Energetska efikasnost

Uspešne priče GGF-a: Podizanje svesti o prednostima energetske efikasnosti na Kosovu*

investiraj danas ustedi sutra GGF Kosovo kampanja

Slika: GGF

Objavljeno

12.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Kampanja koju je na Kosovu* sproveo Fond za zeleni razvoj (GGF), u saradnji sa lokalnom mikrofinansijskom institucijom KEP Trust, pomogla je domaćinstvima da shvate prednosti unapređenja energetske efikasnosti, što je dovelo i do povećanja tražnje za kreditima za tu svrhu.

Kampanja, čiji je slogan bio “Investiraj danas da bi uštedeo sutra,” bila je usredsređena na podizanje svesti o uštedama na struji i energentima koje se mogu postići zahvaljujući merama energetske efikasnosti, poput zamene stolarije ili postavljanja izolacije, ali i na informisanje ljudi o dostupnosti mikrokredita za te svrhe kod partnerskih institucija GGF-a.

Stambeni sektor je najveći potrošač energije na Kosovu*, a uštede koje se mogu ostvariti su procenjene na preko 40%.

Kampanja je pomogla da se podigne svest o uštedama na struji i energentima koje se mogu postići kroz mere energetske efikasnosti

Kampanja je sprovedena na više TV i radio stanica i na društvenim mrežama, kao i putem direktnog marketinga usmerenog kako na gradsko tako i na ruralno stanovništvo.

Do 2016. godine, kada je GGF uključio Kosovo* u svoj program, kreditiranje energetske efikasnosti se svodilo na nekoliko banka koje su davale zajmove uglavnom za veće stambene projekte ili firmama koje domaćinstvima nude proizvode ili usluge iz oblasti energetske efikasnosti.

Međutim, iz izveštaja partnerskih institucija GGF-a, koji promoviše svoje aktivnosti pod objedinjenim nazivom Zeleno putovanje – Green Journey, sada se vidi da je bolja informisanost dovela do povećanja tražnje za ovakvim kreditima među domaćinstvima.

Ukupan portfolio GGF-a je u 2020. porastao na preko 1,1 milijardu evra

GGF su 2009. godine pokrenuli razvojna banka Nemačke KfW i Evropska investiciona banka, uz finansijsku podršku Evropske komisije, nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke OeEB.

U 2020. godini, GGF je privukao 135 miliona evra investicija i sredstava za tehničku pomoć, povećavši svoj portfolio na više od 1,1 milijarde evra i preko 40.000 korisnika kredita.

Sredstva su namenjena za finansiranje mera koje jačaju zeleni oporavak i unapređuju energetsku efikasnost, proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i štednju resursa u ciljanim područjima: Jugoistočnoj Evropi, Turskoj, evropskom regionu istočnog susedstva, te na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

12. novembar 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

12. novembar 2021. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

12. novembar 2021. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

12. novembar 2021. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje