Energetska efikasnost

GGF i mikrokreditna institucija Partner pomažu unapređenje energetske efikasnosti u BiH

GGF mikrokreditna institucija Partner energetske efikasnosti BiH

Foto: Selma Jahić iz Partnera (GGF)

Objavljeno

20.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2021.

Komentari

0

Podeli

Uz podršku Fonda za zeleni razvoj (GGF), Partner omogućava domaćinstvima i malim firmama da sprovedu mere energetske efikasnosti i smanje zagađenost vazduha. Postao je jedna od najvećih mikrokreditnih institucija u Bosni i Hercegovini.

Putem pet hiljada mikropozajmica, Partner je pomogao svojim klijentima u BiH da izoluju svoje domove i tako smanje potrošnju i troškove energije, kao i zagađenje vazduha, čime je i unapredio kvalitet života ljudi širom zemlje. GGF ovom provajderu mikrokredita pruža podršku već više od jedne decenije.

Partner se bavi finansijskim uslugama usmerenim ka zajednicama koje ne mogu ili teško mogu da dođu do komercijalnih izvora finansiranja, kao i podrškom kompanijama. Dosad je odobrio više od 29 miliona evra u mikropozajmicama domaćinstvima i malim firmama i povećao svoju bazu klijenata u ruralnim područjima za 20 procenata.

Investitori i kreditori van EU mogu da pripreme svoje poslovanje za budućnost tako što će se sada uskladiti sa strožim propisima EU

Budući da je postao svestan neiskorišćenog poslovnog potencijala među ruralnim zajednicama, Partner je sada jedna od najvećih mikrofinansijskih institucija u zemlji, sa preko 60 kancelarija.

Više od 75 odsto primarne energije u Bosni i Hercegovini dolazi iz fosilnih goriva, a oko 40 procenata troši stambeni sektor. Najveći deo električne energije proizvode termoelektrane, a većina privatnih stambenih jedinica se greje na ugalj. To je dovelo do rastuće zagađenosti vazduha u zemlji.

Sveobuhvatan pristup kreiranju kreditnih linija, upravljanju rizikom

Razvojem kreditne linije za energiju u domaćinstvima i uspostavljanjem sistema za upravljanje rizikom za te pozajmice, Partner je pojačao rast svog portfelja i stekao prednost među konkurencijom. Korisnici takođe imaju velike koristi – efikasnije i čistije grejanje, kojim se lakše upravlja.

Partner podstiče uštedu primarne energije i smanjenje emisija CO2 edukacijom potencijalnih klijenata i sprovođenjem mera za domaćinstva

U GGF-u kažu da su kroz ovu saradnju pokazali kako zeleno finansiranje može da pomogne institucijama da dopre do šire baze klijenata i osigura održivi rast portfolija uz istovremeno omogućavanje pozitivnog uticaja na životnu sredinu na širokom planu. Fond ima otvoreni poziv svakome ko želi da otpočne zeleno putovanje.

Partner je 2012. našao saveznika u Fondu za zeleni razvoj, a on je pored finansijskih resursa pružio tehničku pomoć neophodnu za pokretanje ovakvog projekta koji pomera granice, izjavila je direktorka sektora podrške. „Edukovanjem potencijalnih klijenata i sprovođenjem mera za domaćinstva mi ostvarujemo značajan uticaj na uštedu primarne energije i smanjenje emisija CO2 na nacionalnom nivou. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez dobrih i pouzdanih partnera poput GGF-a, a radujemo se nastavku saradnje narednih godina“, istakla je.

Zelena transformacija ojačava kreditore, kompanije

Zeleno unapređivanje čini i banke i firme otpornijima, što znači da su manje šanse da će rizici klimatske tranzicije negativno uticati na dužnike, pa ih to čini pouzdanijima što se tiče otplate.

Bankarske institucije u Evropskoj uniji već sada moraju da posluju u skladu s postojećim regulatornim okvirom za zeleno finansiranje, a one u susednim državama će imati koristi ukoliko odmah usvoje zelenu strategiju. Investitori i kreditori van EU mogu da pripreme svoje poslovanje za budućnost tako što će se sada uskladiti sa strožim propisima EU.

GGF su 2009. godine pokrenuli razvojna banka Nemačke KfW i Evropska investiciona banka, uz finansijsku podršku Evropske komisije, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke (OeEB).

Fond je prošle godine privukao 135 miliona evra investicija i sredstava za tehničku pomoć, povećavši svoj portfolio na više od 1,1 milijarde evra i preko 40.000 korisnika kredita.

Sredstva su namenjena za finansiranje mera koje jačaju zeleni oporavak i unapređuju energetsku efikasnost, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i štednju resursa u ciljanim područjima: Jugoistočnoj Evropi, Turskoj, regionu istočnog susedstva EU u Evropi te na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije