovu

Foto: BKT Kosovo

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

GGF je odobrio zajam od sedam miliona evra banci BKT Kosovo za finansiranje mera energetske efikasnosti i uštede resursa u mikro, malim i srednjim preduzećima kao i za građane i projekte za energiju iz obnovljivih izvora.

Fond za zeleni razvoj (GGF) je saopštio da je svom partneru BKT Kosovo dao subordinirani kredit od sedam miliona evra. Sredstva su namenjena jačanju kapitalne baze te banke i povećanju njenih kreditnih aktivnosti u urbanim i poluurbanim područjima na Kosovu*. Korisnici će biti mikro, mala i srednja preduzeća i pojedinci, ali i investitori u projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Svrha ovog instrumenta, prilagođenog standardu Basel-3 za kapital drugog nivoa, jeste da ojača kapacitet banke za održivo dugoročno zeleno finansiranje. Očekuje se da će investicija dati godišnji doprinos smanjenju emisija CO2 od 4.800 tona, uz uštedu primarne energije od 21,8 gigavat-sati. To je izračunato prema modelu gde bi polovina bila uložena u energetsku efikasnost domaćinstava, a ostatak bi otišao za male firme i preduzetnike i korporativne projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora.

Uštede su ekvivalentne emisijama koje hiljadu putničkih vozila proizvede za godinu dana.

GGF Technical Assistance će pružiti tehničku pomoć banci BKT Kosovo u skladu sa smernicama iz svoje inicijative Deep Greening

„Izuzetno nam je drago što nastavljamo partnerstvo s BKT-om. Verujemo da će ovaj instrument, uz tehničku podršku koja će biti pružena, ojačati kapital banke tako da ona može da proširi finansiranje mera uštede energije i resursa širom zemlje“, izjavio je predsednik GGF-a Christopher Knowles.

Naime, GGF Technical Assistance će pružiti tehničku pomoć banci BKT Kosovo, registrovanog imena Banka Kombëtare Tregtare Kosovë, u skladu sa smernicama iz svoje inicijative za duboko ozelenjavanje – Deep Greening. Namera je da ovaj kreditor ubaci održivost u srž svojih poslovnih aktivnosti, unapredi svoj sistem upravljanja u oblastima životne sredine i društva i da ojača svoje kapacitete za zeleno kreditiranje.

BKT Kosovo je izrazio uverenje da će saradnja s GGF-om biti nastavljena na dugi rok

„Verujemo da će naše partnerstvo ostati dugoročna saradnja koja će snažno uticati na unapređenje energetske efikasnosti i zaštite životne sredine. Kroz svoj inovativni pristup ostajemo posvećeni davanju rešenja za društvo koja su pogodna za okolinu“, izjavio je Suat Bakkal, generalni direktor i član uprave BKT-a Kosovo.

Fond za zeleni razvoj investira u mere osmišljene tako da smanje korišćenje energenata kao i emisije ugljen-dioksida te da unaprede uštedu resursa. Deluje na 19 tržišta širom Jugoistočne Evrope i Kavkaza, na Bliskom istoku i u Severnoj Africi kao i u Ukrajini i Moldaviji. GGF finansiranje obezbeđuje direktno za projekte u domenu obnovljivih izvora, za korporativne klijente i lokalnu samoupravu, ili indirektno, preko odabranih finansijskih institucija.

BKT je najinovativnija i banka s najbržim rastom na Kosovu*, stoji u saopštenju.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

12. septembar 2022. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona

crna gora eko fond subvencije energetska efikasnost solar toplotne pumpe

Subvencije crnogorskim opštinama za solarne panele i toplotne pumpe

12. septembar 2022. - Lokalne samouprave imaju rok do 7. maja da se prijave na javni konkurs za dodelu subvencija za povećanje energetske efikasnosti

Solar sjever. Saša Mujović

Solari sjever: novi projekat za ugradnju solarnih panela u Crnoj Gori

12. septembar 2022. - Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović pokrenuo je aktivnosti za realizaciju novog projekta za ugradnju solarnih panela

sarajevo vlada kanton vazduh strategija ugalj

Sarajevo spremilo strategiju kojom će za 90 odsto smanjiti emisije iz individualnih ložišta

12. septembar 2022. - Vlada Kantona Sarajevo pripremila je strategiju ograničenja korišćenja uglja i ostalih čvrstih goriva za period 2023-2033.