Klimatske promene

GGF, UniCredit banka Srbija realizovali prvu transakciju u dinarima za zeleni oporavak

GGF UniCredit banka Srbija prvu transakciju u dinarima

Foto: GGF

Objavljeno

06.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Fond za zeleni razvoj je sproveo prvu transakciju u lokalnoj valuti u Srbiji, a zajam je dobila UniCredit banka Srbija.

Fond za zeleni razvoj (Green for Growth Fund – GGF) je udružio snage s UniCredit bankom Srbija tako što je odobrio kredit od 1,76 milijardi dinara, što je 15 miliona evra, za podršku zelenom oporavku zemlje tokom krize koju je izazvala pandemija oboljenja COVID-19.

Sklapanje ovog partnerstva je ujedno i prva transakcija fonda u lokalnoj valuti u Srbiji. Jačanje pristupnosti finansiranja u lokalnoj valuti osnažuje krajnje zajmoprimce u ulaganju u vlastitu budućnost bez suočavanja s rizikom promenljivosti kursa koji može negativno da utiče na njihove novčane tokove, saopštio je GGF.

Pozajmice u lokalnoj valuti štite od kursnog rizika

„Zadovoljni smo što smo ojačali svoje strateško partnerstvo s UniCredit bankom Srbija, liderom na tržištu s jakim ugledom. Kreditiranje u lokalnoj valuti je ključna komponenta odgovornog finansiranja, jer štiti od kursnog rizika one korisnike koji nisu iskoristili druge mehanizme za to. Kao investicioni fond s ciljem da unapredi životnu sredinu i donese korist po društvo, GGF namerava da proširi praksu finansiranja u lokalnoj valuti u Srbiji i regionu uopšte“, izjavio je na ceremoniji potpisivanja član odbora Christopher Knowles (na slici desno).

Knowles: GGF namerava da proširi praksu finansiranja u lokalnoj valuti u Srbiji i regionu uopšte

UniCredit banka Srbija i GGF su partneri od 2016, kada su odlučili da zajedno finansiraju projekte za energiju iz obnovljivih izvora i zelene hipoteke.

„Ova transakcija je sjajan pokazatelj da se neke od najvažnijih i najinovativnijih institucija poput GGF-a oslanjaju na našu ekspertizu. Pored toga, ovo partnerstvo dokazuje da je UniCredit banka Srbija pouzdan partner i jedan od lokalnih lidera u finansiranju projekata obnovljive energije“, navodi generalni direktor banke Nikola Vuletić (levo).

Zelena tranzicija zavisi od finansijskih institucija

Zajednički zaključak je da samo snažna saradnja finansijskih institucija može povesti društvo u zelenu tranziciju. Takva saradnja otvara mogućnost da se poboljšaju celokupna energetska sigurnost i potrošnja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji i regionu, stoji u GGF-ovoj objavi.

Fond za zeleni razvoj ulaže u mere osmišljene tako da smanje potrošnju energije i emisije CO2 i da unaprede štednju resursa na 19 tržišta širom Jugoistočne Evrope i Kavkaza, Bliskog istoka i Severne Afrike kao i u Ukrajini i Moldaviji. Fond obezbeđuje takvo finansiranje direktno, za projekte energije iz obnovljivih izvora, korporativni sektor i opštine, ili indirektno, preko odabranih finansijskih institucija. GGF-ov mehanizam za tehničku pomoć maksimizuje investicioni učinak fonda putem podrške za jačanje kapaciteta lokalnim finansijskim institucijama i partnerima.

GGF je osnovan u decembru 2009. kao javno-privatno partnerstvo. Savetuje ga Finance in Motion.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nexe cement co2 contessa projekat Thyssenkrupp

Nexe projektom CO₂NTESSA planira da ozeleni proizvodnju cementa

6. decembar 2021. - Kompanija namerava da implementira oxyfuel tehnologiju kao rešenje za dugoročnu eliminaciju emisija CO2 u svojim pogonima

UN-klimatski-panel-IPCC-objedinjeni-izvestaj-klimatska-pravda-odrzivi-razvoj

UN-ov klimatski panel u novom izveštaju poziva na klimatsku pravdu, održivi razvoj

6. decembar 2021. - IPCC-ov Objedinjeni izveštaj ukazuje na načine za smanjivanje emisija i prilagođavanje klimatskim promenama koje je izazvao čovek

Sakupljanje i hvatanje CO2: pokušaj postizanja klimatskih ciljeva putem tehnoloških rešenja

Efekat tehnologije zarobljavanja CO2 je upitan, a učinak još zanemariv

6. decembar 2021. - Zagovornici kažu da je CCS neophodan za klimatsku borbu, dok kritičari tvrde da ta tehnologija najviše koristi industriji fosilnih goriva

Solarni geoinzenjering resenje za klimatske promene

Solarni geoinženjering – rešenje za klimatske promene?

6. decembar 2021. - Solarni geoinženjering postaje sve popularnija koncepcija obuzdavanja zagrevanja planete, usled kašnjenja u ispunjavanju klimatskih ciljeva